Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPRIJEČEN POKUŠAJ POGODOVANJA? Puljak htio Blagaiću ustupiti Zapadnu obalu na 75 dana besplatno!

SPRIJEČEN POKUŠAJ POGODOVANJA? Puljak htio Blagaiću ustupiti Zapadnu obalu na 75 dana besplatno!

Predomislio se nakon upozorenja

Gradonačelnik Ivica Puljak stvara dojam zaštitnika javnih površina i javnog dobra, ponajprije zahvaljujući zamjeniku Bojanu Ivoševiću čiji je rad vidljiv na terenu. U srcu grada trenutačno podiže i cijene najma za štekate ugostiteljima, skidaju se i ostakljeni 'ilegalci', iako istini za volju projektni partneri iz Mosta traže zakonsko uporište za takav nasrtaj. Međutim, u posjedu smo dokumenta koji pokazuje da je gradonačelnik ne tako davno imao drukčije kriterije odnosa prema javnom dobru. Prošle godine, netom nakon što je preuzeo vlast je namjeravao čak 75 dana dio Zapadne obale besplatno ustupiti poduzetniku Vicencu Blagaiću i to u periodu od kraja lipnja do sredine rujna. Od mogućeg pogodovanja spasio ga je, ni manje ni više nego Dražen Delić, tadašnji direktor Splitske obale. Dramatičnim dopisom ga je upozorio da bi tim činom oštetili gradsku firmu za najmanje 500.000 kuna. 

- Ne želim da se i državne institucije zanimaju zašto sam to napravio - napisao je, među ostalim Delić aludirajući na eventualno pogodovanje na štetu firme i javnog interesa.

Blagaić je, naime, želio organizirati Split Summer Yachting Festival, umjesto otkazanog Croatia Boat Showa u svibnju. Sada je htio 75 dana mukte javnog dobra za festival. Puljak mu je htio izaći ususret i to piše i u dopisu direktoru Splitske obale naslovljenom 25. lipnja 2021.godine. U njemu je jasan što želi.

- Izražavam punu podršku realizaciji Festivala i predlažem da se podrži organizacija istog tako da im se ustupi potrebna površina bez naknade. U ovim izazovnim vremenima, na ovaj način bi se omogućila potpora jednom od najznačajnijih nautičkih sajmova. Na ovom novom i zamjenskom sajmu organizator bi bio u mogućnosti nadomjestiti poslovne gubitke, održati brend te zadržati gospodarsko-turističku manifestaciju u Splitu - napisao je, među ostalim, Puljak.


Delić je, čim je dobio dopis odgovorio jasno i glasno da bi se time dovela likvidnost gradske firme na korist privatne tvrtke. Piše mu da kao direktor nema ni moralno ni zakonsko uporište za tu odluku. Zakonski je upitno, navodi, da direktor kao odgovorna osoba trgovačkog društva u vlasništvu Grada Splita donosi odluku kojom bez naknade ustupa dio pomorskog dobra privatnoj tvrtki, a za koju ta ista gradska firma plaća koncesijsku naknadu. 

- Napominjem i da je vrlo vjerojatno da bi ta odluka davanja na raspolaganje atraktivnog gradskog prostora i to bez naknade na 75 dana dovelo mene kao odgovornu osobu u nezavidan položaj zanimanja javnosti, medija i određenih državnih institucija - upozorava Delić.

Fotogalerija: Dopis Puljku

Gradonačelnik je, očito, dobro shvatio poruku i o privatnoj firmi, medijima i državnim institucijama te se predomislio o besplatnom darivanju javnog dobra privatnom poduzetniku. 

Održan je i sastanak u Uredu dogradonačelnika Antonija Kuzmanića. Splitska obala je nakon toga ponudila Blagaiću da može koristiti Zapadnu obalu za oko 340.000 kuna, uz avansno plaćanje. Uz to je Delić naglasio da se radi o povoljnijoj cijeni jer uživa podršku Grada Splita. Blagaić je eksplodirao na Delića uz oštar mail da ga može biti sram. Avansno plaćanje u Splitskoj obali su tražili da ne bi ostali 'kratkih rukava'.

Fotogalerija: Blagaić

Blagaić ne vidi ni danas problem u tome, kaže da nema govora o pogodovanju te da je poslao i pismo vijećnicima 'između dva kruga izbora'.

- U neformalnim razgovorima sam dobio podršku. I drugi dobivaju javnu površinu, ja sam htio platiti na kraju, ali ne tu cijenu - kaže.

Pokušali smo se sjetiti kada je netko dobio preko 70 dana besplatnog korištenja javne površine, ali takav slučaj nije zabilježen. 

Blagaić kaže i da ne poznaje ni Puljka ni Kuzmanića niti su u poslovnim vezama.

Upitali smo i gradonačelnika zašto se odlučio na takav čin neposredno nakon izbora, kao i to je li mu se Delić tada zamjerio i sebi odsvirao kraj na čelu Splitske obale. 

- Nakon što je direktor tvrtke Boat show d.o.o. uputio zahtjev za podržavanjem manifestacije Split Summer Yachting Festival svim gradskim vijećnicima i čelnicima gradske uprave, a s obzirom na otežane uvjete poslovanja u okolnostima pandemije, gradonačelnik Ivica Puljak je uputio takav zahtjev na razmatranje direktoru tvrtke Splitska obala d.o.o. Draženu Deliću. Nakon što je Delić izrazio stav tvrtke i argumentirao poslovne razloge zbog kojih potporu u smislu ustupanja javne površine bez naknade ne bi trebalo dati, gradonačelnik Puljak i zamjenik Kuzmanić njegov su stav i argumente uvažili i u potpunosti ih podržali - kažu u Banovini.

Ne spominju državne institucije, a sudeći po odgovoru ne misli da je pogriješio što je takvo što tražio od Delića.

- Smatramo da su tradicija i važnost manifestacije bila vrijedna pažnje i razmatranja, posebno u okolnostima kada Grad Split provodi niz mjera za pomoć poduzetnicima u krizi, no nikada i nikako nauštrb poslovanja gradskih tvrtki i suprotno javnom interesu. U konačnici, temeljem zajedničke odluke Grada i tvrtke, potpore manifestaciji, izvan načelne, nije bilo, a organizator je donio odluku da se ona ne održi - odgovaraju.

Ne znamo na koju se tradiciju gradonačelnik poziva kada govori o festivalu u trajanju od 75 dana. Kažu da ni gradonačelnik ni zamjenik Kuzmanić nisu na niti jedan način povezani s direktorom tvrtke Boat show niti s njegovim poslovanjem. 

- Bivši direktor Splitske obale odstupio je nakon isteka mandata, a njegov odlazak na niti jedan način nije u vezi s ovim slučajem. Dapače, argumentacija direktora bila je profesionalna i u tom smislu u cijelosti uvažena - navodi se u odgovoru.

Sva trojica su, dodajmo, ostavili pisani trag, Puljak, Blagaić i Delić, kao što je vidljivo u priloženom. 

Vaša reakcija na temu