Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
STIGLA PRESUDA Small Mall ne treba platiti komunalni doprinos, ali Grad Split mora podmiriti 190 tisuća eura sudskih troškova

STIGLA PRESUDA Small Mall ne treba platiti komunalni doprinos, ali Grad Split mora podmiriti 190 tisuća eura sudskih troškova

Priznata su ulaganja u prometnice i premještanje instalacija

Trgovački sud u Zagrebu prihvatio je tužbu tvrtke Small Mall, pravnog sljednika Centra Brač, te utvrdio da Gradu Splitu ne trebaju platiti dug za komunalni doprinos. 

Radilo se o tražbini koju je Banovina prijavila u postupku predstečajne nagodbe. Potraživanje je osporeno pa je cijela stvar završila na sudu. Na koncu je Gradu Splitu naloženo je da podmiri troškove parničnog postupka Small Mallu u iznosu od 190 tisuća eura. 

Centar Brač podnio je u studenom 2018. tužbu protiv Grada Splita radi utvrđenja osnovanim osporavanje duga o komunalnom doprinosu. Predstečajna nagodba pokrenuta je u rujnu 2017., dok je u studenom djelomično osporena tražbina tuženika od 12 milijuna kuna, koliko je Grad Split potraživao s osnova neplaćenog komunalnog doprinosa. Tražbina od 638 tisuća kuna za najam javne prometne površine priznata je u cijelosti. 

Grad Split prijavio je tražbinu tvrdeći kako raspolaže ovršnom ispravom koja se odnosi na Adut nekretnine, a ne na Centar Brač. Izdano je rješenje o komunalnom doprinosu u iznosu od 16,4 milijuna kuna. Za plaćeni dio doprinosa od 9,8 milijuna kuna u kolovozu 2011. izdana je potvrda, dok je za neplaćeni dio od 6,5 milijuna kuna zaključen sporazum o reguliranju odnosa. Investitor Adut nekretnine preuzeo je prava i obveze ranijeg investitora, tvrtke Insula, a time i pravo na umanjenje komunalnog doprinosa do 1,3 milijuna eura na temelju ulaganja investitora u prometnice i premještanje instalacija. 

Tvrtka Adut nekretnine u svibnju 2011. izdala je račun koji je Grad Split vratio zbog nepotpune dokumentacije. Potom su Adut nekretnine i Centar Brač pokrenuli sudski postupak osiguranja dokaza. Vještak Roko Mijanović utvrdio je vrijednost izvedenih radova koji se mogu priznati od 5,3 milijuna kuna. 

Novi investitor Centar Brač i prethodnik Adut nekretnine zaključili su ugovor o prijenosu gospodarske cjeline čime je projekt prenijet na Centar Brač. U srpnju 2016. od Grada Splita zatražili su izradu konačnog rješenja o komunalnom doprinosu jer je novi investitor smanjio obuhvat projekta. Utvrđena je nova površina od 109 tisuća kubnih metara bruto pa je doprinos po novom izračunao pao na ispod 9 milijuna kuna. Tužitelj se pozvao na već plaćenih 9,8 milijuna kuna i ustanovio da je došlo do pretplate od gotovo milijun kuna. Pribrojen je i iznos iz vještva Roka Mijanovića od 5,3 milijuna kuna pa zbroj na koncu iznosi 6,4 milijuna kuna. 

Prava i obveze za komunalni doprinos Adut nekretnine crpile su iz prava prednika, tvrtke Insula, s kojom je Grad Split koncem 2003. zaključio ugovor o načinu plaćanja komunalnog doprinosa. Adut nekretnine su ugovorom o cesiji u svibnju 2017. prenijele prava i obveze na Centar Brač. Pripajanjem je, pak, sve prešlo na Small Mall. 

Grad Split nije prihvatio provesti kompenzaciju s Adut nekretninama unatoč sporazumu iz svibnja 2011. uz obrazloženje da nema dokaza što je zaista uloženo u projekt. U studenom 2021. izdano je novo rješenje o komunalnom doprinosu od 14,5 milijuna kuna kojim je obaveza prebačena na Small Mall. Uz uračunatih već plaćenih 9,8 milijuna kuna, ostala je razlika od 4,7 milijuna kuna, što je bitno manje od prijavljenih šest milijuna kuna. 

Sud je na koncu zaključio kako tražbina Grada Splita za komunalni doprinos nije bila osnovana. 

Iz nalaza i mišljenja vještaka Srđana Kovačevića i Ivana Mijanovića sud je utvrdio da vrijednost izvedenih radova u razdoblju od 1999. do 2001. iznosi ukupno 5,3 milijuna kuna, odnosno 710 tisuća eura. Prema ocjeni suda, sporazumom o reguliranju međusobnih odnosa između Grada Splita i Adut nekretnina iz svibnja 2011. došlo je do prekida zastarijevanja tražbine tužitelja prema tuženiku slijedom čega su se uvjeti za prijeboj međusobnih potraživanja Grada Splita i tužitelja ostvarili već 2011. godine pa su izjavom o prijeboju iz studenog 2020. međusobne tražbine prestale u trenutku ispunjenja pretpostavki za kompenzaciju.

Vaša reakcija na temu