Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Splitski liječnici utvrdit će je li bilo propusta u Domu za starije u Vukovarskoj

Splitski liječnici utvrdit će je li bilo propusta u Domu za starije u Vukovarskoj

Osječki fakultet odustao je od vještačenja

Više od godinu dana traju izvidi u slučaju 18 umrlih štićenika Doma za starije u Vukovarskoj u Splitu. Početkom travnja prošle godine korisnici su evakuirani nakon što je došlo do prodora korone na jedan kat. Odmah se postavilo pitanje odgovornosti ravnatelja Doma Ivana Škaričića, a Državno odvjetništvo krenulo je u izvide koji još uvijek nisu okončani. 

Zapelo je, naime, s vještačenjem koje treba odgovoriti na osnovno pitanje, jesu li počinjeni propusti i jesu li poštivane smjernice izdane nakon početka epidemije. Tražio se medicinski fakultet koji je bio spreman prihvatiti se tog posla. 

Nije bilo, međutim, mnogo izbora jer su svi bili angažirani oko suzbijanja zaraze, a ovaj slučaj zahtjeva vrijeme i širi tim koji se sastoji od minimalno tri vještaka, infektologa, interniste i doktora sudske medicine, u koji bi se po potrebi uključili i drugi. Vještačenje je povjereno Medicinskom fakultetu u Osijeku. 

Kako doznajemo, Osječani su najprije pristali izraditi vještačenje i odgovoriti na sva potrebna pitanja, no nakon mjesec dana javili su da to ipak neće moći. Koncem srpnja dogovoreno je sa splitskim Medicinskim fakultetom da njihov tim odradi posao. 

Fakultet u Splitu nije bio isprva u užem izboru za vještačenje kako bi se izbjegli politički utjecaji i eventualni pritisci, no Državno odvjetništvo dobilo je garancije da će se posao odraditi profesionalno i objektivno, i to u roku od dva mjeseca.

Vaša reakcija na temu