Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split postaje sportsko-edukacijsko-turistički brend na svjetskoj razini

Split postaje sportsko-edukacijsko-turistički brend na svjetskoj razini

Voditelj projekta 'Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu' je docent na Kineziološkom fakultetu u Splitu Goran Munivrana koji je precizirao kako je projekt umrežio 20 sveučilišta širom svijeta

'Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu' naziv je međunarodnog projekta kojeg organizira Kineziološki fakultet u Splitu u partnerstvu sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom (ITTF) i Europskom stolnoteniskom unijom (ETU) te 17 obrazovnih institucija iz 13 zemalja svijeta. U okviru projekta će se u Splitu, uz pomoć suvremenih tehnologija za učenje na daljinu (e-learning) odvijati školovanje trenera stolnog tenisa.  U prvu generaciju (2016./17.) je upisano 20 polaznika iz 16 država s pet kontinenata.

-  Ovo je prvi internacionalni studij u Splitu i specijalizirani program u svijetu ovakvoga tipa. Do sada je postojao, ali na regionalnoj razini, a uvođenjem engleskog jezika i promjenama u strategijama sveučilišta i fakulteta, gdje smo kao prioritete postavili mogućnost učenja na daljinu i cjeloživotnog učenja, otvorili smo taj studij na međunarodnoj razini. Na taj način smo dobili renomirane i stručne predavače jer imamo suradnju sa svjetskom krovnom organizacijom stolnog tenisa, izjavila je dekanica Kineziološkog fakulteta u Splitu prof. dr.sc. Đurđica Miletić istaknuvši kako je 30% predmeta iz stolnog tenisa, 10% izbornih, a ostalo su bazični predmeti.

Voditelj prvog projekta 'Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu' je docent na Kineziološkom fakultetu u Splitu Goran Munivrana koji je precizirao kako je projekt umrežio 20 sveučilišta širom svijeta i Europe te je u Split doveo niz eminentnih stolnoteniskih stručnjaka iz svjetske i europske sportske znanosti.

- Učenje se odvija preko e-learning platforme, a jednom godišnje se nalazimo na nekoj lokaciji u svijetu radi praktičnog dijela programa. Ovo je prva godina i skupili smo se u Splitu. Sljedeći skupovi će biti na Fidžiju i u Kataru. Bazična ideja je da teoretski dio ide putem online kolegija, a praktični na nekoj od lokacija koju odredimo. Doveli smo svjetska trenerska stolnoteniska imena, poput trenera njemačke stolnoteniske reprezentacije i Nevena Cegnara koji je više od 15 godina trenirao Tamaru Boroš, kako bi svojom stručnom ekspertizom pomogli praktičnom dijelu programa, kazao je Munivrana.

Osim poznatih stolnoteniskih imena, studij pohađaju sportaši svih dobnih skupina od 18 do 54 godine. Najstariji je 54-godišnji Steve Wrighly s dalekog Fidžija gdje je jedan od organizatora tamošnjeg programa stolnoteniskog developmenta.

- Više sam nego zadovoljan dosadašnjim odvijanjem programa. Predmeti su povezani jer sve što smo slušali povezano je s praksom. Imam iskustva u podučavanju i zadovoljan kako je cijeli proces učenja organiziran i kako se teoretsko znanje povezuje s onim što se može primijeniti u praksi, ocijenio je Wrighly.

Ciljevi projekta su osnivanje Europskog stolnoteniskog centra edukacije, razvoja i izvrsnosti u Splitu, edukacija stolnoteniskih kadrova, razvoj međunarodne suradnje te brendiranje Sveučilišta, Kineziološkog fakulteta i grada Splita kao sportsko-edukacijsko-turističke destinacije.  Projekt je započeo stolnim tenisom, a slijedeće godine se, prema riječima docenta Dražena Čulara, nastavlja pokretanjem združenog međunarodnog studija košarke i sportskog menadžmenta u suradnji sa Sportskim sveučilištem iz Litve i Ekonomskom fakultetom iz Splita, na kojem se pored studenata iz cijelog svijeta kao predavači očekuju i neka zvučna trenerska imena iz NBA lige.

- Radi se o programu 'Obrazovna vertikala u kineziologiji, zdravlju i sportu' koji ide od programa cjeloživotnog obrazovanja do doktorskih studija kao što je Združeni studij košarke i sportskog menadžmenta koji bi trebao krenuti u listopadu. Sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom dogovaramo licenciranje za trenere, što znači da bi Split trebao postati Europski centar za sportsku izvrsnost u stolnom tenisu. Ovakvi projekti značajni su što se tiče akademskog poduzetništva i razvoja brendiranja naše županije, grada Splita, Sveučilišta u Splitu i Kineziološkog fakulteta kao sportsko-edukacijsko-turističke destinacije. Ovaj naš studij online učenja je naš proizvod kojeg smo plasirali na globalno tržište, najavio je Čular.

Gospodarska važnost projekta, ogleda se i u činjenici da su renomirane svjetske sportske kompanije kao što je npr. proizvođač sportske opreme TIBHAR i Butterfly uključile u projekt financiranjem određenog broja školarina studentima iz različitih dijelova svijeta.
Ovaj Projekt je još jedan u nizu dokaza da sportski Split u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i globalno na svjetskoj razini prepoznatim Kineziološkim fakultetom, imaju što ponuditi svijetu znanosti I edukacije u području sporta. Prigodom predstavljanja projekta, u Splitu borave međunarodni studenti i nastavnici koji dolaze iz 13 država (Qatar, Kina, Nizozemska, Francuska, Austrija, Filipini, Tajpeh, Španjolska, Srbija, Slovenija, Njemačka, Japan i Hrvatska).

Vaša reakcija na temu