Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Srđan Marinić: Marjan se jednostavno može zaštititi od svih građevinskih aspiracija jednom zauvijek

Srđan Marinić: Marjan se jednostavno može zaštititi od svih građevinskih aspiracija jednom zauvijek

Neupisivanje posebnog pravnog režima za čestice u park šumi Marjan u zemljišne knjige može se usporediti s neupisivanjem novorođenog djeteta u matičnu knjigu rođenih

Marjan se vrlo lako može zaštititi od svih građevinskih aspiracija jednom zauvijek, upisivanjem posebnog pravnog režima. Najjednostavnije opisano, 'samo' upis u zemljišne knjige svih čestica park šume.

'Marjan nema cijenu', govori učestalo gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Ovaj postupak zaista nema cijenu, doslovno i figurativno. Treba ga samo provesti.

Da bismo vam doslovce predočili što znači neupisivanje posebnog pravnog režima i koliko je to jednostavan postupak kojega odgovorni uporno odbijaju provesti, odgovore nam je dao predsjednik Društva Marjan, Srđan Marinić

- Neupisivanje posebnog pravnog režima za čestice u park šumi Marjan u zemljišne knjige može se usporediti s neupisivanjem novorođenog djeteta u matičnu knjigu rođenih. Danas su ta 'pluća grada', kako se park šumi Marjan često tepa, doživjela preko 50 godina starosti, a još uvijek nisu doživjela upis u zemljišne knjige. Posljedice takvog postupanja su devastiranje zaštićenog područja park-šume korištenjem koje nije u skladu s pravilima korištenja zaštićenog područja, poput 80-ak nelegalno i 20-ak legalno izgrađenih objekata u obuhvatu zaštićenog područja u posljednjih 20-ak godina - slikovito nam je uvodno kazao.

Što je posebni pravni režim i zašto je on važan za park šumu Marjan? 

- Upis posebnog pravnog režima je temelj zaštite nekog područja te znači podvrgavanje vlasnika zemljišta određenim ograničenjima u odnosu na korištenje, uporabu i raspolaganje istog.   

Tko upisuje posebni pravni režim?

- Upisuje se u područnim uredima za katastar koji potom dostavlja podatke sudu radi zabilježbe u zemljišnim knjigama.

Tko treba dostaviti podatke i koje za upis posebnog pravnog režima?

- U pravilu to rade ustanove koje upravljaju zaštićenim područjem ili njihov osnivač. U konkretnom slučaju to je Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan. Ustanova bi uredu za katastar trebala dostaviti Rješenja o proglašenju područja park šume Marjan zaštićenim dijelom prirode iz 1964. i 1988. godine, zajedno s pripadajućim kartografskim prikazom te popisom svih katastarskih čestica u obuhvatu park šume. 

Kolika financijska sredstva su potrebna za upis posebnog pravnog režima? 

- Nisu potrebna nikakva sredstva, jer područni ured za katastar radi to po službenoj dužnosti u postupku održavanja katastarskog operata katastra zemljišta nakon dostavljanja potrebnih podataka od strane nadležnog tijela.

Što kaže zakon o upisu posebnog pravnog režima?

- Upis je zakonska obaveza! I to sukladno Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. Za pravni promet nekretnina mjerodavno je stanje upisano u zemljišnoj knjizi. Istiniti upisi u zemljišne knjige pridonose pravnoj sigurnosti u prometu nekretnina. 

Što se tim postiže za park šumu Marjan?

- Upisivanjem posebnog pravnog režima omogućava se korištenje svih zemljišta u obuhvatu park šume Marjan prvenstveno za temeljni fenomen, a to je u konkretnom slučaju park-šuma, zbog kojeg je to područje i proglašeno zaštićenim. Omogućava se, primjerice, pošumljavanje sukladno šumskogospodarskom planu za šume posebne namjene, bez obzira na dotadašnju upisanu kulturu zemljišta.

Kako objašnjavate da ga se do sada propustilo upisati? 

- Mogu biti dva razloga. Jedan je apsolutna nebriga, a drugi je namjerno propuštanje zbog interesa pojedinaca sprječavanjem podvrgavanje vlasnika zemljišta određenim ograničenjima u odnosu na korištenje, uporabu i raspolaganje tih zemljišta. Oba imaju vrlo negativne posljedice za zaštićeno područje park šume Marjan, poput povrata nekad oduzetog zemljišta, umjesto prava na naknadu vlasnicima zbog ograničenja u odnosu na korištenje, uporabu i raspolaganje zemljištem. Sve dok se park šuma Marjan ne upiše u zemljišne knjige ostaje otvorena mogućnost mešetarenja tim područjem. Jedno je verbalno zaklinjati se na Marjan i njegovu zaštitu, a drugo je tu zaštitu i stvarno provesti u djelo. Činjenica je da nije upisana u zemljišnim knjigama, da taj postupak ne košta ništa, zna se i tko je to dužan napraviti, a to su prvenstveno gradonačelnik i Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan, tim više što su takav zadatak dobili i jednoglasno donesenim zaključkom Gradskog vijeća Grada Splita u travnju 2018. godine. Stoga očekujemo da se taj upis žurno provede i da park šuma Marjan konačno prestane biti 'nepostojeće siroče' kojeg se umjesto zaštićenog dijela prirode doživljava i koristi kao neiskorišteni građevinski resurs. 

Vaša reakcija na temu