Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Sibenik.in Stipe Petrina: Kada branitelji očiste svoje redove od lažnih boraca, imat će novca i previše
Pitaj me bilo šta Piše: Mate Prlić

Stipe Petrina: Kada branitelji očiste svoje redove od lažnih boraca, imat će novca i previše

Primoštenski načelnik je rekao da podržava braniteljski prosvjed, usporedio HDZ i SDP, ponovio da Hrvatska nije pravna država...

Načelnik Primoštena Stipe Petrina odgovorio je na pitanja koja su mu postavili čitatelji Dalmatinskog portala u serijalu 'Pitaj me bilo šta'. Evo odgovora uvijek zanimljivog sugovornika...

Mislite li se ikad kandidirati na državnoj razini?

- Da , mislim se kandidirati za Sabor ako mi dozvoli zdravlje, ne kao prošli put, već kao dio jedne šire fronte. Naravno, ako se uspije sve posložiti...

Kako komentirate predsjedničke kandidate, imate li favorita? Zašto se ne kandidirate?

- O predsjedničkim kandidatima imam svoje mišljenje, favorita imam, na vrijeme ćemo kao stranka izaći s tim imenom. Dakle, jasno ćemo se očitovati i pozvati svoje simpatizere. Ne kandidiram se jer to uistinu ne bi imalo smisla, predsjednički izbori zahtijevaju jako puno novca, energije, vremena, stresova i jako veliku i široku logistiku. Ništa od navedenog ja nemam, a uz to smatram da nema smisla izigravati redikula jer po nijednim kriterijima, ni mojima, ja nemam ni jednu osobinu (možda jednu) koja po meni treba resiti predsjednika države. Predsjednik države je institucija, ja to ne mogu biti ni u kom slučaju.

Kao branitelj, podržavate li braniteljski prosvjed u Savskoj? 

- Podržavam prosvjede branitelja. Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji se treba primjenjivati od 1. siječnja 2015. je katastrofalan i jako podcjenjuje branitelje i zato su oni u pravu što prosvjeduju.

No, uvijek kažem, kada bi branitelji očistili svoje redove od lažnih branitelja onda bi onoliko novca koliko RH izdvaja za braniteljsku populaciju bilo toliko da ga istinski branitelji ne bi mogli potrošiti.

Da zaključim: nemoć države i guranje glave u pijesak od strane branitelja dovelo je do ovakve situacije u kojoj će na kraju stradati oni koji to najmanje zaslužuju - istinski branitelji. Država nije u stanju, jer su joj sve institucije korumpirane, trome, neživotne i nekoordinirane, svrha samim sebi, izdvojiti braniteljsko 'žito od kukolja', odnosno prave od lažnih. U svojoj nemoći onda poseže za prije spomenutim zakonom, a to je po meni jadno od države. Braniteljima pak zamjeran što nisu sami u stanju riješiti ovaj problem ili to ne to žele.

Od čak 502.000 registriranih branitelja, mišljenja sam da je 50 posto lažnih ili ne zaslužuju taj status, ali ako se to razriješi, gubi se jedan dio glasačke mašinerije, a to danas ni jedna stranka ne želi.

Kako biste vi riješili ovu situaciju s braniteljima da ste premijer? 

- Da sam premijer, bez ikakvog razmišljanja bih išao u šator kojeg su podigli u Savskoj, sjeo s njima za stol i predložio im upravo ovo što sam vam napisao u prethodnom pitanju. Dakle, država se mora uhvatiti u koštac s problemom pola milijuna branitelja, a branitelji u tome moraju maksimalno pomoći. Sve drugo vodi ovakvim situacijama a one štete svima, jer se iscrpljujemo na apsolutno nekonstruktivnim stvarima.

Je li SDP i HDZ zaista 'isto sranje, drugo pakovanje' kao što ste govorili u jednoj od kampanja?

- Da, bez sumnje! Isto sranje drugo pakovanje! Da nije tako onda bi se situacija u državi jako brzo promijenila na bolje, međutim ona je svakim danom sve gora. Na žalost, davno sam napisao 'HDZ - nasilje, Kukuriku - prevara' (plakati za izbore 2011.), toga su danas svi svjesni. Zato je prije citirana krilatica istinita. Mišljenja sam čak da su 'kukurikavci' gori jer su se prikazivali boljima, a nisu. Volim reći: 'HDZ&Co je cijan kalij, a kukurikavci su mišomor, kraj s jednima i drugima izvjestan!'

Ušli ste u brojne sukobe, tko vam je sljedeći na meti?

- Nisam ušao u brojne sukobe , već sam uvučen u brojne sukobe! Izbjegavam sukobe , ali... Moj životni kredo je 'S kurvom kurvanjski, s gospođom gospodski!' Ako je to razlog mojih sukoba - neka je! Nikada nisam tražio sukob ni s kim, pa tako nemam ni sljedeću metu.

U Primoštenu se sve vrti oko vas. Može li se vama dogoditi isto kao i Bandiću? Smatrate li da se radi o političkoj namještaljci?

- U Primoštenu se ne vrti baš sve oko mene, ali ako je takav dojam - OK. Može mi se dogoditi isto kao i Bandiću, da me uhapse (pa već jesu jednom), ali mi se ne može dogoditi kao i Bandiću da me se okrivi za djela koja se njemu stavljaju na teret jer sam ja od takvih stvari udaljen svjetlosnim godinama. Uostalom, od visokog dužnosnika pravosudne policije sam bio upozoren da su mi već bili pripremili ćeliju u zatvoru. Nikad se ne zna, ne treba zaboraviti da sam osuđen bez da sam ikada bio na sudu za kazneno djelo 'zabrana izražavanja slobode misli', ha, ha, ha, samo zato što je na glavnoj raspravi to rekla druga osoba!?

Prije nekoliko dana imam biser i sa splitskog Općinskog suda. Sutkinja Dunja Ljubičić, osudila me, pazite ovo, jer sam bio bolestan. Tvrdi da sam sudu dostavio lažiranu medicinsku dokumentaciju, kažnjen sam ss 1750 kuna! A završio sam na intenzivnoj... 

A što je danas Bandić? Pa svaki od 429 načelnika i 126 gradonačelnika ili 20 župana danas može biti Bandić, ne mislim pri tom da su za nešto osumnjičeni ili da su neki krimen napravili, mislim da je sada 'moda' udarati po 'lokalnim šerifima', a kada je nešto moda, pa tko gleda detalje?

Davno sam rekao i svaki dan sam na žalost sve uvjereniji u to: Hrvatska nije pravna država i svakom tko kaže da jest j... mater!

Najveće hrvatsko zlo su korumpirani suci i selektivni pristup organa progona, dakle DORH-a i USKOK-a. Selektivnom primjenom zakona stvara se najveće bezakonje i RH je danas u takvom vremenu.

Prema tome, da, smatram da se radi o političkoj namještaljci Bandiću, međutim to ne znači da ja njega ekskulpiram, a kako bih i mogao kada nemam pojma s kojim dokazima raspolaže USKOK. Ali da je pogodan politički tajming to se definitivno vidi.

No, kada bi pravna država profunkcionirala, na Bandićevom mjestu našlo bi se više sudaca, od općinskih do ustavnih, državnih odvjetnika, zamjenika... Bilo bi tu i više zapovjednog kadra policije nego 'lokalnih šerifa', kako voli kazati Dinko Cvitan.

S obzirom na to da svaka vlast kvari, a apsolutna jedina kasta koja ne odgovara nikome ni za što su svi prije spomenuti, vašim čitateljima ostavljam da o ovome razmisle. O iznesenom, vjerujte, imam bezbroj dokaza, samo tko se više u RH obazire na išta?

Kako riješiti problem uhljeba i korupcije?

- Problem uhljeba se rješava jednostavno: izbaciti novac iz politike i više neće biti interesa da se uhljebi u nju guraju. Korupciju nije nitko do sada iskorijenio pa mislim da ni neće, međutim za razliku od nekih zemalja u kojima je korupcija zanemariva (jer je dignuta na najviše nivoe društva) kod nas je svakodnevna pojava i susrećemo je u svakodnevnom životu, okupirala je sustav od dna do samog vrha.

Kako to iskorijeniti? Na ovaj način nikako. Dok se većina stanovnika Hrvatske bori za elementarno preživljavanje a čak 64 posto je na rubu siromaštva, naravno da će biti korupcije. Tek kompletnom preobrazbom društva u cjelini korupcija se može svesti na neku prihvatljivu mjeru (ako je ijedna mjera prihvatljiva). A kako provesti 'kompletnu preobrazbu društva'? Nikako s ovakvim načinom izbora političkih 'elita', jedino radikalnim promjenama u društvu, a one se ne događaju u pravilnim izbornim ciklusima.

Što se iz vašeg primoštenskog modela može primijeniti na razini države?

- 'Model Primošten' je izvrstan model, koji je primjenjiv u cijelosti na sve razine upravljanja, a posebno na razini države. Uspjeh bi bio više neko spektakularan, jer na toj razini ne bi imao ograničenja koje ima primjena tog modela na lokalnoj razini. Državna razina ima mogućnost donošenja zakona koji bi još više oplemenili 'model Primošten'.

Na žalost 'model Primošten' je još uvijek pozitivan incident usprkos tome što već 12 godina odlično funkcionira. Druge sredine jednostavno nemaju političku volju da ga primjenjuju. Suština modela za pojašnjenje čitateljima: lokalna samouprava kao stabilan i pouzdan model razvoja lokalne sredine, a oni koje zanima više mogu detaljnije saznati na www.stipepetrina.com.

U zadnje vrijeme miljenici medija su omiški gradonačelnik Kovačić i metkovski Petrov, što mislite o njima?

- Pa nema potreba za tim, ne glasaju mediji (barem ne u lokalnim sredinama), glasaju birači, a njih se u malim sredinama ne da prevariti.

O gradonačelniku Omiša Ivanu Kovačiću mislim sve najbolje, njega poznam osobno, istinski je nezavisan, radi težak posao jer nema stabilnu većinu u Gradskom vijeću. Gospodina Božu Petrova, gradonačelnika Metkovića, ne poznajem osobno, pa o njemu ne mogu dati neki vjerodostojan sud. Ono što čitam, vidim da je primijenio dio modela Primošten, i to manji i lakši dio, a smatram da to nije dovoljno za neki stvaran uspjeh. Nadam se da će gospodin Petrov preuzeti i drugi dio, puno teži. Ako bude smatrao da mu treba neko pojašnjenje ili naše iskustvo, vrlo rado ćemo kako Općina tako i ja osobno pomoći.

Uostalom 'model Primošten' i jeste napravljen da bude nakon 12 godina općeprihvaćena pojava, a ne samo, kako sam rekao, pozitivan incident.

Vaša reakcija na temu