Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPLITSKI SUD DONIO PREURANJEN ZAKLJUČAK Hvarskom taksistu ponovno će suditi za silovanje Irkinje

SPLITSKI SUD DONIO PREURANJEN ZAKLJUČAK Hvarskom taksistu ponovno će suditi za silovanje Irkinje

Branitelj Jakša Cvitković uspio je oboriti presudu od četiri godine zatvora

Vrhovni sud prihvatio je žalbu splitskog odvjetnika Jakše Cvitkovića te naložio novo suđenje taksistu iz Hvara za silovanje 21-godišnje Irkinje. Taksist je koncem 2015. osuđen nepravomoćno na četiri godine zatvora. Sudac Damir Romac povjerovao je iskazu oštećene, a drugih dokaza koji bi teretili okrivljenog nije bilo. Romac je zaključio da oštećena nema motiva lažno teretiti okrivljenog. Nije bila zainteresirana za progon, a njeno svjedočenje je bilo uvjerljivo i konzistentno. 

Vrhovni sud, međutim, smatra da je splitski sud donio preuranjen zaključak. Odvjetnik Cvitković pozvao se na snimke nadzornih kamera koje prikazuju taksi stajalište i cestu ispred policijske postaje te iskaze svjedoka i oštećene ustvrdivši da su utvrđenja suda o kretanju optuženika tijekom inkriminirane noći u suprotnosti s izvedenim dokazima. 

Za potpuno i pravilno utvrđenje činjeničnog stanja potrebna je detaljnija i sveobuhvatnija provjera dokaznog materijala koja bi obuhvaćala vremensku i prostornu analizu kretanja optuženika i oštećenice da bi se pouzdano utvrdilo je li optuženik mogao počiniti ovo kazneno djelo, stoji u rješenju Vrhovnog suda. Za takvu rekonstrukciju od značaja bi bile snimke nadzornih kamera. 

Zaključak splitskog suda da je optuženik naišao na oštećenicu nije potvrđen njezinim iskazom, prema kojem je taksist bio parkiran ispred noćnog kluba Pink Champagne. Oštećenica je navela da vozilo nije imalo oznake taksija, dok vozilo optuženika na krovu ima svjetleću taksi oznaku. 

Jedan od svjedoka je kazao da je optuženika vidio u 3.15 ujutro s dva gosta u njegovom vozilu, a to je prvostupanjski sud zanemario prilikom donošenja zaključka o optuženikovom postupanju. 

U ponovljenom suđenju ponovno će se provesti svi dokazi, raspraviti sva sporna pitanja i otkloniti uočeni nedostaci, posebno reprodukcijom snimki nadzornih kamera. Provjerit će se može li se na snimkama identificirati vozilo optuženika i oštećenica. Nema zapreke da se snimke reproduciraju u prisutnosti svjedoka, drugih taksista s taksi stajališta kako bi se izjasnili radi li se o vozilu optuženika. Imajući u vidu iskaz oštećene i podatke o vremenu povratka u hostel i obavještavanju vlasnice o silovanju, sud će se očitovati o vremenu kada je djelo počinjeno te o kretanju oštećenice te noći. Sud će pri tome uzeti u obzir razdoblje koje je počinitelju bilo potrebno za počinjenje djela te pravce kretanja od noćnog kluba Pink Champagne u smjeru Baterije s obzirom na položaj jednosmjernih ulica. 

Vaša reakcija na temu