Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitska udruga Srce provodi višemilijunski projekt, osigurala asistente za još 19 osoba s invaliditetom

Splitska udruga Srce provodi višemilijunski projekt, osigurala asistente za još 19 osoba s invaliditetom

'Zahvaljujući osobnom asistentu neki su prvi put otišli u šetnju, kino, na kavu…'

Procjena UN-a je da u svijetu živi 650 milijuna osoba s invaliditetom te tako čine oko 10% svjetske populacije. U RH taj je postotak oko 11,6% (što neki pripisuju stradanjima u Domovinskom ratu). Najveći broj osoba s invaliditetom u RH je u radno aktivnoj dobi od 19-64 godine što, kako navode iz splitske udruge Srce, rezultira ograničenim svakodnevnim aktivnostima, narušenoj i oskudnoj socijalnoj interakciji, fizičkoj i socijalnoj izolaciji, potištenosti, depresiji, onemogućeni su u fizičkoj i ekonomskoj samostalnosti. 

- Zato svako demokratsko društvo traži nove koncepte podrške kojima bi osobe s invaliditetom i s poteškoćama uključila u zajednicu. Većina bi se složila da tu kvalitetu ne umanjuju samo nedostupni stambeni objekti, neprilagođeni javni prijevoz, nedovoljno parkirnih mjesta itd., već da je to puno dublja zdravstvena, pravna i socijalna problematika - kažu iz udruge Srce.

Posljednjih godina, napominju, RH, po uzoru na druge države, razradila je koncept osobne asistencije pri čemu se od asistenta traži: odgovornost, točnost, marljivost, ispravnost i pouzdanost, dok su nepoželjne osobine sažaljenje, zaštitnički odnos i tretiranje korisnika kao pacijenta. 

Da se apliciranjem na EU natječaje i prijavom kvalitetnih projekata za osobne asistente može popraviti kvaliteta života osoba s potrebama, dokazuje upravo ova aktivna i uspješna udruga iz Splita koja je upravo potpisala važan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom (skupina 1) u vrijednosti oko 2.000.000,00 kn. Projektne aktivnosti financirane su iz Europskog strukturnog fonda u kategoriji Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., a vodi se pod nazivom 'Srce je sretno III'. Opisnu procjenu kvalitete i tzv. financijsku omotnicu potpisao je sam Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ante Lončar,  ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Dajana Škrobica, predsjednica Udruge „Srce“. Time su omogućene usluge osobne asistencije za još devetnaest korisnika. 

Udruga Srce već ima devet zaposlenih na poslovima asistenata u fazi I, ali je i u tzv. Prijelaznom razdoblju osigurala sredstva za zapošljavanje još deset asistenata. Provedba projekta ostvaruje se u partnerstvu s Udrugom tjelesnih invalida Kaštela. Projekt osobne asistencije bio je dobro prihvaćen od strane članova korisnika, ali je porastao i interes nezaposlenih građana, kažu njeni predstavnici.

- Svrha širenja usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom jest pružanje usluga u zajednici i to sukladno principima neovisnog življenja. Ta usluga igra značajnu ulogu u procesu deinstitucionalizacije, pridonosi većoj socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom kao i poboljšanju njihova života - kratki je sažetak Marine Škrobica, voditeljice i koordinatorice projekta 'Srce je sretno III'.

Projekt je iznimno važan, kako za širenje aktivnih mjera politike zapošljavanja u RH, tako i za članove udruge Srce - ublažava socijalnu isključenost i doprinosi generalno pozitivnim i humanim društvenim promjena. 

No nemojmo misliti da je posao osobnog asistenta jednostavan, on je specifičan s obzirom na osobu kod koje je asistent zaposlen. Osobni asistent je zaposlenik, druži se s korisnikom svaki dan 4 sata ili pola radnog vremena. Zahvaljujući osobnom asistentu neki članovi udruge prvi put su otišli u šetnju, kino, na kavu, prevladali su strah odlaska zubaru ili su se uključili u neku sportsku aktivnost - kažu iz Udruge.

Stupanj razvijenosti i humanosti nekog društva, naglašavaju, procjenjuje se po tome koliko se društvo skrbi za najslabije i one kojima je pomoć najpotrebnija.

- Da bi se stavovi društva promijenili, moraju se promicati prava osoba s invaliditetom, poštovati svačije dostojanstvo, ravnopravnost, integretitet i omogućiti kvalitetan život svakoj osobi. U ostvarenju tih ciljeva svakako doprinosi koncept osobne asistencije - poručuju.

Vaša reakcija na temu