Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitski studenti forenzike educirali su se o oblicima, dinamici i posljedicama nasilja u obitelji

Splitski studenti forenzike educirali su se o oblicima, dinamici i posljedicama nasilja u obitelji

Stručnjakinje iz Skloništa za djecu i odrasle održale radionicu

Povodom obilježavanja 11. godine rada Skloništa za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji pri Caritasu Splitsko makarske nadbiskupije i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, stručni tim Skloništa održao je 22. i 23. 11. edukativno-iskustvenu radionicu 'Razumijevanje dinamike nasilnih odnosa' za studente preddiplomskog studija Forenzike. 

Kroz provedenu radionicu studenti educirali su se o pojavnim oblicima nasilja, dinamici nasilnih odnosa i obiteljske dinamike, posljedicama nasilja na pojedinca i obitelj te o mjerama skrbi i zaštite žrtava nasilja u obitelji. Kroz odrađene vježbe studenti su raspravljali o razlozima zašto žrtve ostaju u nasilnom odnosu i kako donose odluke o prekidu nasilnog odnosa. Uz vođenje djelatnica Skloništa psihologinje Marte Grbić i socijalne radnice Jelene Tutavac, studenti su dobili jasniji uvid u poteškoće kod donošenja odluka o prekidu nasilnog odnosa. 

'Studenti su zainteresirano sudjelovali, postavljali pitanja i iznosili svoje dvojbe i mišljenja oko problematike nasilja u obitelji. Ovim nastavljamo započetu suradnju sa studijem Forenzike u zajedničkom cilju prevenciji i suzbijanju nasilja u obitelji kroz program cjeloživotnog obrazovanja, osvještavanja i senzibilizaciju za problematiku nasilja u obitelji. Pravodobna edukacija ključna je u suzbijanju svakog oblika nasilja', istaknula je psihologinja Marta Grbić te napomenula kako ovo nije jedina aktivnost koju Sklonište provodi u suradnji sa studijem za Forenzične znanosti. U svibnju ove godine s doc. dr. sc. Anom Jeličić djelatnici Skloništa bili su angažirani kao edukatori u Pilot projektu PP Trogir 'Poboljšanje komunikacijskih vještina policijskih službenika', gdje je posebna pozornost posvećena komunikaciji sa žrtvom nasilja u obitelji.

'Želimo skrenuti pozornost na teškoće s kojima se suočavaju žrtve nasilja, čime se svakodnevno susrećemo u radu. Kroz ovo vrijeme u našem Skloništu podrška i zaštita pružena je za više od 150 osoba, no nažalost to nije niti trećina od ukupnih zahtjeva koji su nam bili upućeni. Iako smo tijekom prošle godine povećali kapacitete Skloništa te sad imamo 12 mjesta u dvije odvojene stambene jedinice, ne možemo govoriti da raspoloživi kapaciteti zadovoljavaju sve potrebe upućenih zahtjeva. Boravak kao i sve druge usluge podrške u Skloništu za naše korisnike su potpuno besplatne. Unatoč tome, na putu prema nekom boljem životu one se i dalje suočavaju s mnogim problemima. Prvenstveno mogućnosti prihvatljivog zaposlenja, pitanje skrbi za djecu i upisa djece u predškolske ustanove koje su prekapacitirane, podstanarstvo ukoliko nemaju mogućnost povratka svojoj primarnoj obitelji... Sve su to teškoće koje mogu obeshrabriti osobe koje trpe nasilje koliko je njihova situacija bezizlazna. Zato želimo zagovarati socijalne politike koje će nuditi učinkovitiji model za integraciju žrtava nasilja u novu zdravu životnu sredinu', istaknula je Jelena Tutavac, socijalna radnica.

Osim skloništa koja su nužna u kriznoj situaciji kada treba spašavati život, poručuju da je jednako važno raditi na ostvarenju i svih drugih nužnih preduvjeta koji moraju biti zadovoljeni da bi se moglo govoriti o učinkovitom sustavu skrbi i zaštite žrtava nasilja. Iz splitskog Skloništa nastoje svojim korisnicima pomoći sustavnije i dugoročnije pored samog smještaja te naglašavaju važnost suradnje i angažmana drugih institucija, donacija privatnih osoba...

'Boravkom u Skloništu ne prestaje naša podrška korisnicima. Za sve one koje i dalje imaju potrebu psihosocijalne podrške, ali i sve osobe koje nisu u potrebi za smještajem u Skloništu, a imaju potrebu podrške mogu se obratiti u našem Savjetovalištu u prostoru Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Zahvaljujemo svima koji nas podupiru i financijski podržavaju ova naša nastojanja i kontinuirano prate naš rad te na taj način izravno doprinose boljim mogućnostima za naše korisnike. Nastojimo kroz donacije lokalne zajednice, ali i drugih fizičkih i pravnih osoba osigurati fond pomoći kako bismo mogli ostvariti dodatne mogućnosti prema individualnim potrebama naših korisnika (u vidu jednokratne pomoći za stanarinu, dodatnog školovanja, zdravstvene usluge koje ne pokriva zdravstveno osiguranje i dr...). Nasilje u obitelji nosi teške posljedice za sve koji ga trpe, ali i za širu okolinu u kojoj se događa. Želimo poslati poruku da smo svi odgovorni dati svoj doprinos u suzbijanju nasilja u obitelji, a to možemo samo zajedničkim snagama umreženi i međusobno povezani. Obveza je svih nas da sa svoje pozicije mijenjamo sustav i činimo ga boljim', istaknula je voditeljica Skloništa, Ivna Grubišić.

Vaša reakcija na temu