Split Tech City oduševio djecu iz 10 potrebitih obitelji: 'Hvala na laptopima!'

Split Tech City oduševio djecu iz 10 potrebitih obitelji: 'Hvala na laptopima!'

Na humanitarnom cageball turniru sudjelovale su 22 ekipe iz splitske IT zajednice

Proteklog je četvrtka u prostorijama Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije održana skromna svečanost u kojoj su predstavnici inicijative Split Tech City uručili laptope djeci iz deset potrebitih dalmatinskih obitelji.

Riječ je o laptopima za koja su sredstva nabavljena u sklopu humanitarnog cageball turnira Split Tech Cup 2019, održanog u prosincu, na kojem su sudjelovale 22 ekipe iz splitske IT zajednice.

Nakon kratkog prigodnog govora časne sestre Vlatke Topalović, ravnateljice splitskog Caritasa, Toni Trivković i Romana Ban iz Split Tech Cityja podijelili su šarene pakete oduševljenoj djeci.

Uslijedila je lavina pozitivnih reakcija njihovih dirnutih obitelji. Svi su od srca zahvalili organizatorima i sudionicima akcije, istaknuvši kako će ovi darovi značiti ne samo veselje koje sami ne mogu priuštiti svojoj djeci, već pravi ulog u njihovu bolju budućnost.

Uz to što su dobili laptope, djeca će tijekom veljače moći prisustvovati prigodnim radionicama u organizaciji Udruge mladih programera DUMP, kako bi od vršnjaka iz prve ruke doznali sve o mogućnostima koje tehnologija pruža.

Organizatori su ovom prilikom još jednom zahvalili ekipama koje su sudjelovale na humanitarnom turniru i prikupile sredstva za kupnju laptopa: Klikeri, Coworking Meje, Agilo, OpenCoffee, The Coffy Way Croatia, Extension Engine, Lilcodelab, Aspira, Include, Plan B Coworking, SPI boys, SPI girls, GetByBus, Tech Resources, FESB studenti, FESB veterani, Rocket, adriatic.hr, Positive Equity, Sublico, SplitX i FESB Racing.

Obitelji koje su dobile laptope izabrane su od strane Caritasa; usprkos brojnim problemima s kojima se nose, odlikuju ih vrijedna djeca uzornog vladanja, na temelju čega su i dobili poklone. Riječ je o sljedećim obiteljima:

1. Ovu peteročlanu obitelj čine: majka koja je teži srčani bolesnik i koja, bez obzira na takvo stanje, svakodnevno čisti stubišta stambenih objekata; otac je odlikovani hrvatski branitelj kojemu je borba na prvoj crti ostavila duboki trag vidljiv i danas u njegovom svakodnevnom  životu; njihovo troje djece su odlični učenici uz brojne osobne poteškoće i izazove. Uza sve to, obitelj otplaćuje kredit i živi u lošim stambenim uvjetima.

2. Samohrana majka s dvoje djece, osnovnoškolcem i srednjoškolcem, čini drugu darovanu obitelj. Lani su pogođeni velikom tragedijom; u svega tri dana preminuli su i otac i baka. Nalaze se u vrlo lošem materijalnom i financijskom stanju. Caritas je zajedno s ostalim dobročiniteljima započeo adaptaciju stana i osnovnih životnih uvjeta obitelji.

3. Četveročlanu obitelj čine: nezaposlena majka, otac koji je povremeno radio na javnim radovima, no doživio je infarkt te zbog teškog zdravstvenog stanja više ne može pridonositi obitelji za život, kćer koja studira u Zadru i kćer koja pohađa prvi razred srednje škole (smjer tehničar za računalstvo) u Zadru, gdje živi u domu. 

4. Osmeročlanu obitelj čine roditelji i šestoro djece u dobi od dvije do devetnaest godina. Najmlađe su male blizanke. Majka je na rodiljnom dopustu, a samo otac ima zasnovan radni odnos. Sva djeca su u školi odlikaši i vrlo dobri. Žive skromno, prema svojim mogućnostima.

5. Samohrana majka i šesnaestogodišnji sin žive sami kao podstanari, od socijalne pomoći i dječjeg doplatka. Sin pohađa Obrtno tehničku školu za automehaničare, voli sakupljati autiće i svoje slobodno vrijeme voli posvetiti volontiranju u Dječjem Caritasu. 

6. Šesteročlanu obitelj čine samohrana majka i petoro djece. Sva djeca su školarci, vrlo dobri i odlični učenici. Majka se borila s teškom bolešću, ali svoj vedar duh nije izgubila. Najstariji sin pohađa Klasičnu gimnaziju, a velika mu je želja upisati FESB. Donacija koju su dobili bit će mu velik poticaj i podrška na tom putu, a braći i sestrama svojim primjerom želi pokazati kako je sve moguće. 

7. Deveteročlanu obitelj čine baka i djed, roditelji i petero djece. Obitelj je opterećena velikim kreditom. Sva djeca su vrlo dobri školarci. Jedan od sinova ljubitelj je umjjtnosti i crtanja, odličan je sportaš i osvajač medalja iz taekwondoa. Donacija ga je iznimno obradovala jer je zainteresiran za digitalno crtanje.

8.  Četveročlanu obitelj čine baka, sin i dvoje djece. Samohrani otac je stopostotni ratni invalid. Brigu za njegovu djecu preuzela je baka. Obitelj je opterećena kreditom. Jedan sin je student prve godine Pomorskog fakulteta, a drugi maturant Prometne škole. Donacija će im pomoći da što bolje izvršavaju svoje školske i studentske obveze.

9. Tročlanu obitelj čine samohrana majka i dvije kćeri. Jedna kćer je završila Obrtničku trogodišnju školu kao najbolja učenica generacije, a škola ju je nagradila upisom u dvogodišnji program za kozmetičare kako bi nadogradila svoje znanje. Druga kći je studentica Ekonomije u Šibeniku te se raduje dobivenoj donaciji jer više neće trebati posuđivati laptop za svrhe studiranja. 

10. Ovu četveročlanu obitelj čine samohrani nezaposleni otac i njegovo troje djece u dobi od 7, 9 i 12 godina. Supruga mu je preminula prije godinu i pol. Žive u podstanarskom stanu, od dječjeg doplatka i zajamčene minimalne naknade od Centra za socijalnu skrb. Djeca se raduju donaciji i radionicama koje će se provoditi da bi što kvalitetnije naučila koristiti laptop.

Sljedeće izdanje humanitarnog cageball turnira Split Tech Cup održat će se krajem ove godine.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58166, "");
Pregledaj komentare