Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SRP na Pjaci obilježili obljetnicu formiranja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske

SRP na Pjaci obilježili obljetnicu formiranja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske

Bila je sastavljena od 11 ministara

Socijalistička radnička partija Hrvatske čestitala je svim borcima NOR-a, antifašistima i građanima Splita formiranje prve Narodne vlade Federalne Hrvatske.

Delegacije SRP-a Split i Društva Josip Broz Tito Split odala je poštovanje sudionicima ovog povijesnog događaja polaganjem cvijeća na spomen ploču na bivšoj Gradskoj vijećnici na Narodnom trgu.

- Povijesno gledano, prije 77. godina, točnije 14.04.1945., u staroj Gradskoj vijećnici održana je izvanredna sjednica  ZAVNOH-a na kojoj je izabrana  prva Narodna vlada Federalne Hrvatske sastavljena od 11 ministara s predsjednikom Vladimirom Bakarićem na čelu... Split je odabran jer se kao mali primorski grad gotovo  plebiscitarno priključio partizanskom pokretu, svaki treći se borio, a svaki deseti dao je i svoj život. Bio je antifašistički, revolucionarni i slobodarski grad, koji je i velikim žrtvama dao  značajni doprinos narodnooslobodilačkoj borbi i konačnoj pobjedi nad okupatorima i domaćim izdajnicima - poručuje Ranko Adorić, predsjednik SRP-a.                                                       

Tih dana Splitu je  iznimnu počast iskazao  i dolazak predsjednika ZAVNOH-a, pjesnika i partizana Vladimira Nazora koji je tom prilikom rekao: 'Suđeno je da ta naša Vlada nastane uslijed proljeća… u drevnom starom gradu Splitu… u gradu koji se uvijek opirao okupatorima i pokazao smjelost i odvažnost u najtežim trenucima našeg ustanka'.                   

Jednako  kao i Nazorov, ovacijama je popraćen i govor Vicka Krstulovića: 'Ja, kao sin grada Splita, želim istaknuti da je naročito zadovoljstvo, naročito priznanje samom Splitu i čitavoj hrvatskoj Dalmaciji, te svim njenim žrtvama palim u borbi za slobodu, da se ovaj svečani čin, velik za čitavu našu domovinu, odigrava baš ovdje, u Splitu...'                               

- U svojoj dugoj i burnoj povijesti Splita, ovaj datum, kao i Dan oslobođenja Splita od fašističkih okupatora 25.10.1944., najznačajniji su datumi nakon 1882. kada je u Splitu osnovana Narodna vlast čime je uklonjena dugogodišnja talijanska  dominacija gradom. Oba datuma nisu upisana na štandarcu na Pjaci uz druge značajne datume Splita. Već i ta činjenica govori o nemoralnom odnosu vlasti prema antifašizmu u ovoj zemlji. Stoga opetovano pozivamo gradsku vlast da ispravi ovu nepravdu u ime brojnih poginulih, ranjenih, raseljenih i nestalih,  koji su dali veliki doprinos slobodi, miru i prosperitetnoj poslijeratnoj izgradnji - zaključuje Adorić.

Vaša reakcija na temu