Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Splitskoj Turističkoj školi 74,3 milijuna kuna za Regionalni centar kompetentnosti

Splitskoj Turističkoj školi 74,3 milijuna kuna za Regionalni centar kompetentnosti

Ministar Gari Cappelli potpisao ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Splitu potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Turističko-ugostiteljskom školom Split u ukupnom iznosu od 74,3 milijuna kuna. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru projekta.

- Razvoj turizma temelji se na inovativnosti, kvaliteti i gostoljubivosti. Pri tome su ključan element prvenstveno ljudi, oni koji pokreću turizam i stvaraju ideje. Obrazovanje temeljeno na kontinuiranom usavršavanju, razvijanju vještina i znanja uz vrhunske stručnjake i praktična iskustva, dugoročno je rješenje kojim osiguravamo budućnost našeg turizma. Hrvatski turizam usmjeren je prema svemu najboljem i upravo je to naša želja kroz ovaj projekt, stvoriti uvjete u kojem ćemo razvijati ljudske potencijale i poticati ih da budu najbolji u djelatnosti kojom se bave. Uz Split kao jednu od najperspektivnijih turističkih destinacija na Mediteranu, realizira se ukupno šest regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu diljem Hrvatske, a time je stvorena okosnica buduće snage hrvatskog turizma - istaknuo je Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Za koncept regionalnih centara kompetentnosti osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti, odnosno Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu provodit će projekt pod nazivom 'Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split'. Glavne aktivnosti projekta bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Tako će se aktivnosti projekta provoditi u partnerstvu s osnivačem Splitsko-dalmatinskom županijom, s uglednim hotelskim poslodavcima (Hotel Split d.d. i Grand Hotel Lav d.o.o.), sa Županijskom gospodarskom komorom, s udrugom Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija te s tvrtkom H.L. DVORAC d.o.o. Također, kroz projekt osigurana je suradnja s obrazovnim ustanovama, i to s tri srednje strukovne škole turističkog i ugostiteljskog smjera iz područja županije i sa Sveučilištem u Splitu. 

Regionalni centar kompetentnosti u Splitu razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju hotelijersko-turistički tehničar kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja. Uz navedeno, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije). S obzirom na obuhvat kvalifikacija, regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal ponajprije u segmentu hotelijerstva, ali i kroz obrazovne programe obrazovanja odraslih u segment gastronomije na području Dalmacije. Kao odgovor na promjenjive potrebe tržišta rada, dodatno su planirane neformalne edukacije.

Razvojem i provedbom programa redovitog srednjoškolskog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, nabavom opreme i inovativnih programa korištenja novih tehnologija u RCK Split osiguravaju se programski uvjeti rada, čime postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva. S ciljem unaprjeđenja mobilnosti, jedan program cjelovite kvalifikacije na razini 5. prema HKO razvit će se kao međunarodni program na engleskom jeziku. Inovativan pristup osigurat će se uspostavom E-RCK-a temeljenog na softverskim rješenjima/modulima u područjima upravljanja, praćenja izvedbe prakse i izlaznih kompetencija, sustava praćenja karijera i kvalitete te izradom digitalnih obrazovnih sadržaja i virtualnih rješenja u nastavi.

Centar će kroz provedbu aktivnosti adresirati i problem manjkave motivacije mentora, tako što će osnovati akademiju za mentore te izraditi prijedlog za vrednovanje statusa mentora. Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo oni odgojno-obrazovni radnici uključeni ne samo u izvođenje suvremene nastave, nego i svih onih koji su u tijeku, a čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj. 

Vaša reakcija na temu