Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SRP: Nekada crveni Split danas je prekriven crnom koprenom

SRP: Nekada crveni Split danas je prekriven crnom koprenom

Osudili su promoviranje ustaških simbola

Socijalistička radnička partija Hrvatske osudila je one koji promoviraju ustaške simbole i murale po dalmatinskim gradovima koji, kažu, vrijeđaju borce NOB-e, antifašiste i druge građane. Pozivaju Vladu RH, kao i odgovorne u gradu Splitu, da poduzmu mjere otkrivanja i sankcioniranja počinitelja.

'Još je polovicom prošlog stoljeća Split, a naročito njegova mladost, pokazao svoju antifašističku, progresivnu i crvenu bit masovnim učešćem u općenarodnoj borbi za slobodu protiv nacifašističkog okupatora i domaćih izdajnika. Među prvima je u Jugoslaviji i porobljenoj Europi formirao 1. udarni odred na Marjanu, podnio velike ljudske i materijalne žrtve, dajući veliki doprinos grandioznoj pobjedi Antifašističke koalicije, pobjedi kojom su vraćeni okupirani i poklonjeni teritoriji matici zemlji, čime je ostvarena sloboda i mir u kojem je Split, velikom obnovom i brzim razvojem u poratnom razdoblju, izrastao u snažni privredni i društveni centar Dalmacije i Mediterana', podsjećaju.

Nakon društvenih promjena 90-ih, dodaju, dolazi do potpune revizije svega postojećeg. Navode kako su antifašisti i borci NOR-a, ničim krivi, izloženi agresivnim ispadima razularene ulice bez adekvatne zaštite zajednice, umanjuju im se mirovine i prava, uklanjanju imena ulica i trgova, ruše spomenici i uklanjaju svi pozitivni rezultati antifašizma i socijalizma.

'Nekada crveni Split danas je prekriven crnom koprenom: njime demonstrativno marširaju crnokošuljaši, pjevaju se profašističke pjesme, uzvikuju ustaški pozdravi, veličaju ratni zločinci, podiže spomenik s imenom ratnog zločinca, sportski stadioni i ulice postaju arene fašističke, ksenofobne i rasističke histerije, relativiziraju se, umanjuju ili osporavaju zločini tzv. NDH koja je za mrvice lažne samostalnosti poklonila svoje teritorije okupatoru, imala rasne zakone, koncentracijske logore u kojima su genocidno ubijene tisuće nevinih. Tako je kozmopolitski Split zadnjih desetljeća pocrnio, prilikom mnogih nacionalističkih i rasističkih ispada jednog nacionalizmom zatrovanog dijela žitelja', poručuju.

Dodaju kako su ovakvi neprimjereni događaji u protekla tri desetljeća posljedica neadekvatnog djelovanja vlasti RH.

'Sve ovo ima za posljedicu otvaranja novih teritorijalnih aspiracija naših susjeda, dovodeći u pitanje već davno utvrđene granice: talijanski 'slučaj Tajani', kao i od strane trenutne premijerke Italije, Giorgije Meloni, te mađarskog premijera Viktora Orbana i drugih. Da sve nije tako naivno, upravo nam je ovih dana pokazala objava američkog redatelja Travisa Wilkersona koji je, snimajući reportažu o Hrvatskoj i Splitu, snimao mnoge fašističke simbole po splitskim ulicama, za 26 minuta čak njih 200, što u turističkom, ali i u svakom drugom smislu nam ne služi na čast', zaključuju.

Vaša reakcija na temu