Splitski HNS pohvalio 'Školu za život' i najavio da idu u borbu za veće plaće učiteljima

Splitski HNS pohvalio 'Školu za život' i najavio da idu u borbu za veće plaće učiteljima

Sigurno će trebati određeno vrijeme za potpuno uhodavanje svih sudionika, ali reforma se čekala dugo i ovo je ogroman iskorak naprijed, rekao je Goran Kovačević

Prvi tjedan 'Škole za život' uspješno je odrađen te je nakon 20 godina nastojanja konačno krenula prijeko potrebna reforma školstva u Hrvatskoj, stoji u priopćenju splitskog HNS-a. 

Blaženka Divjak, uz političku podršku HNS-a, prva je ministrica koja je reformu dovela do učionica, čime je sinergija politike i struke donijela povijesni iskorak, pohvalili su je. Preko 150.000 učenika od sada uči po suvremenim kurikulima, nastava je interaktivna, torbe su lakše, a kućni budžet roditelja, od kojih je više od 80 posto podržalo promjene koje donosi reforma, rasterećen je budući da država financira sve udžbenike za osnovne škole i tablete. Zahvaljujući opsežnim promjenama u sustavu obrazovanja učenici više neće morati bubati činjenice, već će učiti kritički razmišljati.

- Prvi dojmovi 's terena' sugeriraju nam kako su reakcije kako nastavnika tako i učenika i roditelja na 'Školu za život' vrlo pozitivne. Sigurno će trebati određeno vrijeme za potpuno uhodavanje svih sudionika, ali reforma se čekala dugo i ovo je ogroman iskorak naprijed. HNS je inicirao i uložio maksimalne snage da se reforma realizira i ponosni smo što smo obećano i ispunili. Konačno smo dobili sustav obrazovanja u rangu s onima u razvijenim zapadnim zemljama. Naš je sljedeći zadatak osigurati veće plaće prosvjetnim djelatnicima. U HNS-u smatramo da hrvatske učiteljice i učitelji, ravnatelji i ravnateljice već dugo imaju premale plaće. S obzirom na reformu obujam posla im je povećan i zato je ovo krajnji trenutak da im se osiguraju bolja primanja - istaknuo je Goran Kovačević, predsjednik HNS-a Split.

Iz stranke napominju kako se Kovačević, među ostalim, izborio da Grad namijeni dva milijuna kuna za povećanje standarda u osnovnim školama, a inicijative HNS-a na temu obrazovanja intenzivne su i na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Prema prijedlogu HNS-a, plaće u prosvjeti, za 40.000 učitelja, trebale bi rasti već u ovoj godini, s dodatnim povećanjem plaća i u 2020. godini. Prijedlog je da rebalansom proračuna koeficijenti zaposlenika rastu već u ovoj godini, a da se potom dodatno povećaju s 1. siječnja 2020. Prema procjeni, poručuju, našim planom bi se u prosjeku zaposlenicima u obrazovanju plaća povećala za više stotina kuna na mjesec, što bi se osjetno odrazilo na kućne budžete svih hrvatskih prosvjetara. Za veće plaće prosvjetarima potrebno je osigurati 40 milijuna kuna u 2019. Usporedbe radi, taj novac lani je uložen u lizing automobila za državna tijela. 


Splitska gradska vijećnica Mirna Kovačić koja se u svom političkom djelovanju snažno angažira oko obrazovnih tema, također ističe da je 'Škola za život' od iznimne važnosti i da je povećanje plaća imperativ. 

- Ovo je povijesna školska godina. Krenula je školska reforma koja ne traje jedan dan ili jednu godinu, to je proces od najmanje jednog desetljeća, čije će pozitivne učinke osjetiti cijelo društvo u skoroj budućnosti. Škola za život daje pomak u konceptu učenja i poučavanja, gdje se od memoriranja činjenica ide prema analitičkom učenju što učeniku omogućuje stjecanje trajnih znanja. Škola za život, mijenja društvo nudeći kvalitetno obrazovanje koje je preduvjet ravnopravnog gospodarskog razvoja Hrvatske. Reforma školstva osigurat će bolji standard svim našim građanima kao i razvoj suvremenog društva u cjelini. Mogućnost napredovanja i jačanja profesionalnosti i autonomije učitelja jedan je od ciljeva reforme, a da bi učitelj bio motiviran u 'gradnji' reforme, povećanje plaće je imperativ. Reforma leži i na učiteljima koje treba motivirati i ohrabriti kako bi ustrajali u promjeni koja je nužna – istaknula je Mirna Kovačić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51227, "");
Pregledaj komentare