Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com SPLIT SIGURAN GRAD? Raste broj kaznenih djela prema strancima, dvojicu su pokušali ubiti

SPLIT SIGURAN GRAD? Raste broj kaznenih djela prema strancima, dvojicu su pokušali ubiti

Zbog crne boje kože ove godine zabilježen je jedan napad, doznajemo u PU splitskoj

'Kada u Splitu vide crnca, požele ga linčovati.' Ta izjava Emila Tedeschija podigla je tenzije i polarizirala stavove pa smo zatražili podatke od splitske policije o broju kaznenih djela počinjenih prema stranim državljanima tijekom sezone.

Prema podacima splitske Policijske uprave zabilježen je tek jedan napad zbog crne boje kože. Radi se o događaju s početka prošlog mjeseca kada je grupa huligana u crnim majicama na Zapadnoj obali napala skupinu tamnoputih Francuza. Bili su uporni, progonili su ih, gađali bocama i vikali za njima da su majmuni. Jedan je počinitelj pronađen i pritvoren, a za ostalima se još uvijek traga. Protiv privedenog je podnijeta kaznena prijava za nasilničko ponašanje u svezi sa zločinom iz mržnje.

Od policije smo tražili podatke za prošlogodišnju i ovogodišnju sezonu kako bi ih usporedili. Da se uočiti kako je broj kaznenih djela prema strancima u značajnom porastu, a što je najgore ove godine imamo i dva pokušaja ubojstva.

Od 1. lipnja do 31. kolovoza prošle godine na štetu stranih državljana zabilježena su 4 kaznena djela teške tjelesne ozljede, tri razbojništva i jedna razbojnička krađa, dok ove godine policija bilježi čak 14 razbojništava i jednu razbojničku krađu, ali i po jedan pokušaj ubojstva i jedan pokušaj teškog ubojstva. Ovako teških kaznenih djela na štetu stranih državljana nije bilo prošle godine.

Zanimljivo, oba pokušaja ubojstva dogodila su se na Bačvicama. Francuz je dobio nož u prsa kada je pokušao spriječiti kradljivca da mu pokupi stvari iz ruksaka, a Australac je izboden nožem pred jednim klubom. Njega i redare napao je 42-godišnjak koji je nedavno izašao iz zatvora. Izbacili su ga iz kluba, a on se vratio s nožem i nasrnuo na ljude. Pobjegao je, ali je brzo uhvaćen. Ispostavilo se da je bio mrtav pijan. Sam se pohvalio kako mu je izmjereno pet promila.

Policija je riješila i pokušaj teškog ubojstva mladog Francuza koji je uboden u prsa zbog 300 eura. Priveli su 22-godišnjaka koji je također nedavno izašao iz zatvora u kojem je služio kaznu zbog napada na policajca.

Policija je riješila i pola prijavljenih razbojništva na štetu stranaca te jednu razbojničku krađu.

Split je prema podacima Turističke zajednice od početka lipnja do konca kolovoza posjetilo 516.471 turist, od čega su 496.681 bili strani turisti. Lani ih je u istom razdoblju bilo 487.017 od čega 464.338 stranaca.


 

Vaša reakcija na temu