Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
STANARI PALAČE TRAŽE FOND ZA POPRAVKE 'Neka Grad pokaže gdje je novac od podruma, stara gradska jezgra taj novac nije vidjela'

STANARI PALAČE TRAŽE FOND ZA POPRAVKE 'Neka Grad pokaže gdje je novac od podruma, stara gradska jezgra taj novac nije vidjela'

'Pet milijuna ostaje Muzeju za podrume, a Grad pet milijuna poloče i poždere'

Sa svojim problemima danas su novinare upoznali stanari Dominisove ulice u Dioklecijanovoj palači. 

Novinare su dočekali predstavnik stanara Baldo Đanović i aktivist Dalibor Popovič, kojeg smo zatekli u razgovoru s prvim čovjekom Konzervatorskog odjela Radoslavom Bužančićem

'Odronjena fasada i krov kuće kraj Đardina. Obitelj je upozoravala na problem cijelo desetljeće. Stanari upozoravaju sedam godina da imaju jedan te isti problem. Reći ćete: 'Zašto ne popravite sami?' I to je u redu. To je naše vlasništvo. Platit ćemo, nije problem, ali skupoća u Palači je tolika da ja plaćam sedam puta više od nekoga tko živi na Mertojaku ili Pazdigradu. 

Imamo fondove sufinanciranja. Recimo toplinska izolacija. Na Pazdigradu ćete dobiti 70 posto sufinanciranja. Mi smo se tri puta prijavljivali na razne subvencije i što se desi? Konzervatorski zavod i Odsjek za baštinu vam kažu da izbor materijala nije adekvatan. Budući da nismo budale, znamo da ne smijemo koristiti stiropor i staklenu vunu. Na nas su zaboravili. Mi se na ništa ne možemo prijaviti', kazao je Đanović. 

Priredio je i mali performans. 

'Sjetit ćete se da smo skupili deset hiljada kuna za našu Jugoplastiku. Naš susjed, gospodin Bužančić, prvi dan je to prepiturao. Treći dan je došao umjetnik i obojao ovo. Pitali smo: 'Jugoplastika ne može, a ovo može?' Stanari su poslali pet, šest dopisa prema Odsjeku za gradsku jezgru. Ništa nije napravljeno jer svi rade po političkoj liniji. Jugoplastika smeta jer smo mi kao neki urbani Jugoslaveni. Ovo stoji od trećeg dana otkako su prepiturali Jugoplastiku. Toliko ih je briga za staru gradsku jezgru kada politika nije u pitanju', kazao je Đanović. 

Ispisao je poruku: 'Jasna, što je nejasno?', aludirajući na zaposlenicu Odsjeka za staru gradsku jezgru, čijim su radom nezadovoljni. 

'Mi stanari tražimo da nam kažu gdje idu novci od spomeničke rente. Grad uprihodi pet milijuna kuna godišnje, zapravo 10. Pet ide Muzeju Grada Splita, a pet uhljebima u grad. I što se desi? Muzej iskoristi pet milijuna kuna u ono što treba iskoristiti, u podrume. A što radi grad? Te novce poloče i poždere. 

Meni i mojim susjedima Puljak je isti kao Kerum, Baldasar i Opara. Nitko od njih nije nama Jakša Miličić dok se ne pokaže Jakšom Miličićem. Zato molim Puljka i Ivoševića, našeg bivšeg aktivistu, sada velikog političara, da nam osnuju fond jer govore da novca nema. Evo, uzmite novac iz podruma i uložite u naše nekretnine. 

Ne znam da li znate, ali ako ćemo mi staviti skelu na pod, platit ćemo to 4 kune po metru kvadratnom dnevno. Ja nisam ugostitelj, ne mogu izbacit kavu ili viski. Nemojte me uzeti kao ugostitelja, nego kao stanara koji pomaže gradu održavati njegovu baštinu. 

Tražimo da se napravi plan upravljanja starom gradskom jezgrom. Zašto se performans zove 'Jasna, što je nejasno?' Zato što je Jasna zalutala na mjesto na kojem radi. Odgovara nam da ona nema pojma o staroj gradskoj jezgri. Išla je prepisati plan upravljanja Bjelovarom i Rijekom. To rade loši đaci. Mi mislimo da je nesposobna, nezainteresirana i neaktivna', kaže Đanović. 

Dalibor Popovič htio se na početku, kako je rekao, trendovski izraziti. 

'Jebo vas plan upravljanja starom gradskom jezgrom. Deset godina govorim o planu upravljanja, a nitko ne čuje. Što treba učiniti? Petnaest godina Grad izrađuje plan upravljanja. Pedeset godina nema izjave o univerzalnoj vrijednosti. Zašto su ti dokumenti važni? Važno je da Split pokaže sposobnost upravljanja i planiranja. To Grad Split nije učinio. 

U Šibeniku postoji već dugo fond za sufinanciranje u njihovoj staroj gradskoj jezgri. U ovoj godini su omogućili deset popravaka krovova. Koliko su dobili stanari, pitao sam njihovog pročelnika jer kod nas se popravljaju vijećnice i takve stvari, ali stanari nisu ništa dobili. A čovjek mi odgovara: 'Sve!' Znači fond postoji samo za sufinanciranja stanara, a ne škola i institucija. 

Poredao je i stvari koje treba štititi u staroj gradskoj jezgri po važnosti. Na prvom mjestu je stanar, na drugom baština, a na trećem promet. Plan upravljanja je jedini red u staroj gradskoj jezgri. Molim građane da se uključe u procese koji mogu učiniti red jer je ovo sve nered. Ja sam naivan, dajem šansu Puljku da kaže što planira i što se događa s planom upravljanja i koje će mjesto stanari u tom planu imati', rekao je Popovič. 

'Neka nam pokažu gdje su novci od podruma išli jer stara gradska jezgra te novce nije vidjela', zaključio je Đanović.

Vaša reakcija na temu