Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Štednjom u banci Hrvati 'izgubili' više od 35 milijardi kuna u samo godinu dana. Kako spasiti svoju ušteđevinu?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Štednjom u banci Hrvati 'izgubili' više od 35 milijardi kuna u samo godinu dana. Kako spasiti svoju ušteđevinu?

Investicijsko zlato sve je popularniji financijski instrument namijenjen dugoročnoj štednji

Prema posljednjim podacima, hrvatski državljani na bankovnim računima ukupno drže čak 292,5 milijardi kuna, što je za nekoliko desetaka milijardi veći iznos nego prošle godine. Iako neupućenima to možda zvuči kao dobra vijest, situacija je suprotna. Naime, visoka inflacija naglo smanjuje vrijednost ušteđenog novca jer je za isti iznos moguće kupiti sve manje proizvoda, a stopa inflacije od 12,3% znači da je realna vrijednost štednje Hrvata ekvivalentna više od 35 milijardi kuna 'isparila' u samo godinu dana.

Kada se, uz inflaciju, uzmu u obzir i rekordno niske kamatne stope na štednju, postaje jasno da štednja u banci trenutno nije isplativa. U takvoj situaciji, sve se više štediša okreće alternativnim oblicima štednje koji su se u povijesti pokazali isplativima i otpornima na inflaciju, a najpopularnija takva štednja je ulaganje u investicijsko zlato.

Investicijsko zlato sve je popularniji financijski instrument namijenjen dugoročnoj štednji u kojeg ulaže rastući broj investitora, a radi se o zlatnicima i zlatnim polugama koji dolaze isključivo u fizičkom obliku. Glavni razlog zbog kojeg investitori ulažu u zlato je visok prinos kojeg je moguće ostvariti. Naime, cijena zlata u proteklih je 20 godina rasla oko 8,3% godišnje, što je značajno više od većine drugih oblika ulaganja, ali i od prosječne inflacije u istom tom periodu, što zlato čini odličnom zaštitom vrijednosti imovine, za razliku od bankovne štednje.

Hrvati sve više kupuju zlato

Budući da su se zlatne poluge i zlatnici u prošlosti pokazali kao odličan način zaštite imovine u periodima visoke inflacije i recesije, ne čudi što je potražnja za žutim plemenitim metalom u velikom porastu ove godine. Naime, cijena zlata u prošloj je recesiji koja je započela 2008. godine narasla za više od 200% u svega nekoliko godina, što je investitorima u zlato donijelo značajan prinos u doba kada su drugi oblici ulaganja poput dionica i nekretnina vrlo rizični. Ne čudi stoga da se u sadašnjoj situaciji tisuće Hrvata okreće kupnji investicijskog zlata.

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, tvrdi kako investitori očekuju nastavak rasta cijene zlata i u budućnosti:

- Inflacija probija rekorde već mjesecima, što znači da vrijednost novca pada jer je s istim iznosom moguće kupiti sve manje proizvoda. To znači da štednja u novcu nije isplativa, pogotovo kad se uračunaju mizerno niske kamatne stope na štednju koje nude banke, tako da sve veći broj štediša i investitora povlači svoj teško zarađeni novac s bankovnih računa kako bi ga spasio od propadanja. Sigurno utočište mnogi pronalaze u zlatu koje se u ovakvim situacijama u prošlosti pokazalo kao najbolji izbor za velik broj ljudi - tvrdi Kokanović.


Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata

Likvidna i sigurna štednja oslobođena svih poreza

Osim što investitorima i štedišama donosi visok prinos, ulaganje u zlato popularno je i zbog drugih pogodnosti koje sa sobom nosi. Naime, investicijsko zlato oslobođeno je apsolutno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje isključivo vlasniku, bez obveza prema državi.

Uz to, radi se o vrsti imovine koja je vrlo likvidna, odnosno jednostavno ju je zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata. Investicijsko zlato stoga predstavlja vrstu imovine koja je sigurna, prenosiva, unosna te pruža visoku razinu neovisnosti od financijskog i bankarskog sustava, što je posebno bitno u nesigurnim periodima kao što je ovaj u kojemu se trenutno nalazimo.


Investicijsko zlato dolazi u obliku standardiziranih zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće

Centar Zlata - pouzdan partner kod ulaganja u zlato

Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer investicijskog zlata te ovlašteni distributer najpoznatijih švicarskih, njemačkih i austrijskih kovnica zlatnih poluga i zlatnika. Centar Zlata svoje poslovnice ima u najvećim hrvatskim gradovima, a kupnju zlata je moguće obaviti i preko internetske trgovine uz razne vrste plaćanja, uključujući gotovinu, bankovne transakcije i kriptovalute.

Kupnja zlatnih poluga i zlatnika vrlo je jednostavan i brz proces, a kupljeno zlato ulagač može odmah preuzeti, bez dugog čekanja na isporuku. Centar Zlata klijentima također nudi i opciju besplatne pohrane kupljenog zlata u sigurnim sefovima, kao i 100% osiguranu dostavu zlatnika i poluga na kućnu adresu za one koji preferiraju kupnju iz udobnosti vlastitog doma.

S preko 70.000 korisnika svojih usluga te recenzijama klijenata koje govore same za sebe, Centar Zlata je centralno mjesto investicijskog zlata u Hrvatskoj.

Ne čekajte da inflacija pojede i vašu štednju, već novac prebacite u investicijsko zlato - sigurno utočište u nesigurnim vremenima!

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783, a ponudu investicijskog zlata možete pogledati klikom OVDJE.

Vaša reakcija na temu