Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju

Idućeg vikenda očekuje se 'najezda' Britanaca

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška, donosi HRT.

U splitsku zračnu luku uskoro bi mogli sletjeti prvi gosti iz Švedske.

- Šveđani s kojima najviše radimo su olakšali mjere, to je bilo veliko iznenađenje, rekao je hotelijer Stipe Miličić.

Prije Šveđana u Resnik će sletjeti Englezi. Easy Jet, Wizz Air s Lutona i Gatwicka. I to svakodnevno. Nakon pet tisuća putnika prošloga vikend iduće nas očekuje deset tisuća u stotinjak zrakoplova, rekli su u Zračnoj luci.

- Sljedeći vikend očekujemo veći priljev gostiju, posebno iz Velike Britanije. Dobili smo informaciju iz HTZ predstavništva u Londonu da smo uz Grčku, mi kao Hrvatska jedina zemlja na zelenoj listi za sada. Mi smo broj jedan i to se vidi po najavljenom broju dolazaka idući vikend, rekao je Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Godinama su Britanci su Splitu i na Hvaru gosti broj jedan, jako dobri potrošači, mogli bi spasiti privatne iznajmljivače po centru grada koji zjape prazni.

- U centru grada nisu ništa popunili, možda jedna ili dvije rezervacije, to je jako sramežljivo. Bukira se ono što nije u centru, možda kuće van grada, dolazi se obiteljski, minimaliziraju se izlasci čak i prema vani, gužvama tako gosti funkcioniraju ali ne mogu reći da ne dolaze, rekla je iznajmljivačica Barbara Marković.

Najavljeni dolazak gostiju iz epidemiološki problematičnih zemalja s desecima tisuća zaraženih zahtjeva još više čistoće, truda, dezinfekcijskih sredstava.

- Definitivno sam odgovorna i prema sebi i prema gostima koji dolaze, tako da minimaliziram kontakte, dostupna sam telefonom,  što se tiče apartmana, jako se pridaje važnosti čišćenju. Naravno da je veći trošak, sredstva su skupa, ali minimaliziram trošak svojim radom, dodala je Marković.

Split je trenutno u turističkoj Hrvatskoj bliže začelju nego vrhu gdje inače pripada. No, prazne ležaljke možda ipak pronađu put do svoga gosta. Nakon iduće vikenda i novog otvaranja granica puno toga bit će jasnije, prenosi HRT.

Vaša reakcija na temu