Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SRAMOTNA 'ISTRAGA' ZAGREBAČKE POLICIJE 'Propucali su mi nogu, a onda nasrnuli na navijače koji su mi spašavali život'

SRAMOTNA 'ISTRAGA' ZAGREBAČKE POLICIJE 'Propucali su mi nogu, a onda nasrnuli na navijače koji su mi spašavali život'

Ranjeni hajdukovac tvrdi da PU zagrebačka grubo laže

Zagrebačka policija je dva dana prije Superkup dvoboja u Zagrebu poručila da nije bilo pretjeranog policijskog postupanja prilikom uporabe vatrenog oružja na Desincu tijekom incidenta s navijačima Hajduka koji su se vraćali s utakmice protiv Dinama.

U tekstu koji donosi Jutarnji list ponavljaju se informacije da su navijači 'imali teleskopske palice, noževe, lance, boksere i metalne šipke', iako na nijednoj snimci takvo oružje nije viđeno, nema ga u dokaznim materijalima, a hajdukovci s kojima smo pričali navode da se radi o izmišljotini kojom su, valjda, policajci namjeravali opravdati uporabu vatrenog oružja, odnosno ranjavanje više ljudi.

Među ostalim, navodi se i da su 'navijači pokazali neviđenu količinu agresivnosti i bijesa kada su vidjeli da jedan policajac, unatoč svemu, pokušava pomoći ranjenom navijaču koji se nalazio u kombiju s još pet osoba od kojih je jedna neumorno gađala policijski auto'. U policijskom izvješću se navodi i sljedeća izjava: 

- Kolega je vidio mladića kako obilno krvari iz lijeve potkoljenice pa mu je htio pružiti prvu pomoć. Izvadio je gazu kako bi ju stavio na ranu navijaču, no tada je šest osoba krenulo na njega pa se udaljio.

Policija ni nakon mjesec i pol dana nije navela broj ispaljenih metaka, kao ni koliko ih je završilo u tijelima hrvatskih građana. Rezultat policijske istrage u Jutarnjem listu predstavljen je naslovom 'Policija je opravdano pucala u Torcidu, čak su pokušavali pomoći ranjenom navijaču'. Kako Split nije preveliki grad, te gotovo nema obitelji koja nije imala nekoga poznatog u koloni od oko tisuću i pol navijača koji su se te kobne večeri vraćali prema Dalmaciji, ovakvo priopćenje Policijske uprave zagrebačke je dočekano s podsmijehom i nevjericom. 'Zar stvarno misle da mogu zataškati odgovornost za metke ispaljene u građane?', pitali su se mnogi nakon pročitanog članka, a među njima i mladić kojemu su 'policajci pokušali pomoći'.


Prije dva tjedna smo sjeli s ovim 23-godišnjakom, tada je još šetao uz pomoć štaka, rekao nam je da ne želi pričati za medije, no nakon novih policijskih navoda je promijenio mišljenje.

- Izrekli su nevjerojatne laži. Ne da policajac nije pohitao put mene s gazom da mi pomogne, nego je nekoliko njih s pendrecima divljački nasrnulo na momke koji su mi majicama pritiskali ranu od metka kako ne bih iskrvario! Napali su navijače koji su mi spašavali život. Šikljala mi je krv, nisam osjećao jaku bol, ali noga mi je utrnula od koljena prema dolje - ispričao nam je navijač, koji je bio hospitaliziran dva tjedna. 

I on je potvrdio različito ponašanje splitskih i zagrebačkih policajaca koji su se zatekli na Desincu. Kada je zagrebačkim policajcima rekao da su ga ranili, jedan mu je odgovorio 'Neka sam te upucao, smeće!'.

- Istina je da je u blizini kombija bio jedan stariji splitski policajac, po mojoj procjeni 50-godišnjak, koji je zaustavio maltretiranje navijača od strane zagrebačkog kolege, pa su mi ponovno stisnuli ranu da ne iskrvarim do dolaska Hitne pomoći - iznio je ranjeni mladić.

Za kraj nam je otkrio jedan detalj koji ovaj izvještaj zagrebačke policije čini još sramotnijim, odnosno nevjerojatno bi bilo da zbog ovakvog debakla 'istrage' ne dođe do smjena svih koji su sudjelovali u ovom zataškavanju:

- Policija je navela kako obilno krvarim iz lijeve potkoljenice. Točno je da sam obilno krvario, ali iz - desne noge! Imali su cijelu liječničku dokumentaciju, a nakon mjesec i pol dana oni medijima šalju priopćenje u kojemu ne mogu točno navesti ni nogu u koju sam ranjen, a kamoli razlog zašto sam baš ja upucan...


O kakvoj se istrazi radi, dovoljno govori rečenica s kojom ćemo zaključiti tekst:

- Kakva je to istraga ranjavanja kada ja kao oštećenik nisam uopće upitan da dam iskaz vezan za policijsko postupanje?

Vaša reakcija na temu