Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Stigla samo jedna ponuda za sječu stabala na Marjanu, dva puta skuplja od procijenjene nabave

Stigla samo jedna ponuda za sječu stabala na Marjanu, dva puta skuplja od procijenjene nabave

Srđan Marinić tvrdi da bi bilo značajno skuplje osposobiti Park šumu da gospodari šumom

Na natječaj za doznaku, sječu i izvlačenje stabala s Marjana stigla je tek jedna ponuda zajednice ponuditelja, tvrtki Dalmatinske šume i Arbofiled. Procijenjena vrijednost nabave bila je 750 tisuća kuna, a ponuda glasi na više od milijun i pol kuna bez PDV-a. 

Ovo je prvi put da se radi javna nabava za stabla na Marjanu jer se do sada, makar nominalno, time bavila Javna ustanova Park šuma Marjan. No, nakon što je Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan i proteklih godinu dana nezavisni vijećnik s liste stranke Centar u Gradskom vijeću, 2014. dok je bio na čelu Upravnog vijeća ustanove prijavio da Park šuma nezakonito gospodari šumom, a Visoki upravni sud potvrdio da je tome zaista tako, nije preostalo drugo do angažirati kooperanta za taj posao. 

Bivši predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Tukić smatrao je da bi bilo bolje da se Park šuma osposobi za gospodarenje šumom, dok Marinić nije dijelio to mišljenje. Nagađa se da je i to pridonijelo njihovom razlazu i smjeni Tukića s čela Upravnog vijeća ustanove. 

Marinić tvrdi da je i ovo značajno jeftinije od solucije da se ustanova opremi za ovaj posao. 

'Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan nikada nije bila ovlaštena za gospodarenje šumom od strane osnivača. Bivši čelnici ustanove su od prosinca 2014., kada je šumarska inspekcija zabranila izvođenje šumarskih radova, pa do veljače 2019. stvarali privid da ustanova gospodari šumom na Marjanu premda su bili svjesni da nisu ovlašteni i da nemaju potrebne stručne kadrove šumarske struke za gospodarenje šumom, kao ni opremu za gospodarenje šumom. Važno je napomenuti da ni jedna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u RH nije ovlaštena za gospodarenje šumama. 

Da je ustanova nezakonito upisala šumarsku djelatnost gospodarenja šumom u svoje akte, potvrdio je i Visoki upravni sud presudom u siječnju 2022. Da bi ustanova mogla gospodariti šumom, potrebno je da osnivač, odnosno, Gradsko vijeće Splita ovlasti ustanovu za gospodarenje šumama te da se usklade akti. Nakon zapošljavanja stručnih šumarskih kadrova, potrebno je od Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije ishoditi licencije svih šumarskih radova u fazama pripreme, izvođenja i nadzora, potrebnih za provođenje Programa gospodarenja. 

Tijekom 2020. i 2021. na plaće 16 zaposlenika, koji sukladno Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu, obavljaju šumarske poslove u Park šumi Marjan utrošeno je oko 1,6 milijuna kuna na godišnjoj razini, a da uopće nisu gospodarili šumom. Tijekom 2021. u ustanovi je bilo zaposleno 7 šumskih radnika, 7 šumskih radnika - sjekača, jedan organizator radova u šumarstvu i jedan stručni suradnik - šumar. U ovom trenutku u ustanovi je zaposleno ukupno 14 zaposlenika na obavljanju šumarskih poslova s davanjima za plaće od oko 1,4 milijuna kuna. Većina ih je raspoređena na druge poslove poput motriteljskih poslova i rada na rampama i tako će biti sve do izrade nove sistematizacije radnih mjesta. 

Važno je naglasiti da je od šest šumskih radnika - sjekača, za siguran rad na sječi stabala i rukovanje motornom pilom sposobno tri radnika. Dodatno zapošljavanje dva ovlaštena inženjera šumarstva i pet šumskih radnika sjekača bio bi dodatni trošak od oko milijun kuna, što bi u konačnici, uz zadržavanje postojećih šumskih radnika, bio trošak od oko 2,4 milijuna kuna na godišnjoj razini. 

Uz navedene fiksne troškove za plaće, neophodno je potrebna nabavka ili najam strojeva i opreme za izvlačenje trupaca iz šume te njihov odvoz i zbrinjavanje u skladu sa zakonom. Za izvlačenje trupaca iz šume do puteva na koje može pristupiti kamion s hvataljkama potrebna je nabavka šumarske izvedbe poljoprivrednog traktora ili žičare. Kamion s hvataljkama je potreban za prikupljanje i prijevoz posječenih trupaca i granjevine, vlasništvo Grada Splita, do glavnog stovarišta unutar park šume, odakle je potrebno organizirati odvoz i prodaju u suradnji s tvrtkama ovlaštenim za zbrinjavanje drvne mase. 

Za rukovanje navedenim strojevima potrebno je zaposliti još dvije osobe osposobljene za rad na takvim strojevima, što je dodatni trošak od 300 tisuća kuna godišnje. Slijedom navedenog, ukupni trošak radne snage uz zadržavanje postojećih šumskih radnika bio bi oko 2,6 milijuna kuna na godišnjoj razini.'

Vaša reakcija na temu