Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SRPH o tragediji na trajektu Lastovo: 'Kriv je ljudski faktor'

SRPH o tragediji na trajektu Lastovo: 'Kriv je ljudski faktor'

'Nije se udostojio doći niti resorni ministar Butković'

Iz Socijalističke radničke partije Hrvatske poručili su kako su poginuli radnici trajekta Lastovo žrtve sistema. Uputili su, naime, priopćenje kojim su se referirali na nedavni pad rampe koji je rezultirao trima poginulima i jednim ozlijeđenim. 

'Socijalističku radničku partiju Hrvatske prožima iskrena žal i tuga zbog pogibije trojice radnika na njihovom radnom mjestu prilikom otkazivanja mehanizma ulazne rampe na trajektu Lastovo u Malom Lošinju. Također, upućujemo izraze iskrene sućuti najbližima poginulih radnika zbog nenadoknadivog gubitka koji ih je zadesio', uvodno su istaknuli. 

Naveli su kako je visoki predstavnik Jadrolinije, u čijem je vlasništvu trajekt, požurio s izjavom da uzrok tragedije nije ljudski faktor, što upućuje da je uzrok tehničke prirode. 

'To tumačenje može biti prihvatljivo ako uzmemo brod i njegovu posadu kao zatvoren sistem i ako se drukčije ne dokaže. Međutim sasvim zadovoljavajuća količina informacija i argumenata dokazuje da je tragedija posljedica ljudskog faktora, i to onog na najvišoj instanci - u samom ministarstvu.

Definitivno, hrvatska putnička flota prestara je. Sindikati su višekratno o tom problemu upozoravali ministarstvo i ministra mora prometa i infrastrukture - no uzalud. Hrvatska, nekadašnja svjetska velesila u brodogradnji, spala je na kupovinu dotrajalih brodova po cijenama višim od onih koje su neki drugi kupci odbili platiti.

Nemamo dokaza, ali nije li to indikator moguće korupcije? Mada to ne bi vratilo u život poginule radnike, u uređenim društvima na poprište tragedije hodočastili bi predsjednici, premjeri, ministri, a u Mali Lošinj nije se udostojio doći niti resorni ministar Oleg Butković.

Integriravši sve elemente, zaključujemo da je pogibija radnika u Malom Lošinju posljedica ljudskog faktora i to onog najvišeg - sistema samog', poručili su iz SRPH-a. 

Vaša reakcija na temu