Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Instagram (Daria Falk) STIGLA NA LJETOVANJE, JEDVA IZAŠLA IZ ZATVORA Iz trećeg puta splitski suci se predomislili, ipak neće izručiti Ruskinju Ukrajini

STIGLA NA LJETOVANJE, JEDVA IZAŠLA IZ ZATVORA Iz trećeg puta splitski suci se predomislili, ipak neće izručiti Ruskinju Ukrajini

Ratno stanje je presudilo

Daria Falk, ruska modna dizajnerica, od ljeta pritvorena u splitskom zatvoru u iščekivanju izručenja Ukrajini gdje je traže zbog sumnje u prijevaru i otuđenje strojeva za šivanje vrijednih 20 tisuća eura, konačno je uz pomoć svog odvjetnika Tadiše Miloševića uvjerila splitske suce da je ne izruče. Pomirena s tim da je u Ukrajini čeka smrtna presuda zbog ruske agresije, od prvog dana opirala se izručenju koje je zatraženo nakon prijave prijatelja njenog bivšeg supruga koji je u Austriji, gdje žive, pokrenuo postupak za skrbništvo nad njihovo dvoje maloljetne djece. 

Falk je unatoč međunarodnoj tjeralici koju je raspisao sud u Odesi bez problema stigla u kolovozu na ljetovanje na Brač. Sa suprugom se dogovorila da preuzme djecu, no u hotel je stigla policija i odvela je prvo na sud, a potom i u zatvor jer joj je određen ekstradicijski pritvor. 

Vijeće splitskog Županijskog suda dva puta je odobrilo izručenje Ukrajini, no njihova rješenja pobio je po žalbama Vrhovni sud. 

U posljednjem rješenju Vrhovnog suda konstatirana je bitna povreda postupka jer o odlučnim činjenicama nisu iznijeti razlozi, dok su razlozi izneseni za nepostojanje razloga za odbijanje izručenja potpuno nejasni. 

Splitski suci smatrali su tako da to što je Ruska Federacija izvršila vojnu agresiju na Ukrajinu samo po sebi ne opravdava zaključak da bi u slučaju izručenja Falk bila kazneno progonjena ili kažnjena zbog svog državljanstva. 

Zaključeno je kako je samo manji dio teritorija Ukrajine pod okupacijom Ruske Federacije i da se radi o državi s demokratski izabranom vlasti kojoj sve članice EU pružaju političku podršku i ekonomsku pomoć iz čega proizlazi jedini logičan zaključak kako je i pravosudni sustav Ukrajine neovisan i nepristran. 

Vrhovni sud, pak, smatra da je prigovor Darie Falk da bi zbog državljanstva u trenutnim ratnim okolnostima njen položaj u zatvorima u Ukrajini mogao biti otežan, nije ni u kakvoj korelaciji s demokratskim ustrojem Ukrajine i neovisnog i nepristranog pravosuđa tako da su navedeni razlozi potpuno nejasni. 

Slično je zaključeno i za konstataciju splitskog suda da je nebitno jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje nakon što je Austrija donijela odluku o trenutačnom odustajanju od izručenja Darie Falk zbog ratnih okolnosti u Ukrajini, i to zbog toga što konačnu odluku donosi ministar pravosuđa. 

'Ovakav stav suda prvog stupnja je potpuno nejasan i žaliteljica s pravom ukazuje da se RH, a i time domaći sudovi, obvezala ratifikacijom međunarodnih konvencija razmotriti postojanje okolnosti u vezi ljudskih prava. Stoga sud koji odlučuje u postupku izručenja mora pri donošenju odluke imati u vidu i konvencijsko pravo i ne može, prebacujući konačnu odluku na ministra pravosuđa, donijeti odluku unatoč tome što bi to imalo za posljedicu povredu neku od temeljnih ljudskih prava izručene osobe koja su zaštićena konvencijom', navodi Vrhovni sud. 

Splitski sud je tako ovog tjedna donio treću odluku kojom konstatira kako ipak nije udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje Darie Falk sudbenim vlastima Ukrajine radi kaznenog progona koji se vodi pred istražnim odjelom Policijskog odjela broj 5. Odeske okružne uprave policije broj 1, Glavne uprave Nacionalne policije u Odeskoj oblasti. 

U ponovljenom postupku sukladno uputi Vrhovnog suda utvrdili su kako su u konkretnom slučaju ispunjeni razlozi da se Daria Falk ne izruči jer se može opravdano pretpostaviti da bi u Ukrajini bila kazneno progonjena ili kažnjena zbog rase, vjeroispovijesti, državljanstva, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkih uvjerenja, odnosno, da bi njezin položaj bio otežan zbog jednog od navedenih razloga. 

'Naime, notorna je činjenica da je Ruska Federacija izvršila vojnu agresiju na Ukrajinu te je veliki dio teritorija Ukrajine pod učestalim borbenim djelovanjem vojske Ruske Federacije. Stoga, uzimajući u obzir tu okolnost, kao i činjenicu da je izručenica državljanka Ruske Federacije, opravdano je zaključiti da bi njezinim izručenjem u Ukrajinu bila narušena njezina prava iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda', stoji u rješenju splitskog suda. 

Nadalje se navodi kako je opravdan strah izručenice za vlastiti život jer bi u slučaju granatiranja njezin život mogao doista biti ugrožen, a i u ratnim okolnostima bi mogla biti izvrgnuta neljudskim ili ponižavajućim postupcima u zatvorskom sustavu. 

Daria Falk je puštena na slobodu nakon što je u splitskom zatvoru provela pet mjeseci, no ne može napustiti Hrvatsku do pravomoćnog okončanja postupka. Mora ostati u Splitu i redovno se javljati policiji. Na potezu je Državno odvjetništvo, njihova žalba bi mogla sve vratiti na početak.   

Odvjetnik Milošević zadovoljan je odlukom splitskog suda. 

'Doista smo se trudili i bili uporni ukazati na sve opasnosti od izručenja', kazao nam je.

Vaša reakcija na temu