Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maksim Bašić SPLIT WOMEN ENTREPRENEURS CHECK IN Odličan odaziv na prvi međunarodni susret žena poduzetnica iz Splita

SPLIT WOMEN ENTREPRENEURS CHECK IN Odličan odaziv na prvi međunarodni susret žena poduzetnica iz Splita

Događaj je sadržavao tri različite panel diskusije u koje se uključivala i publika

Prvi Split Women Entrepreneurs Check IN održan je u četvrtak u Heritage Hotelu Santa Lucia gdje su sudjelovali panelisti iz Hrvatske, Austrije i Rumunjske s ciljem afirmacije žena u dalmatinskom gospodarstvu. Uz šampanjac i brunch, cilj prvog splitskog Women Entrepreneurs CheckIN događaja bio je podizanje svijesti o poduzetnicama i afirmacija žena u hrvatskom i dalmatinskom gospodarstvu. A sudeći po reakcijama sudionica i pokojeg sudionika, cijevi su potpunosti i ispunjeni. 

Događaj je sadržavao tri različite panel diskusije u koje se uključivala i publika. Split Women Entrepreneurs Check IN predstavio je COO Total Croatia News i moderatorica događaja Daniela Rogulj koja je zahvalila svima na dolasku i istaknula važnost slavljenja žena i međusobnog umrežavanja. 

Uvodnu riječ podijelili su Joze Tomaš, predsjednik HGK - Županijske komore Split i Nevena Čikeš, direktorica Heritage hotela Santa Lucia. Tomaš je iskazao osobnu te podršku ženama vlasnicama poduzeća kroz razne projekte koje HGK provodi te obećao nastavak borbe za jednaka prava žena u poduzetništvu. Čikeš je istaknula važnost zajedništva i obećala podršku Lifestyle Check Inu za buduća događanja.

Na prvom panelu Tash Peričić i Barbara Marković usporedile su svoja poduzetnička iskustva u Europi i Hrvatskoj. Tash Peričić je s Novog Zelanda, u Splitu živi posljednjih osam godina te već 17 godina radi u ugostiteljstvu i turizmu, uključujući i upravljanje restoranom Gordona Ramsayja s Michelinovom zvjezdicom – 'Maze' u Londonu. Radila je na području vodstva temeljenog na emocionalnoj inteligenciji, kao novinarka za TCN, potom zahvaljujući iskustvu rada na jahtama već gotovo 10 sezona provodi obuku za osoblje na luksuznim plovilima, a odnedavno je i gost predavač Sveučilišta Aspira. Ipak, najveći interes izazvala je online zajednica koju je Tash kreirala za podršku poduzetnim ženama u Dalmaciji, koja broji gotovo 600 članica. Istaknula je važnost povezivanja i suradnje te međusobnog umrežavanja i zajedničkog djelovanja. Usporedila je ženske zajednice u različitim dijelovima svijeta u kojima je živjela, naglasivši važnost odbacivanja natjecateljskog načina razmišljanja, što je potkrijepila zanimljivim primjerima uspješnih suradnji unutar zajednice žena poduzetnica koju je je osnovala.

Barbara Marković više od 20 godina radi u različitim područjima turizma. Provela je 10 godina u SAD-u radeći za Marriott i industriju krstarenja no posljednjih deset provodi razne projekte s vlasnicima privatnih smještaja u Dalmaciji. Ujedno je i predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja koja djeluje s ciljem podrške privatnim iznajmljivačima na unaprjeđenju usluge i vlasnica je turističke agencije Dalmagic. Govorila je o važnosti uloge dobrog domaćina i davanja prioriteta kvaliteti usluge na uštrb kvantitete te o svom osobnom iskustvu prilagodbe poslovne žene splitskom turističkom okruženju.

Drugi panel dotaknuo se poslovnih trendova i načina na koji možemo osmisliti svoju budućnost kroz projekte koje vode Hildegard Brandl i Cornelia Rieger.

Podrijetlom iz Rumunjske, Hildegard Helene Brandl studirala je arhitekturu u Bukureštu, diplomirala u Dortmundu i otvorila svoj prvi arhitektonski ured u Venezueli. Godine 2009. vratila se u Europu i otvorila UNITH2B Architects u Rumunjskoj. Hilde je posvećena volonterskim projektima - članica je Rumunjske udruge poslovnih lidera, Rumunjsko-njemačke gospodarske i industrijske komore AHK i voditeljica projekta ANTREPRENORESTI - Usvoji selo. Trenutno je predsjednica Bukureštanske organizacije poduzetnika i koordinatorica Nacionalne komisije za poslovno okruženje PNL-a. Kao osnivačica i članica upravnog odbora Udruženja rumunjskih arhitektonskih društava promiče javne politike i zakonodavne izmijene u području građevinarstva. Jedan od osnivača ROBELO - Romanian Best Locations - platforme koja promovira jedinstvene, divlje krajolike i iskustva koja Rumunjska nudi. Hilde je govorila o jedinstvenom iskustvu žene u političkom svijetu kojim dominiraju muškarci i najznačajnijim lekcijama koje je naučila. 

- Zapitam se hoće li me to ubiti? I ako je odgovor ne, onda to i napravim - odgovorila je na pitanje o donošenju teških odluka. 

- Sve što nas ne ubije, čini nas jačima. Recite da prilikama, čak i u područjima poput politike koja mi je bila nepoznata, koju nisam htjela u svom životu ali me je učinila snažnijom, te je razlog što sam sazrela i bila još uspješnija u poslovnom svijetu - rekla je Hilde.

Cornelia Rieger posluje u Austriji od 2003. Radila je kao savjetnica u Back Office Work za poduzetnike te je mentorica i trenerica za žene u vodstvu. Također je dio Real Life Akademije od 2018. godine, Partnerske agencije 'Mi spajamo, što pripada zajedno' te Zajednice Summer Rose - Unutarnji krug za uspješne ljude i poduzetnike. Cornelia je naglasila važnost praćenja svojih snova i izgradnje mnogih carstava. 

Pauze između svakog panela uključivale su dašak umjetnosti uz akustičnu glazbu Michelle Rowsell, žive portrete Sunčice Kuzmanić Perišin Tomljanović i umjetnička djela Esther Canate.

Publika je također bila potaknuta da iskoristi pauze za druženje, isprobavanje proizvoda Makeover Poliklinike i uživanje u zadivljujućim skulpturama od obnovljenog drveta brenda Earth Wind Desire i nakitu Pierre Lang iz Austrije.

Na završnom panelu nastupili su Larisa Čišić, Janine Widmann i Rino Medić.

Larisa Čišić, licencirana arhitektica, i Daniel Poelzl, umjetnik u drvu, čine duo umjetnik/arhitekt koji stoji iza brenda Earth Wind Desirea, pomažući ljudima da se ponovno povežu s prirodom i samima sobom. Rođena u Hrvatskoj, Larisa je studirala arhitekturu u Zagrebu i Milanu, radila u Japanu i putovala svijetom kako bi svladala vještinu projektiranja soulful arhitekture. Earth Wind Desire koristi prirodne obnovljene materijale za stvaranje iznimnih umjetničkih djela, arhitekture i dizajna interijera. Sa sjedištem u Hrvatskoj, nastoje podići okruženje od dosadnog i umjetnog do umirujućeg i prirodnog.

Larisa je govorila o tome kako se život u Japanu i rad u prilično militantnoj japanskoj poslovnoj kulturi razlikuje od Hrvatske i naučenim lekcijama koje sada provodi u svom poslu.

Janine Widmann bivša je direktorica prodaje u ugostiteljstvu koja je pokrenula vlastiti posao tijekom porodiljinog dopusta 2017. Sada radi sa 120 poslovnih partnera u šest zemalja u partnerstvu s  američkom tvrtkom Jeunesse koja je osnovana 2009. g., a danas vrijedna milijardu dolara i nastavlja širenje u Europi. Janine usredotočuje cijeli svoj posao na pokretanje novog start-upa svaki dan, zajedno s potencijalnim klijentom. Pomaže implementiranju važnih procesa kako bi podržala startupe na putu do uspjeha. Janine je naglasila važnost slavljenja svojih postignuća, naglasila je važnost kod žena da iskorijene skromnost kada govore o svojim uspjesima, te kako je važno ne ovisiti o jednom izvoru prihoda. Također je poručila sudionicama da je sasvim u redu ako zarađuju više novca od svog muža!

Posljednji panelist i jedini muški govornik bio je Rino Medić. Podrijetlom iz Mostara, Rino je magistrirao marketing na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku prošle godine s radom 'Uloga volontiranja u udaljenim zajednicama'. Rino je 13 godina radio u izdavaštvu i obrazovanju kao voditelj ključnih kupaca, event manager, voditelj u izdavaštvu te je tijekom radnog vijeka predvodio timove brojnih projekta. Član je programskog i organizacijskog odbora konferencije Mediterranean Islands Conference na Visu i Creative Future Insights Conference u Zagrebu. Na panelu je podijelio osobnu priču o važnosti kolektivizma za održivi rast.

Split Women Entrepreneurs Check IN organiziran je pod brendom Lifestyle Check-in, koji organizira niz B2B i B2C događaja usmjerenih na međunarodne modne, beauty i lifestyle tvrtke, koji se održavaju u očaravajućim prostorima kao što su galerije, jahte i hoteli. 

Pokrovitelji događaja bili su Turistička zajednica SDŽ i Amarea Travel.

Vaša reakcija na temu