Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split Tech City oduševio djecu iz 10 potrebitih obitelji: 'Hvala na laptopima!'

Split Tech City oduševio djecu iz 10 potrebitih obitelji: 'Hvala na laptopima!'

Na humanitarnom cageball turniru sudjelovale su 22 ekipe iz splitske IT zajednice

Proteklog je četvrtka u prostorijama Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije održana skromna svečanost u kojoj su predstavnici inicijative Split Tech City uručili laptope djeci iz deset potrebitih dalmatinskih obitelji.

Riječ je o laptopima za koja su sredstva nabavljena u sklopu humanitarnog cageball turnira Split Tech Cup 2019, održanog u prosincu, na kojem su sudjelovale 22 ekipe iz splitske IT zajednice.

Nakon kratkog prigodnog govora časne sestre Vlatke Topalović, ravnateljice splitskog Caritasa, Toni Trivković i Romana Ban iz Split Tech Cityja podijelili su šarene pakete oduševljenoj djeci.

Uslijedila je lavina pozitivnih reakcija njihovih dirnutih obitelji. Svi su od srca zahvalili organizatorima i sudionicima akcije, istaknuvši kako će ovi darovi značiti ne samo veselje koje sami ne mogu priuštiti svojoj djeci, već pravi ulog u njihovu bolju budućnost.

Uz to što su dobili laptope, djeca će tijekom veljače moći prisustvovati prigodnim radionicama u organizaciji Udruge mladih programera DUMP, kako bi od vršnjaka iz prve ruke doznali sve o mogućnostima koje tehnologija pruža.

Organizatori su ovom prilikom još jednom zahvalili ekipama koje su sudjelovale na humanitarnom turniru i prikupile sredstva za kupnju laptopa: Klikeri, Coworking Meje, Agilo, OpenCoffee, The Coffy Way Croatia, Extension Engine, Lilcodelab, Aspira, Include, Plan B Coworking, SPI boys, SPI girls, GetByBus, Tech Resources, FESB studenti, FESB veterani, Rocket, adriatic.hr, Positive Equity, Sublico, SplitX i FESB Racing.

Obitelji koje su dobile laptope izabrane su od strane Caritasa; usprkos brojnim problemima s kojima se nose, odlikuju ih vrijedna djeca uzornog vladanja, na temelju čega su i dobili poklone. Riječ je o sljedećim obiteljima:

1. Ovu peteročlanu obitelj čine: majka koja je teži srčani bolesnik i koja, bez obzira na takvo stanje, svakodnevno čisti stubišta stambenih objekata; otac je odlikovani hrvatski branitelj kojemu je borba na prvoj crti ostavila duboki trag vidljiv i danas u njegovom svakodnevnom  životu; njihovo troje djece su odlični učenici uz brojne osobne poteškoće i izazove. Uza sve to, obitelj otplaćuje kredit i živi u lošim stambenim uvjetima.

2. Samohrana majka s dvoje djece, osnovnoškolcem i srednjoškolcem, čini drugu darovanu obitelj. Lani su pogođeni velikom tragedijom; u svega tri dana preminuli su i otac i baka. Nalaze se u vrlo lošem materijalnom i financijskom stanju. Caritas je zajedno s ostalim dobročiniteljima započeo adaptaciju stana i osnovnih životnih uvjeta obitelji.

3. Četveročlanu obitelj čine: nezaposlena majka, otac koji je povremeno radio na javnim radovima, no doživio je infarkt te zbog teškog zdravstvenog stanja više ne može pridonositi obitelji za život, kćer koja studira u Zadru i kćer koja pohađa prvi razred srednje škole (smjer tehničar za računalstvo) u Zadru, gdje živi u domu. 

4. Osmeročlanu obitelj čine roditelji i šestoro djece u dobi od dvije do devetnaest godina. Najmlađe su male blizanke. Majka je na rodiljnom dopustu, a samo otac ima zasnovan radni odnos. Sva djeca su u školi odlikaši i vrlo dobri. Žive skromno, prema svojim mogućnostima.

5. Samohrana majka i šesnaestogodišnji sin žive sami kao podstanari, od socijalne pomoći i dječjeg doplatka. Sin pohađa Obrtno tehničku školu za automehaničare, voli sakupljati autiće i svoje slobodno vrijeme voli posvetiti volontiranju u Dječjem Caritasu. 

6. Šesteročlanu obitelj čine samohrana majka i petoro djece. Sva djeca su školarci, vrlo dobri i odlični učenici. Majka se borila s teškom bolešću, ali svoj vedar duh nije izgubila. Najstariji sin pohađa Klasičnu gimnaziju, a velika mu je želja upisati FESB. Donacija koju su dobili bit će mu velik poticaj i podrška na tom putu, a braći i sestrama svojim primjerom želi pokazati kako je sve moguće. 

7. Deveteročlanu obitelj čine baka i djed, roditelji i petero djece. Obitelj je opterećena velikim kreditom. Sva djeca su vrlo dobri školarci. Jedan od sinova ljubitelj je umjjtnosti i crtanja, odličan je sportaš i osvajač medalja iz taekwondoa. Donacija ga je iznimno obradovala jer je zainteresiran za digitalno crtanje.

8.  Četveročlanu obitelj čine baka, sin i dvoje djece. Samohrani otac je stopostotni ratni invalid. Brigu za njegovu djecu preuzela je baka. Obitelj je opterećena kreditom. Jedan sin je student prve godine Pomorskog fakulteta, a drugi maturant Prometne škole. Donacija će im pomoći da što bolje izvršavaju svoje školske i studentske obveze.

9. Tročlanu obitelj čine samohrana majka i dvije kćeri. Jedna kćer je završila Obrtničku trogodišnju školu kao najbolja učenica generacije, a škola ju je nagradila upisom u dvogodišnji program za kozmetičare kako bi nadogradila svoje znanje. Druga kći je studentica Ekonomije u Šibeniku te se raduje dobivenoj donaciji jer više neće trebati posuđivati laptop za svrhe studiranja. 

10. Ovu četveročlanu obitelj čine samohrani nezaposleni otac i njegovo troje djece u dobi od 7, 9 i 12 godina. Supruga mu je preminula prije godinu i pol. Žive u podstanarskom stanu, od dječjeg doplatka i zajamčene minimalne naknade od Centra za socijalnu skrb. Djeca se raduju donaciji i radionicama koje će se provoditi da bi što kvalitetnije naučila koristiti laptop.

Sljedeće izdanje humanitarnog cageball turnira Split Tech Cup održat će se krajem ove godine.

Vaša reakcija na temu