Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Stari Grad: Jedini smo uložili pritužbu na gabarite zgrade koja je niknula na Obali hrvatskih branitelja

Stari Grad: Jedini smo uložili pritužbu na gabarite zgrade koja je niknula na Obali hrvatskih branitelja

Objekat je izgrađen prema prostornom planu iz 2007. i izmjenama iz 2012. godine

'U zatečenim okolnostima, sadašnje vodstvo gradske uprave moglo je zakonski, jedino i isključivo, što je i učinjeno, u postupku ishođenja građevinske dozvole uložiti prigovor i ukazati na gabarite građevine. Dodajmo kako osim od Grada, pritužbi u postupku nije bilo od niti jedne druge strane.

Također, Grad je uz pomoć stručnih službi u više navrata s investitorom nastojao dogovorno postići prihvatljivo rješenje vezano za gabarite, što investitor nije prihvatio', poručili su iz gradske uprave Staro Grada na otoku Hvaru, a u svezi zgrade koja je niknula na području Obale hrvatskih branitelja, neposredno uz šetnicu pokraj spomenika.

Naime, gradnja više-stambene zgrade omogućena je Prostornim planom iz 2007. te izmjenama Plana iz 2012. godine, a prošla je i sve ostale potrebne instance, ističu iz starogradske uprave.

'Upravo kako bi spriječila slične situacije u budućnosti, aktualna Gradska uprava uvrstila je u Prostorni plan Grada donesen 2018. godine odredbu zabrane gradnje više-stambenih zgrada 100 m od obalne crte', dodaju.

Evo i ostatka gradskog priopćenja:

'Ministarstvo kulture, putem Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Splitu, dalo je mišljenje kako investitor nije u obvezi ishoditi posebne uvjete građenja niti Potvrdu kod nadležnog Konzervatorskog odjela u Splitu za izgradnju na predmetnoj čestici.

Temeljem istog Prostornog plana investitor je u srpnju 2017. godine od Ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje, Ispostava Hvar, zatražio izdavanje građevinske dozvole za izgradnju više-stambene zgrade. Nadležna služba je u listopadu 2017. odbila zahtjev, a temeljni razlog za odbijanje bio je neusklađenost glavnog projekta (kao projekta izmijenjenog po nalogu Službe), s odredbama Prostornog plana Grada Staroga Grada iz članka 37. koji govori o gabaritima građevine, oblikovanju pročelja i krovišta i usklađenosti s okolnim građevinama, na što je upravo svojim očitovanjem ukazao Grad Stari Grad.

Investitor protiv ovog rješenja podnosi žalbu nadležnom Ministarstvu, te navodi da je tražena gradnja u skladu s člankom 37. , te predlaže da se rješenje poništiti i predmet vratiti tijelu prvog stupnja na ponovni postupak.

Na temelju dostavljene žalbe nadležno Ministarstvo je rješenjem iz veljače 2018. godine, predmetno rješenje poništilo i vratilo tijelu prvog stupnja na ponovni postupak. Ministarstvo u bitnome kao razlog navodi da se iz podataka u spisu ne može sa sigurnošću utvrditi je li predmetna građevina usklađena s okolnim građevinama, a u pogledu gabarita. Odlučnu činjenicu u pogledu te usklađenosti potrebno je utvrditi na terenu uz prisustvo podnositelja zahtjeva, a po potrebi koristiti i druga dokazana sredstava predviđena ZUP-om.

Postupanje po navedenom predmetu preuzeo je Ured za graditeljstvo i prostorno uređenje Split.

Sukladno uputi Ministarstva zatraženo je mišljenje sudskog vještaka. Odabrana vještakinja u svom očitovanju iz rujna 2018. godine potvrđuje da su oblikovanje građevine i ugrađeni materijali u skladu s odredbama PPU Stari Grad. Što se tiče usklađenosti gabarita predmetne građevine, mišljenje vještakinje je da ista nije usklađena s okolnim građevinama, te predlaže spuštanje za jedan metar. Također napominje kako je njeno mišljenje ipak subjektivno. Ovdje napominjemo da su drugi ovlašteni vještaci s kojima smo prethodno razgovarali odbili obaviti vještačenje uz jednako objašnjenje.

Sukladno naputku iz drugostupanjskog rješenja iz studenog 2018. godine obavljen je terenski očevid predmetne lokacije uz nazočnost investitora, pročelnika ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje iz Splita i predstavnika Grada.

Nakon svih prikupljenih činjenica nadležno Ministarstvo, te Ured za graditeljstvo i prostorno uređenje Split donosi sljedeću odluku: Projektirana građevina je u pogledu oblikovanja pročelja i krovišta, te ugrađenih materijala i svojih gabarita, usklađena s okolnim građevinama i tradicionalnim načinom izgradnje prilagođenom ovom podneblju, a poglavito imajući u vidu odredbe članka 72. PPUGSG-a. Ova odluka se temelji na činjenici da se kao okolni objekti ne mogu promatrati samo objekti u neposrednoj blizini, nego i objekti u široj vizuri, neposredno uz more, također i ostali objekti koji zaokružuju starogradsku uvalu, koji su redom visine jednake ili veće od predmetnog objekta. Ovaj objekt izaziva dvojbe tek stoga što je prvi u nizu, neposredno uz obalu, te se tako u ovom trenutku ističe od objekata u njegovom neposrednom susjedstvu, koji ni na koji način nisu reprezentativni, niti trebaju biti uzor za bilo kakvu buduću gradnju'.

Vaša reakcija na temu