Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPLITSKI SDP-ovci O MILANOVIĆU 'Jako je duhovit, voli crni humor i kultne srpske filmove, a o Hajduku može pričati satima!'

SPLITSKI SDP-ovci O MILANOVIĆU 'Jako je duhovit, voli crni humor i kultne srpske filmove, a o Hajduku može pričati satima!'

Gorana Kotura je prije 15-ak godina razočaralo što ga je Arsen Bauk uputio na suradnju 's tamo nekim Milanovićem'

U Splitu su brojni lokalni političari SDP-a surađivali sa Zoranom Milanovićem, iz prve ruke bi mogli reći kako izgleda lice novog predsjednika manje poznato javnosti. Ipak, neki od bliskih suradnika nisu voljni komentirati, kažu da je on takav kakav jest, u svakoj situaciji.

Iako nisu u dobrim odnosima, čovjek koji je po prirodi posla morao do raspuštanja stranke surađivati s Milanovićem bio je bivši gradonačelnik Ivo Baldasar. Njega je u ulozi premijera Milanović opisao kao 'dizelaša', sporo krene, ali kad jednom upali... 

Baldasar je doveo SDP na vlast, ali ljubav nije cvala od početka, pukla je javno nakon pola mandata.

Kulminiralo je raspuštanjem SDP-a Split.

Baldasar je, nakon svega, džentlmenski čestitao Milanoviću na pobjedi. Ustvrdio je i da je svakako bolji izbor od Kolinde Grabar-Kitarović

- Ne bi bilo fer da sada govorim o onome što je bilo i kako smo surađivali. Čestitam Milanoviću i želim da bude dobar predsjednik - kazao nam je Baldasar.

Čovjek koji je cijelo vrijeme stajao uz Milanovića i branio ga kada su mu splitski SDP-ovci okretali leđa je Milan Blaževski, bivši gradski vijećnik.

Blaževski je bez fige u džepu hvalio Milanovića i kada to nije bilo oportuno, a i danas su u kontaktu.

- Zoka je renesansni tip, ima puno interesa i ono što ga zanima ide u detalje. Iako ostavlja dojam svojeglavosti, spremno uči od drugih. Popričat će, promisliti, proučiti, uvijek s argumentima. Sjećam se migrantske priče i njegove fokusiranosti, kako je smatrao da treba na pravi način u pravo vrijeme reagirati. Ugledao se tada na Schroedera - sjeća se Blaževski.

Otkrio nam je i da Milanović voli crni humor, srpske kultne filmove kao što su Balkanski špijun i Maratonci. Voli citirati omiljene filmove.

- Jako je duhovit, ne banalan ni prvoloptaški, nego razvijenog, inteligentnog smisla za šalu - priča nam Blaževski.

Naveo nam je i da ga jako zanima povijest koju izuzetno poznaje.

- O Hajduku može pričati satima, bolje poznaje njegovu povijest nego većina iz Splita i tu najčešće krene rasprava o detaljima koje možda znaju dva čovjeka - iznio je Blaževski.

Sjetio se i kada je bio lud za biciklom.

- Nije se smila taknit, ja je mičem da mogu sist, a on viče 'ne nju dirat' - nasmijao se Blaževski.

Za kraj nam je rekao i da je Milanović proučio povijest i porijeklo svoje obitelji te da je jako ponosan na njih.

Sadašni predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur surađivao je s Milanovićem još 2004. godine. 

- Na Milanovića me uputio me 2004. godine Arsen Bauk, tadašnji predsjednik Foruma mladih SDP-a. Zorana tada nisam poznavao niti sam znao tko je, pa sam bio malo razočaran što me predsjednik Foruma mladih upućuje na suradnju 's tamo nekim Milanovićem'. Na skupu Mladih Europskog odbora Socijalističke internacionale u Splitu Zoran i ja održali smo uvodna izlaganja u ime SDP-a. Bila mi je izuzetna čast što me kao predsjednik Savjeta za međunarodne odnose SDP-a uključio u Savjet, među poznate i iskusne stručnjake s tog područja. Uputio me i na moje prvo međunarodno stranačko putovanje, na konvenciju Laburističke stranke u Veliku Britaniju, zajedno s Biljanom Borzan, kao i na staž u Klubu socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, nakon što sam bio najbolji na SDP-ovom internom natječaju - sjetio je Kotur.

Kazao je i da se nisu uvijek u svemu politički slagali unutar SDP-a, ali da kod Milanovića izuzetno cijeni to što u razgovorima u četiri oka iznosi iste stavove kao i u javnosti, stoji iza svojih riječi, te što je nepokolebljiv u obrani civilizacijskih vrijednosti koje se, nažalost, u Hrvatskoj još uvijek znaju dovoditi u pitanje.

Vaša reakcija na temu