Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SREĆKO ŠESTAN O ODLUCI KAZALIŠNOG VIJEĆA 'Ovo je apsurdna situacija koju nisam doživio u 30 godina karijere'

SREĆKO ŠESTAN O ODLUCI KAZALIŠNOG VIJEĆA 'Ovo je apsurdna situacija koju nisam doživio u 30 godina karijere'

'S gnušanjem odbijam optužbe o politici u HNK Split'

HNK Split trebao bi, prijedlogom Kazališnog vijeća, preuzeti glumac Vicko Bilandžić, no prije toga trebalo bi doći do razrješenja intendanta Srećka Šestana koji je na čelu kazališta od srpnja 2019. godine. 

I o jednoj i o drugoj stvari trebalo bi raspraviti Gradsko vijeće Splita, no tih točaka za sada nema u dnevnom redu sjednice koja je zakazana za idući četvrtak. Moguće da će se dnevni red dopuniti jer je Kazališno vijeće doslovno navrat-nanos, na e-sjednici održanoj u srijedu između 22 i 23 sata, donijelo odluku o izboru vršitelja dužnosti. 

Šestan misli da su požurili kada su shvatili da im istječe rok za pripremu materijala za sjednicu Gradskog vijeća. Propisano je da se materijali šalju vijećnicima tjedan dana prije sjednice. Dnevni red je objavljen na vrijeme, ali bez ovih točaka vezanih uz čelno mjesto HNK Split. 

Odluka Kazališnog vijeća nije iznenađenje jer na posljednjoj sjednici krajem travnja, uoči raspuštanja Gradskog vijeća i ponovnih izbora, nije prihvaćeno Šestanovo programsko izvješće zbog otkazivanja niza predstava. Šestanu se stavlja na teret da je odluku o otkazivanju donio samostalno bez konzultacija i da nije bilo dokumentacije koja bi uputila na drugačiji zaključak. Tada se kao v. d. ravnateljica spominjala Dajana Stolić Bohnert, no odustala je iz osobnih razloga. 

Šestanu se na teret stavio i aneks ugovora s Jurom Bučevićem, direktorom Opere i vijećnikom Kerumovog HGS-a kojeg nakon isteka mandata na čelu Opere čeka posao dirigenta u HNK Split. 

'Ovo je apsurdna situacija koju nisam doživio u 30 godina svoje karijere. Nemaju argumenata za moju smjenu, odradili smo Marulićeve dane i Splitsko ljeto, a sezonu smo programski napravili maksimalno koliko smo mogli s obzirom na pandemiju i mjere koje je propisao Stožer', kaže Šestan. 

Evo što kaže o otkazivanjima predstava i komunikaciji s Kazališnim vijećem. 

'U vrijeme kada je vladala korona, nisam mogao pitati Kazališno vijeće 1. siječnja da 14. veljače nećemo imati 'Lombardijce'. Predstava je skinuta dan prije premijere. 

Staro Kazališno vijeće dobivalo je moje tromjesečne izvještaje o razlozima zbog kojih su otkazivane predstave, i to su oni prihvatili. Za tri prva kvartala 2021. godine. Zadnju sjednicu održali su 8. prosinca, mislio sam da je bilo korektno da izvještaj za zadnji kvartal dobije novo Kazališno vijeće', pojasnio je. 

Gotovo pa ponoćna e-sjednica Kazališnog vijeća, na kojoj je donijeta odluka v.d. intendanta kazališta, i njega je iznenadila. 

'Čudi me ovakva žurnost sa sazivanjem noćne sjednice, kada smo svega koji dan prije imali redovnu sjednicu Kazališnog vijeća na kojoj su prihvaćena tri izvješća, a o mojoj smjeni nije bilo uopće govora', otkriva Šestan.   

Komentirao je i prigovore da je popustio utjecaju politike u slučaju aneksa ugovora o radu s bivšim Kerumovim vijećnikom. 

'S gnušanjem odbijam optužbe da je u kazalištu bilo političkog rada. To nisam dozvolio. Aneks ugovora s direktorom Opere imao je supotpis gradonačelnika. Na natječaju je primljen za direktora Opere, no u ugovoru nigdje ne piše što s njim poslije mandata. Primljen je na određeno vrijeme, kazalištu nije napravljena nikakva šteta. 

Žalosti me ovo sve skupa, u kazalište je dosta financijski uloženo, odigrali smo najveći broj predstava u Hrvatskoj, a sada ispada kao da nisi ništa radio', kazao nam je Šestan.

Vaša reakcija na temu