Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Stara škola u Rašćanima preuredit će se u planinarski dom

Stara škola u Rašćanima preuredit će se u planinarski dom

Prijedlog bi trebao biti potvrđen na idućoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije

S ciljem promicanja i podrške razvoja planinarenja na vrgoračkom području prošle godine je pokrenuta inicijativa prema Splitsko-dalmatinskoj županiji da Gradu Vrgorcu prepusti praznu školu u Rašćanima za potrebe planinarskog doma. 

Ova škola se nalazi u obuhvatu Parka Prirode Biokovo i može biti ishodište za mnoge planinarske rute sjevernom stranom Biokova. Škola je građena 1880. godine, a krenula je s radom 1900. Već 15-ak godina nema učenika. Iako je građevina stara, u odličnom je stanju s jednim dijelom obnovljene unutrašnjosti za potrebe restorana prilikom gradnje autoceste. 

- Školski odbor je prihvatio naš prijedlog revitalizacije ove građevine za potrebe planinarskog doma, a na prvoj sljedećoj sjednici Splitsko-dalmatinske skupštine prijedlog bi trebao biti pravno potvrđen. Na području našeg grada djeluju dva planinarska društva, a jednom od njih, planinarskom društvu Ćubrijan sjedište je u Rašćanima. Ono broji preko 50 članova koji su već krenuli s uređivanjem okoliša, čišćenjem i bojanjem zidova - kaže Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca.

Stara kuhinja iz Dječjeg vrtića, dodaje, donirala se za potrebe budućeg planinarskog doma, a u planovima Grada je sveobuhvatna obnova i opremanje. 

- U prilog nam ide činjenica što se predmetna škola nalazi u obuhvatu PP Biokovo što nam otvara dodatne mogućnosti za apliciranje prema bespovratnim sredstvima. Gorja i planinski masivi oko Vrgorca idealnu su za planinarenje cijele godine. Svake godine naš kraj posjeti sve veći broj zaljubljenika u prirodu. Nadasve se radujem ovom projektu.

Vaša reakcija na temu