Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com STEŽE SE KESA Zbog koronavirusa 750.000 kuna manje za projekte u kulturi u Splitu

STEŽE SE KESA Zbog koronavirusa 750.000 kuna manje za projekte u kulturi u Splitu

Sredstva za 208 programa smanjena su za 20 posto

Zbog nepredviđene epidemije koronavirusa, koja je sa sobom donijela i smanjenje raspoloživih financijskih sredstava u javnim proračunima, Grad Split primoran je smanjiti iznos namijenjen javnim potrebama u kulturi grada Splita za ovu godinu, dodijeljen udrugama u ožujku, poručili su iz Banovine. Planirana sredstva u iznosu 3.712.300 kuna za ukupno 208 programa smanjena su u iznosu od 20%, pa će se ove godine dodijeliti oko 750 tisuća kuna manje. Novim Zaključkom o Planu raspodjele financijskih sredstava tako su osigurana sredstva u iznosu od 2.970.040 kuna, dakle 20% manje u odnosu na planirano.

- Nastavkom financiranja udruga i programa javnih potreba u kulturi, namjera nam je jasna, da unatoč situaciji u kojoj se gradski proračun našao radi zdravstvene ugroze koja se prelila na javne financije, nastavimo financirati projekte u kulturi i nezavisnu scenu – kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara

Dodaje kako se prilikom nove raspodijele sredstava vodilo računa o održivosti svakog prijavljenog projekta, kako ni u jednom trenutku nije bila opcija potpuno ukidanje sredstava, već pronalazak rješenja za financiranje svih predlagatelja u optimalnom iznosu. Odsjek za kulturu Grada Splita je za vrijeme trajanja epidemije virusa COVID-19, proveo anketu među udrugama o planiranim projektima i razvoju istih radi novonastale situacije. Temeljem zaprimljenih odgovora i realnih financijskih mogućnosti odlučeno je kako će se sredstva dodijeljena za četiri djelatnosti definirati kroz tri kategorije. 

Kategorija A odnosi se na programe do 5000 kuna te je usuglašeno kako je riječ o minimalnim, u ovom slučaju 'zaštićenim' sredstvima koja ne bi trebala biti umanjenja, a sve kako bi bilo moguće realizirati programe. U ovom slučaju riječ je o 82 programa. 

Kategorija B odnosi se na programe koji su u financijskom dijelu između 'zaštićenog' iznosa do 5000 kuna i iznosa prosjeka same djelatnosti. Prosjek po djelatnostima je u glazbenoj djelatnosti 13.903 kuna, u likovnoj 10.084 kuna, u izdavaštvu 7413 kuna te u filmskoj djelatnosti 16.071 kuna. U kategoriji B sredstva su smanjena za 15%. 

Kategorija C odnosila se na programe koji su iznad prosjeka djelatnosti i umanjena su za 23%.

- Grad Split objavit će novi Zaključak o Planu raspodjele financijskih sredstava za predlagatelje programa koji nisu proračunski korisnici za 2020. godinu. Svim prijaviteljima, udrugama, neprofitnim organizacijama i pojedincima, zahvaljujemo na razumijevanju i želimo da unatoč nepredviđenim okolnostima ustraju u realizaciji svojih planiranih projekata i tako pridonesu splitskoj kulturnoj sceni - zaključili su iz Grada.

Vaša reakcija na temu