Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splićanke performansom na Pjaci poslale jasnu poruku Vladi

Splićanke performansom na Pjaci poslale jasnu poruku Vladi

Danas je zadnji dan ovogodišnjeg zasjedanja Sabora, a Istanbulska konvencija nije ratificirana

Performansom na Pjaci 'Sluškinjina priča' Splićanke su, kao i kolegice im iz Zagreba koje su to učinile ispred Sabora, još jednom poslale jasnu poruku Vladi o Istanbulskoj konvenciji. Opet su, poručile su, izigrane žene jer je obećanje bilo da će do kraja godine biti ratificiran ovaj dokument kojim se jamči bolja zaštita od nasilja. Danas je zadnji dan ovogodišnjeg zasjedanja Sabora, a Istanbulska konvencija nije ratificirana. Stoga su ovim performansom poslale poruku kako zakonodavna i izvršna vlast u Hrvatskoj ne želi provoditi politiku u korist žena.

- Svojim izlaskom na ulice ovako odjevene želimo ukazati da odnos u kojem žene šute i trpe i tretiraju se kao maternice, nije tako daleko. Takva budućnost čeka mnoge žene ako se nastavi s ovakvom politikom i okretanjem glave u stranu od elementarnih kršenja temeljnih ženskih prava - kazala nam je Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica za Domine. 

Ratifikacija Istanbulske konvencije i prijetnja zabranom prava žena da slobodno odlučuju o vlastitom tijelu, dodaje, samo su neki pokazatelji te politike koja gazi žene.

- Hrvatska se opasno približava scenariju u kojem fundamentalističke grupacije preuzimaju vlast nad državom, a obespravljene žene postaju strojevi za rađanje, kao što je to u svom romanu 'Sluškinjina priča' opisala Margaret Attwood - jasna je Kučer.

Organizatorice događaja, uz udrugu Domine, su, dodajmo, Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb te Lezbijska grupa Kontra.

Vaša reakcija na temu