Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SRUŠEN KVORUM: Centru nisu došli svi vijećnici, oko zaključaka se nisu složili vlast i oporba
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

SRUŠEN KVORUM: Centru nisu došli svi vijećnici, oko zaključaka se nisu složili vlast i oporba

Vladajući su inzistirali na onima koje su pripremili


16.55 - Zaključaka na  tematskoj sjednici neće biti. Centar ne odustaje od svojih prijedloga, pa je srušen kvorum.

16.40 - Domazet je slušajući prepucavanja vijećnika, među kojima i vladajućih, rekao da nije zadovoljan kako se odvija.

- Ni raspravom ni time što sad gradonačelnika nema - govorio je Domazet.

Predložio je da se vijećnici dogovore, ako mogu, i iznjedre zajedničke prijedloge.

16.30 - Vijećnik HGS-a Igor Stanišić je iznio kako se ovom tematskom sjednicom, nažalost, neće riješiti probleme kao neke druge koje su organizirali, ako ovise o zaključcima Centra.

- Izgledaju kao da ih je Skoko na onom štramčiću u bazenu napisao. Stoji što treba napraviti Vlada. A što ćemo mi napraviti? - rekao je.

Rekao je i da je tu previše gluposti koje nema veze s turizmom.

- Piše da se poziva ministrica turizma u posjet. Pa za to treba tematska sjednica? Pa dalje da se pozivaju akteri da se odgovorno ponašaju prema turizmu. Evo, ja ih pozivam, riješeno - iznosio je u svom stilu Stanišić.

Istaknuo je i da je pitanje koliko se mogu u hodu riješiti neke stvari.

- Često čujem od sugrađana da raspravu svedemo na staru gradsku jezgru, a da su tu i Bačvice, Zenta, Skalice i dalje da su ti kvartovi zapušteni. Sve što je rekla Arapović, osim o pub crawlu, se može primijeniti i na njih - naveo je.

Pozvao je da se treba koncentrirati na ono što ovisi o gradskoj vlasti, čistoći Splita, pristupu plažama, pitanju deratizacije...

- Stihija je da prije sezone zamjenik Ivošević kaže da je cilj maknuti balavurdiju i dovesti fine iz Skandinavije koji troše. Što smo napravili? Smanjili broj štekata i izgubili goste koji žele potrošiti - ustvrdio je.

15.37 - Martin Mladen Pauk, vijećnik Domovinskog pokreta se obratio kolegama nakon pauze.

-  Zbilja nam nije jasno zbog čega izlagači na današnjoj sjednici žale zbog 'niskog udjela' hotelskog smještaja u Splitu od 11 posto. Dapače, smatramo da je to dobar pokazatelj kvalitete i opsega privatnog, pogotovo obiteljskog smještaja - rekao je Pauk.

Kazao je i da bi u viziji Domovinskog pokreta velika većina turističkog smještaja u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj bila u rukama domicilnog stanovništva. 

- Umjesto da strane hotelske korporacije grade komplekse, zapošljavaju (jeftinu) radnu snagu i na kraju dobit odnose u svoje zemlje ili porezne oaze poput Luksemburga i Djevičanskih otoka, hrvatski turizam bi bio u rukama hrvatskog čovjeka. Zbog toga smo stava kako svojim mjerama, zakonima i politikama trebamo jačati obiteljski smještaj, a hotelijeri će se ionako za sebe pobrinuti - poručio je Pauk.

15.11 - Prvi put je rečeno da stanarima štekati kao takvi nisu smetali. Izrekla je to Lara Arapović, predsjednica kotara Grad nakon što je gradonačelnik Ivica Puljak rekao da su stolove i stolice maknuli radi građana. Više pročitajte ovdje.

14.29 - Od prozivki zbog bogatog ručka u Zrno soli, nema više ni sendviča u Banovini.

14.27 - Vijećnici su poslani na 20 minuta pauze.

13.54 - Prva se za riječ javila Anita Birimiša, vijećnica Centra koja je nabrojila što se sve 'prvi put napravilo' u mandatu ove vlasti. Također, i prijedloge Centra koje su iznijeli na konferenciji za medije uoči sjednice.

- Ova gradska vlast nije u stanju očistiti grad. Pa, učinite to za naše građane - replicirala joj je Bekavac.

Birimiša se nasmijala uz primjedbu da djelomično može dati za pravo vijećnici Bekavac, ali da se Čistoća se trudi. 

- Zapošljavanje nije lako provesti - smatra Birimiša.

Malo su počela dobacivanja i nasmijavanja, pa se ubacio predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet.

- Dogovorite se na hodniku, barem ih u Banovini ima. A možete uzeti i metlu pa prošetati do grada - dometnuo je Domazet.

Jakša Balov iz redova HDZ-a je imao niz pitanja za govornike.

13.41 - Jelena Tabak, u ime Udruženja ugostitelja je istaknula probleme s kojima se susreću. Pojednostavnjeno, iznijela je kako smanjenje broja štekata nije dovelo do uvođenja reda.

U povijesnoj jezgri, kazala je, 88 je ugostiteljskih objekata i 68 u kontakt zoni. Tabak je navela kako su održali samo jedan sastanak na temu komunalnog reda i to ne na tekstualni nego na grafički prikaz kojim se ukinuo broj sjedećih mjesta.

- Iz vaših dokumenata vidimo da se treba zadržati goste u ugostiteljskim objektima - rekla je.

Govorila je vijećnicima kako je rečeno da su štekati smanjeni zbog neprohodnosti i konzervatorskih smjernica

- Ukinuta su 1103 sjedeća mjesta u povijesnoj jezgri - iznijela je.

Do tog broja su došli telefonskom anketom među ugostiteljima.

Rekla je da su i upozoravali da ljudi neće imati gdje jesti pa će se  na ulici događati upravo ovo čemu se svjedoči ovo ljeto. 

- Nitko ne želi više investirati u Split jer ih se stalno proziva - ustvrdila je.

Lara Arapović, predsjednica kotara Grad, je iz prve ruke svjedočila o životu u srcu grada. Neka od konkretnih rješenja su skraćivanje radnog vremena svim poslovnim subjektima u staroj gradskoj jezgri do 24 sata.

Ograničiti prodaju alkohola iza 22 sata trafikama ili shopovima u staroj gradskoj jezgri zbog nelojalne konkurencije restoranima i kafićima te učestalih prekršaja protiv javnog reda i mira i općenito ružne slike grada.

 Onemogućiti pub crawl u svrhu očuvanja javnog reda i mira lokaliteta na listi UNESCO-a.

Ograničiti broj kruzera u sezoni zbog preopterećenosti infrastrukture te posjetitelje disperzirati van jezgre što je moguće više.

Treba i plan održavanja manifestacija kao i osmisliti bolji i učinkovitiji način odvoza i prikupljanja otpada u staroj jezgri 

Nakon izlaganja govornika, počela je rasprava.

12.21 - Pred vijećnicima je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split.

- Još smo 2017.godine predvidjeli ove rezultate kojima danas svjedočimo - rekla je uvodno.

12.08 - Krešić je iznio kako je zabilježeno 1.727.643 noćenja, a u isto vrijeme u pretpandemijskoj godini, kao referentnoj je bilo 1.649.512.

 - U prvih sedam mjeseci je 549.936 dolazaka, što je manje nego 2019. kada je evidentirano 563.916 dolazaka - nabrajao je.

Prosječna dužina boravka je tri do tri i pol dana što je dobro jer je Split i dalje destinacija sunca i mora. Naveo je i kako će stopa iskorištenosti smještaja biti manja jer je sve veći broj smještajnih jedinica. 

Predstavio je i neke od rezultata istraživanja o turističkim nosivim kapacitetima Splita. Gotovo polovina ispitnika smatra kako je Split izgubio svoj duh mjesta uslijed intenzivnog razvoja turizma, a 61 posto njih mišljenja je da se splitsko gospodarstvo treba fokusirati na druge djelatnosti. 

Indikativan je podatak da se više od 90 posto ispitanika izjasnilo da su najveći problemi parking, čistoća i gužve.

Iseljavanje iz centra, prometna infrastruktura, porast cijena nekretnina, nekontrolirani rast apartmana, relativno visoka sezonalnost turističkog potražnje­, neujednačenost turističke ponude, nedostatak kvalitetnog uređenog plažnog prostora, velik broj jednodnevnih posjetitelja i niska kvaliteta i raspoloživost radne snage su najveći razvojni izazovi.

Na podatke Krešića nadovezao se dr. Ante Medić, s Ekonomskog fakulteta koji radi strategiju razvoja.

Izdvojio je uvodno kako su analizirali pet bitnih djelatnosti, a turizam je jedna od okosnica.

- Prvi bitan dio je resursno atrakcijska osnova, a ono što vidimo je nedovoljna iskorištenost kulturnih ustanova. Institucije u kulturi su neefikasne i zastarjele u pristupu - iznio je.

Što se tiče podataka, otkrio je i da se privatni smještaj povećao za 86 posto u posljednjih pet godina. 

- Nije dobro da je toliko obiteljskog smještaja, a to se može promijeniti proaktivnim pristupom - ustvrdio je Medić.

Od podataka izdvojimo još i da je rekao da je prosječna popunjenost 79 dana godišnje, dok hoteli ostvare 149 noćenja, što je ispod nacionalnog prosjeka, a i konkurentnih gradova.

11.39 - Posljednjih pola sata vijećnicima referira Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam.

10.07 - Marendić je još pozvao da se uskladi radno vrijeme trgovina koje prodaju alkohol. 

Nakon izlaganja načelnica, krenula su vijećnička pitanja. Prva je pitala HGS-ova Lidija Bekavac. Zahvalila se policiji na djelovanju i što je sigurnost brend Splita, ali je podsjetila na slučaj prijave silovanja turistkinje od strane taksista. Navela je da su žene, odnosno djevojke izloženije nasilju.

- Kriminalističko istraživanje je u tijeku, nadam se da ćemo ga kao i 11 prijavljenih silovanja ove godine riješiti. Riješenost nam je gotovo 100 posto, a često se i radi o dvojbenim - rekao je.

Marendić je iznio još jedan konkretan prijedlog.

- Možda bi trebalo razmisliti o sudjelovanju Prometa u noćnim linijama. To bi možda pomoglo i kod prometnih nesreća - preporučio je Marendić.

9.48 - Uvodno se na sjednici obratio gradonačelnik Ivica Puljak.

-  Pokušava se uvesti negativni narativ o turizmu, a on to nije, pozitivan je za Split, a izazove treba rješavati - rekao je Puljak.

Prozvao je Tončija Glavinu da negativno priča o turizmu u Splitu, nazvao ga je 'zamjenikom ministra turizma', pa ga je HGS-ova vijećnica Lidija Bekavac ispravila da ta funkcija ne postoji.

- Glavina je državni tajnik za turizam - ispravila je gradonačelnika.

Vijećnicima se potom obratila pročelnica Antonija Eremut Erceg pa Slobodan Marendić načelnik PU splitsko-dalmatinske.

- Izdvojio bih obiteljsko nasilje u Splitu i kriminalitet droga kao ključne probleme - rekao je Marendić.

Istaknuo je i da je kriminalitet teškog nasilja pod nadzorom, u turističkim mjesecima koji su iza nas, u lipnju i srpnju nije bilo ubojstava ni pokušaja ubojstava.

- Usudio bih se reći da smo takva sredina da toga nemamo - rekao je.

Istaknuo je i da je Split je siguran grad.

 - Trenutačno je sigurnosna operacija oko utakmice u tijeku, da danas 32.000 ljudi koji su na utakmici budu sigurni - ustvrdio je.

Podvukao je kako nije ključno koliko policajaca, redara i zaštitara ima, nego da treba druge stvari mijenjati.

Osvrnuo se na smrt na cestama. Lani je jedan poginuo u prometu u Splitu, a do sada već četiri života su izgubljena na cesti.

- To govori ponajprije o kulturi vožnje, nije se radilo o teškim prekršajima poput alkoholiziranih, samo nekultura vožnje - podvukao je. 

Pozvao je gradsku vlast da riješi problem rasvjete na šetnici na Firulama i dalje.

- Može mrak biti romantičan, ali.. - naveo je među ostalim Marendić.

Dodajmo i da se Marendić posebno osvrnuo na suradnju policije s redarima tijekom sezone. 

- Nije izlika za slabiji rad redara kad nema policajaca, treba mijenjati percepciju da je Split siguran grad. Iz naših postupanja, nije bilo problema s turistima, nema nasilja, alkoholizirani su, a ako i idu reagirati nisu u stanju išta napraviti s obzirom u kakvom su stanju. To mogu raditi i prosječno opremljeni komunalni redari - zaključio je.

9.07 - Počela je tematska sjednica o turizmu.

RANIJE OBJAVLJENO:

Usred ljeta gradski vijećnici se sastaju zbog rasprave o stanju turizma u Splitu. Tematsku sjednicu je inicirao HDZ, uz podršku oporbe. 

Predložili su i niz gostujućih izlagača, pa bi se vijećnicima trebali obratiti Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, Alijana Vukšić i Ivana Vladović, direktorice lokalne i regionalne Turističke zajednice, Radoslav Bužančić, pročelnik Ureda  konzervatora u Splitu, Jelena Tabak, čelnica Udruženja ugostitelja, Joze Tomaš, predsjednik HGK Split, Lara Arapović predsjednica kotara Grad, Matea Dorčić županijska pročelnica za turizam i ugostiteljstvo. Također, poziv je išao i Slobodanu Marendiću, načelniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Stiže i dr.sc. Ante Mandic s Ekonomskog fakulteta u Splitu, predstavnik izrađivača Strategije razvoja Splita.

Rasprava o turizmu dolazi uslijed afere oko suspenzije pročelnice Maje Đerek, što je ujedno i prvi put da će gradonačelnik Ivica Puljak u ovim okolnostima pred vijećnike i širu javnost.

Vaša reakcija na temu