Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
STEČAJNA UPRAVITELJICA SSM-a: 'Blokada Jadroplova izvršena je temeljem pravomoćne, ovršne i izvršne presude'

STEČAJNA UPRAVITELJICA SSM-a: 'Blokada Jadroplova izvršena je temeljem pravomoćne, ovršne i izvršne presude'

'Kamate obračunava FINA'

Financijski udar težak 12 milijuna kuna trenutno je blokirao račun splitskog Jadroplova. Kako smo jučer izvijestili, radi se o presudi Trgovačkog suda kojom je Split Ship Managementu u stečaju dosuđena glavnica od 450 tisuća dolara u sporu koji se vodio od 1999. godine. Uprava društva poduzima pravne korake za deblokadu računa, a predsjednik Uprave Ivan Pavlović jučer nam je kazao kako smatraju da je obračun kamata prenapuhan i da se ne može raditi o 12, već o osam milijuna kuna. 

Evo što na to kaže stečajna upraviteljica SSM-a Natalija Mladineo

'Blokada Jadroplova d.d. izvršena je temeljem pravomoćne, ovršne i izvršne presude. Kamate na glavnicu po razdobljima jasno i precizno su određene u presudi. Obračun kamata ne izrađuju ni dužnik, ni vjerovnik, već FINA sukladno zakonskim odredbama koje reguliraju visinu kamatne stope u RH i presudi u kojoj su zadana razdoblja za koja se nalaže dužniku platiti kamatu', navodi Mladineo. 

Predsjednik Uprave Jadroplova kazao nam je i kako će većina novca ići bivšem tehničkom direktoru Jadroplova i vlasniku Split Ship Managementa Ratku Božiću jer je otkupio potraživanja od firme u stečaju. 

'Činjenica je da su Ratko Božić i s njim povezana društva većinski stečajni vjerovnik stečajnog dužnika. Ali to ne znači da će se sva sredstva ostvarena od naplate po presudi ustupiti njemu. Naplaćena sredstva činit će stečajnu masu iz koje će se namirivati troškovi stečajnog postupka i ostale obveze stečajne mase. 

Nakon toga pristupit će se namirenju tražbina vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, a tek nakon što se isti namiri u cijelosti, pristupit će se namirenju tražbina drugog višeg isplatnog reda, ukoliko za to preostane sredstava. 

Vjerovnici drugog višeg isplatnog reda namirit će se proporcionalno u odnosu na visinu sredstava koja preostanu nakon namirenja obveza. 

U stečajnom postupku stečajni vjerovnici namiruju se sukladno isplatnom redu u kojem su njihove tražbine utvrđene. Stečajnim zakonom jasno je utvrđen redoslijed namirenja stečajnih vjerovnika. Da bi se pristupilo isplati drugog višeg isplatnog reda, potrebno je da prvi isplatni red bude namiren u cijelosti. Napominjem da Ratko Božić i društva povezana s njim nisu vjerovnici prvog višeg isplatnog reda', navela je Mladineo.

Vaša reakcija na temu