Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitsko-dalmatinska županija objavila 20 mjera za pomoć građanima i poduzetnicima koji su pogođeni korona krizom

Splitsko-dalmatinska županija objavila 20 mjera za pomoć građanima i poduzetnicima koji su pogođeni korona krizom

Vrijednost mjera je oko 45 milijuna kuna, dio ih na snagu stupa odmah, a dio nakon što ih odobri Ministarstvo gospodarstva i izglasaju vijećnici Skupštine

Splitsko-dalmatinska županija objavila je mjere za pomoć građanima i gospodarstvenicima koji su pogođeni korona krizom. Donijeli su 20 mjera, od kojih se četiri odnose na građane, a ostalih 16 na gospodarstvenike, OPG-ovce i male poduzetnike. 

Mjere se odnose na: građane koji su izgubili posao, a ne primaju naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, odgoda ovrhe na sve obveze prema Splitsko-dalmatinskoj županiji, oslobađanje od županijskih pristojbi, pomoć građanima slabijeg imovinskog stanja i starijima kojima će se osigurati obroci preko Crvenog križa, financirat će se mirovinska i socijalna naknada novoosnovanim OPG-ovcima, sufinancirat će se 50% knjigovodstvenih usluga za postojeće i novoosnovane OPG-ovce, sufinancirat će se sezonski radnici koji su potrebni za rad u poljoprivredi, troškovi okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, sadnice za ljudsku hranu, osnovat će se jedinstvena online tržnica za Splitsko-dalmatinsku županiju, sufinancirat će se nabavka grla za govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo kao i tovljenici u toj kategoriji. Mjerama će se pomoći sektor proizvodnje mlijeka, jednokratna potpora osigurana je za mikropoduzetnike koji su morali obustaviti rad zbog koronavirusa, za obrtnike za neefikasne troškove te potpore za mikropoduzetnike i poduzetnike početnike. 

- Sagledavajući mjere Vlade koje su sveobuhvatne i mjere lokalnih zajednica, ovim mjerama smo pokušali naći model kako bi našli prostor za građane, poduzetnike i OPG-ovce koji nisu obuhvaćeni svim ovim mjerama. Zahvaljujući mjerama Vlade veliki dio građana je obuhvaćen, ali na nama je da u borbi za prevladavanje krize nakon pandemije damo svoj doprinos. Mjere planiramo predstaviti na Županijskoj skupštini, a onda svaku mjeru javnosti posebno obrazložiti. Onima koji su se tek osnovali je najteže zato ćemo sufinancirati kamate za uslužne i hotelijerske djelatnosti. Imamo još aktivnosti, ali nismo ih mogli donijeti bez potpore ministarstva kao što je slučaj s koncesijama. Nadam se da će ove mjere biti putokaz nama u Županiji za daljnjih razvoj. Sada smo vidjeli da je proizvodnja vlastite hrane primarni segment. Proizvodnja hrane u Dalmatinskoj zagori je kapitalna proizvodnja za sve turiste koji su 10-15 km udaljeni od njih - kazao je župan Blaženko Boban.

Dodao je kako su novac za mjere osigurali tako što su na minimum smanjili troškove za uredsko poslovanje, putne troškove, kulturna i sportska događanja kao i za projekte čija realizacija nije nužna u ovoj godini. Dožupan Ante Šošić koji jena čelu tima koji je osmišljavao mjere poručuje kako su imali nekoliko ciljeva koje su htjeli ispuniti.

- Primarni cilj je zaštita i pomoć građanima, radnicima i gospodarstvenicima, drugi cilj je proširenje horizontalnog obuhvata potpore na onim rashodima koji nisu fiskalne naravi i treći je multisektorska važnost mjera. Išli smo s temeljnim ciljem da povežemo osnovnu proizvodnju za ljudsku prehranu s proizvođačima osiguravajući im sirovinsku bazu. Mjere za gospodarstvo su integrirane, primarno obuhvaćaju poljoprivredni sektor. Cilj je ojačati domaću proizvodnju, osnivanje online tržnice ne iziskuje pretjerani trošak, treba softversko rješenje gdje bi jedan dio bio za OPG-ovce, a drugi dio za preprodavače. Sufinanciranjem kamata namjera je plasirati preko komercijalnih banaka 110 milijuna kuna kredita, ali bi prioritet imali uslužni sektori koji su najviše pogođeni, a primarno bi imali prioritet oni koji kupuju od domaćih OPG-ova. Ukupne potpore za gospodarstvo su 45 milijuna kuna, odnosno 22% izvornog proračuna Županije što znači da petina sredstava koje Županija uprihodi ide direktno u gospodarstvo - kazao je Šošić.

Zaključio je kako dio mjera stupa na snagu odmah, a dio nakon što ih odobri Ministarstvo gospodarstva i izglasaju vijećnici Županijske skupštine. 


Vaša reakcija na temu