Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SPLITSKI VATROGASCI 'Dobili smo dojavu o slijetanju svemirskog broda na Mosor'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

SPLITSKI VATROGASCI 'Dobili smo dojavu o slijetanju svemirskog broda na Mosor'

JVP Split je druga po veličini vatrogasna postrojba u Hrvatskoj

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasaca nastavljamo s JVP-om Split. Razgovarali smo sa zapovjednikom Ivanom Kovačevićem i njegovim zamjenikom Mariom Mikasom. JVP Split nastao je iz DVD-ova. 

- Imali smo na početku razna imena, a od 2000. godine smo Javna vatrogasna postrojba Grada Splita, ukupno imamo 144 zaposlenih.  Godišnje imamo oko 1500 intervencija od gašenja požara, tehničkih intervencija, spasilačkih... - rekao nam je Mikas.

Kazao je da imaju i 10 ronioca u sastavu. Ove su godine odradili nekoliko intervencija, primjerice podizanje brodova u lučicama. Sudjeluju i na akcijama čišćenja podmorja.

- Imamo i potražnog psa, belgijskog ovčara Flipa, koji je obučen i ima položene certifikate za spašavanje iz ruševina, svoj dio posla je nedavno odradio i u Petrinji - dodao je.

Svaka intervencija ima svoje teške strane. 

- Za vatrogasce su vjerojatno najteže tehničke intervencije u prometu kada moraš izvući unesrećenu osobu iz automobila. To zna biti vrlo stresno. Oporavljamo se uglavnom zezanjem i pričom između sebe. Šumski su požari u nas dugotrajni, onaj poznati 2017. nam je bio težak, trajao je nekoliko dana - ispričao nam je Mikas.

Dobrovoljni vatrogasci provode svoje vrijeme dobrovoljno za jedan društveno koristan rad, profesionalni ipak dobivaju plaću. Mada se ovaj posao ne radi prvenstveno zbog novca.

Da bi radio ovaj posao, svaki vatrogasac, kaže Mikas, treba biti human i voljeti pomagati drugima, mora biti stalno na raspolaganju te biti obučen i opremljen. 

- Zapovjednik na svakoj intervenciji treba donijeti pravilnu procjenu situacije i na osnovu toga pravilnu odluku o načinu provođenja vatrogasne intervencije. A ljudi zovu za razne stvari: od skidanja prstena, skidanja mačaka sa stabala, otvaranja liftova itd. Ima uvijek nekih neobičnih intervencija. Imali smo prije petnaestak godina i dojavu o čudnom svjetlu na Mosoru, navodno slijetanju svemirskog broda, izvidom NLO nije pronađen, još nam samo oni fale, ha, ha. Izlazimo na sve i svašta - ispričao nam je Mikas.

Problema u hrvatskom vatrogastvu nema, smatraju i Mikas i Kovačević. 

- Pratimo trendove i nismo zastarjeli, ukorak smo s vremenom. Najveći je problem možda nedostatak ljudi. Dobrovoljci su sigurno posebna vrsta ljudi, ali razlika je u samom školovanju. Profesionalni vatrogasac mora imati završenu srednju vatrogasnu školu, dok je pripadnicima DVD-ova dovoljna obuka za dobrovoljnog vatrogasca. U našoj županiji imamo preko 50 DVD-ova. Ljudima je teško odvojiti vrijeme za pomoći zajednici, a da bi se to popravilo, treba tim ljudima dati dodatne beneficije. Možda prednost na listama čekanja u bolnici ili prednost pri upisu djeteta u vrtić, što god... - rekao nam je zapovjednik Kovačević.

Potom nam je ispričao kako izgleda jedan njihov radni dan.

- Prvo doručkujemo. Vatrogasac treba biti sit, napijen i odmoran. Znači 'poist, popit i ić leć'. Ritam nam je da 12 sati radimo, pa smo 24 sata slobodni, potom se 12 radi, pa slijedi 48 sati odmora. Zapovjednik zada raspored i zadatak za taj dan. Imamo tri tipa vozila. Navalni program - to su vozila koja gase stanove, podrume, skladišta, požare zatvorenih prostora. Drugi tip vozila je šumski program - za požare otvorenih prostora. Treći tip je tehnički program - za prometne nesreće, otvaranja stanova i slično. Ujutro se da raspored tko što vozi, pa ide pregled opreme sat vremena. Onda se rade visinske vježbe 60 minuta. Poslije je tjelovježba, ona je obavezna. Potom je sat vremena odvojeno za marendu, a poslije je glavna vježba u 11 sati. Zapovjednik smjene svaki dan osmisli neki program, nekad su to vježbe spašavanja, pa gašenje visokih objekata ili podruma, nesreće u prometu... Zapovjednik razradi vježbu, odradi se vježba sat, sat i pol i poslije se analizira. Popodne isto bude vježba ili pregled opreme ili razrađivanje požara. I u 19 sati je primopredaja službe. Noćna smjena radi isto, samo u drugim terminima - rekao nam je Kovačević. 

Smatra da se ovaj posao ne može raditi samo zbog plaće. 

- Stvarno vatrogasci moraju imati određenu dozu empatije, htjeti pomoći zajednici. 

Na kraju nam je rekao po čemu je baš njegov JVP specifičan.

- JVP Split je druga po veličini vatrogasna postrojba u Hrvatskoj, samo je Zagreb veći od nas. Specifični smo po broju intervencija, jako puno ih radimo. Na kontinentu nema baš požara otvorenih prostora kao kod nas, nema ni gužvi zbog turista - rekao je Kovačević, dodavši da se Grad Split brine o svojim vatrogascima.

- Imamo sredstva za sve - naglasio je zapovjednik. 

Vaša reakcija na temu