Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Split ostaje bez Zoološkog vrta

Split ostaje bez Zoološkog vrta

Gradski vijećnici su glasali za izmještanje ZOO vrta s Marjana, presudio je glas Danire Matošić Matičević

S Marjana će se izmjestiti Zoološli vrt! Takvu su odluku danas donijeli splitski gradski vijećnici. Presudio je glas Danire Matošić Matičević, 15 vijećnika bilo je za preseljenje ZOO vrta, a 14 protiv.

Evo kako se odvijala rasprava u Gradskoj vijeću (koju možete UŽIVO pratiti na ovom LINKU):

Zaključak da se krene u izmještanje ZOO vrta i otvaranje azila izložio je dogradonačelnik Goran Kovačević. Odluka je temeljena na zaključku iz mandata Zvonimira Puljića, iz 2006. godine.

Protivljenje izmještanju ZOO vrta istaknuo je Vjekoslav Ivanišević.

- Imamo dokument koji traži da se ukine ZOO vrt, a ne nalazi razloge. Počelo se već prije nekoliko mjeseci s uništenjem ZOO vrta, a sada se mijenja taktika s istim ciljem. Pred nama je naoko benigni dokument koji će dovesti do toga da nemamo ZOO vrta, a već nemamo akvarij - kazao je Ivanišević.

Često posežemo za milijunima za krpanje nekih stavki, dodao je, zašto ne posegnemo i za nekoliko tisuća za spas mede.

- Ja bih se založio da se zatvore svi ZOO vrtovi na svijetu, divljim životinjama nije mjesto u kavezu - replicirao je Ivan Banović iz redova SDP-a.

Ljubica Vrdoljak je kazala da se ovom odlukom ZOO vrt vodi u stečaj.

Mario Sičić iz HGS-a je pitao što će biti s djelatnicima ZOO vrta dok je zatvoren.

Marijana Puljak je zamolila decidirani odgovor znači li ova odluka zatvaranje ZOO vrta, s obzirom da rasprava ide u tom smjeru..

- Zatvaranje ZOO vrta nije sastavni dio ove odluke. Mi tražimo cjelovito rješenje. Ovaj prostor je neuvjetan za razvoj ZOO vrta i zato tražimo novu lokaciju. Za to vrijeme provodili bi odluku o izmještanju prema odluci iz 2006. godine. Udomljavanje je dugotrajan proces, kao i traženje prostora. Split kao najposjećeniji turistički grad je proglašen čak i da ima jedan od najmonstruoznijih ZOO vrtova - odgovorio je Kovačević.

Puljak je zanimalo i zašto se nije nastavilo s realizacijom arhitektonskog rješenja kako revitalizirati ZOO vrt.

- Mi radimo gašenje ZOO vrta koji nema zabranu rada. Mi unaprijed prejudiciramo odluku nadležnih tijela koji provode nadzor zakonitosti. Ovaj bi zaključak stavila van snage dok gradske službe ne nađu adekvatnu lokaciju, pa da onda donesemo zaključak o izmještanju - mišljenje je Vrdoljak.

Hrvoje Marušić je kazao da se pruži konkretan prijedlog jer mu nije jasno o čemu se raspravlja. 

- Je li ovo prikrivena odluka da se zatvori ZOO vrt. Vi jednostavno kažete nema novca i onda sve gasite. Ako ne znate, dajte da radi onome tko zna. Nemojte kriti što želite - kazao je Marušić.

Škorić smatra da je nepripremljen zaključak i da se radi zapravo o zatvaranju Vrta.

-  Raspravljamo o nečemu o čemu ne znamo što raspravljamo. Možemo razgovarati jedino kako tražiti alternativnu lokaciju, a ne o izmještanju životinja.

Temeljni uvjeti nisu stvoreni, ispada po medijima da su medvjedi preseljeni, a zašto se ne traže sponzori za proširenje prostora. Nećete istjerati medu s Marjana, nego bi trebalo istjerati dosta meda iz Banovine kojima je tijesno pa bi se širili do Marjana - zaključio je Škorić.

Danira Matošić Matičević je dala punu podršku izmještanju.

Koliko je vrsta potrebno preseliti, zanimalo je Jakova Prkića, na što mu je dogradonačelnik rekao da je zatražio popis od ravnatelja i dinamiku preseljenja.

Škorić je dao amandman kojim se zabranjuje izmještanje dok se ne nađe prostor. Amandman nije prošao, a zanimljivo da je Danira Matošić bila protiv amandmana, dok su drugi vijećnici Puljak bili za.

Na koncu je usvojen zaključak kojeg je iznio dogradonačelnik Kovačević o izmještanju ZOO vrta sa 15 glasova podrške, te 14 protiv.

Presudio je glas Danire Matošić Matičević.

Vaša reakcija na temu