Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Stanovnici Solina, Kaštela i okolnog područja dobivaju internet s brzinama do 100 Mbit/s

Stanovnici Solina, Kaštela i okolnog područja dobivaju internet s brzinama do 100 Mbit/s

Riječ je o investicii od 130 milijuna kuna

Za izgradnju širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA mreža) temeljene na FTTH tehnologiji (eng. Fiber to the Home) i bežičnim tehnologijama koje će omogućiti brzine internetu do 100 Mbit/s za stanovnike Kaštela, Solina i okolnog područja tvrtka A1 Hrvatska će do 2023. godine osigurati oko 130 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu Poziva 'Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima'.

Na području Kaštela projekt se provodi na području više međusobno povezanih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije, uključujući Grad Kaštela, Grad Trogir, Grad Split, Općinu Lećevica, Općinu Marina, Općinu Okrug, Općinu Prgomet, Općinu Primorski Dolac te Općinu Seget, a njegovim završetkom najmodernije tehnologije bit će dostupne za skoro 24.000 korisnika tog područja. Ukupna je vrijednost ulaganja za ovo područje preko 113,5 milijuna kuna. 

Za područje Grada Solina ukupna ulaganja iznose oko 16 milijuna kuna i omogućit će širokopojasni pristup internetu za skoro 3 tisuće korisnika.

Izgradnja počinje u ljeto 2021. godine, a potpuna realizacija očekuje se do kraja 2023. godine.

Kontinuirano ulaganje u modernizaciju telekomunikacijske infrastrukture dio je odgovornosti A1 Hrvatske da kroz digitalizaciju društva postavljaju trendove i donose promjene u načinu rada i življenja. Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korisničko iskustvo te omogućiti nesmetano korištenje naprednih i inovativnih digitalnih proizvoda nužnih za funkcioniranje današnjeg društva, školovanja i rada. Osim povećanja konkurentnosti lokalnog gospodarstva, odlična kvaliteta digitalnih usluga, uz smještajnu i gastronomsku, utječe i na zadovoljstvo turista tijekom boravka na jadranskoj obali.

A1 Hrvatska najmodernijom A1 fiksnom infrastrukturom pokriva više od 550.000 kućanstava u 55 gradova, a prvi u Hrvatskoj su omogućili brzine pristupa internetu i do 1 Gbps na optici.

Vaša reakcija na temu