Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Stigao novi brod u županijsku ustanovu More i krš, vrijedi 2 milijuna kuna

Stigao novi brod u županijsku ustanovu More i krš, vrijedi 2 milijuna kuna

Ustanova je prodala krstaš koji su dobili od NP Krka za 60 tisuća eura

Svečano je danas bilo u lučici Špinut. Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove More i krš i župan Blaženko Boban dočekali su novinare pred novim plovilom ustanove kojeg su nazvali Sveti Jeronim po zaštitniku Splitsko-dalmatinske županije. 

'Nabava broda je kruna sudjelovanja ustanove More i krš u projektu Ministarstva gospodarstva 'Razvoj kapaciteta za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000'. Projekt je vrijedan 186 milijuna kuna, od čega je 160 milijuna kuna financirano projektima EU. 

Kroz taj projekt naša je ustanova ishodila tehničku pomoć za izradu planova upravljanja Natura 2000 mrežom te smo dobili dva terenska vozila vrijedna 500 tisuća kuna. Vrhunac projekta je nabava broda Rab Patrol 830. Taj brod je proizvod hrvatske pameti, brodogradilišta Pičuljan s otoka Raba. 

Brod će nam jako koristiti. Služit će za nadzor i prirodoslovna istraživanja, kao i za projekte javne ustanove poput daljnje izrade studije sidrišta te za proglašavanje novih morskih područja. Sukladno strategiji EU za bio raznolikost, do 2030. naša obveza je zaštita 10 posto mora RH. Sukladno tome, krenuli smo u izradu studije za zaštitu akvatorija Paklenih otoka, rta Stupišće, Vruje, Šćedra i sličnih područja', kazao je Lažeta. 


Župan Boban prezadovoljan je brodom. 

'Zahvaljujući ministarstvu i apliciranju projekta, dobili smo najbolji i najbrži brod, a u konačnici treba imati na umu da je naše maritimno područje daleko najveće na Jadranu, gotovo jedna trećina jadranske obale pripada našoj županiji. Brod ima izuzetne maritimne sposobnosti, može ploviti gotovo 30 čvorova. Koristit će nam i za nadzor i za obilazak zaštitnih područja, ali i izrade studije sidrišta. 

S ovim brodom i dva automobila za krška područja u potpunosti ćemo imati pod nadzorom zaštićena područja. Vrijednost broda je dva milijuna kuna, ima opremu za satelitsko snimanje i sav ostali nadzor. Brzo i ekspeditivno će nadzirati zaštićena područja. Brod će biti od velike pomoći jer može navigavati na pučini bez da vidi kopna', kazao je Boban. 

Ustanova je inače već imala brod, jedrilicu Oceanis 411. Ravnatelj Lažeta kaže da su je prodali prošle godine. 

'Brod Oceanis 411 dobili smo od Nacionalnog parka Krka. Nije bio u potpunosti adekvatan pa smo ga krajem prošle godine prodali na javnom natječaju za 60 tisuća eura. Imali smo sreću što je u to vrijeme vrijednost rabljenih brodova bila ogromna', kazao je Lažeta.

Vaša reakcija na temu