Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitski odvjetnik bivšem klijentu mora isplatiti 21.592 eura, a prijavio ga je da mu je iznudio 15 tisuća eura i htio još 10 tisuća

Splitski odvjetnik bivšem klijentu mora isplatiti 21.592 eura, a prijavio ga je da mu je iznudio 15 tisuća eura i htio još 10 tisuća

Sud je usvojio i prijedlog zabrane otuđenja nekretnine koja je kupljena posuđenim novcem

Ante Vučak, kojem po USKOK-ovoj optužnici sude za više teških kaznenih djela u sklopu zločinačke organizacije Željka Rajića, dobio je na sudu svog bivšeg branitelja Edvarda Sušca koji mu sada mora vratiti 21.592,67 eura s kamatama i platiti sudski trošak od 2.055,98 eura. Sud je usvojio i prijedlog za određivanjem privremene mjere, zabrane otuđenja ili opterećenja nekretnine, jednosobnog stana od 35,55 kvadrata u Velebitskoj ulici. Odvjetnik je upisan kao suvlasnik, dok je drugi dio u vlasništvu njegove bivše supruge. Presuda je nepravomoćna i Sušac na nju ima mogućnost žalbe. 

Zanimljivo je možda kako se Sušac oko ovog predmeta nije pretjerano trudio. Sud je u više navrata bezuspješno pokušao dostavu tužbe, a onda se javio izabrani branitelj i dostavio podnesak u kojem se protiv tužbi s, kako navodi sud u presudi, krajnje paušalnim navodima da odvjetnik ništa ne duguje tužitelju, bez konkretnih pojašnjenja, uz opasku da Vučak tužbom pokušava poboljšati svoj položaj u kaznenom postupku koji se protiv njega vodi za iznudu. U tom predmetu se postupa po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koja Vučka tereti da je od studenog 2022. do kolovoza 2023. od Sušca u tri navrata iznudio 15 tisuća eura te u rujnu 2023. u kafiću u Splitu uz fizički napad zatražio još 10 tisuća eura. Zbog tog postupka je Vučak proveo devet mjeseci i tri dana u pritvoru, i to nakon što mu je istekao maksimalan rok od tri godine za držanje u pritvoru u USKOK-ovom slučaju protiv Rajićeve zločinačke. 

U svojoj tužbi, koju je sud zaprimio u studenom 2023., Vučak je naveo kako je Sušac zatražio da mu na ruke da 20 tisuća eura za kupovinu poslovnog prostora u Velebitskoj. Prije toga mu je na njegovo traženje isplatio 8 tisuća eura za troškove obrane, a dao mu je i karticu s PIN-om, također na njegovo traženje za troškove nastale izvođenjem i predlaganjem dokaza tijekom kaznenog postupka. Bez znanja i odobrenja, s kartice je predigao 1.592,67 eura, što je Vučak otkrio tek nakon izlaska iz istražnog zatvora u USKOK-ovom slučaju. 

U tužbi navodi kako je Sušac zloupotrijebio njegovo povjerenje dok je bio u istražnom zatvoru. Zatraženih 20 tisuća eura predali su mu u kolovozu i rujnu 2019. njegovi roditelji, bez potvrde, ali u društvu svjedoka. Početkom 2020. dolazi do raskida suradnje. Vučak traži 20 tisuća eura nazad i otkriva da je Sušac pola stana prebacio na bivšu suprugu. 

Nakon izlaska iz zatvora u kolovozu 2022. Vučak navodi kako mu Sušac govori da nema odakle vratiti dug. Dogovaraju obročnu otplatu. Vučak tvrdi da Sušac obećava da će novac vratiti, no u rujnu 2023. ga prijavljuje za iznudu koristeći činjenicu da se još uvijek vodi kazneni postupak protiv njega. 

'Slijedom svega navedenog, tužitelj drži da tuženik lažnom prijavom ne da je odgodio povrat novca, već je tužitelja lažno prikazao kao iznuditelja 'njegovog novca', stoji u presudi. 

Suđenje je okončano na pripremnom ročištu. Tuženik se nije pojavio pa je presuda donesena zbog izostanka u korist tužitelja.

Vaša reakcija na temu