Foto: Flickr.com ŠTO JE RADIO CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB? Postupali smo u okviru ovlasti, primjenjivali stručna znanja i intervencije, ali nitko nije mogao predvidjeti ovaj nemili događaj

ŠTO JE RADIO CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB? Postupali smo u okviru ovlasti, primjenjivali stručna znanja i intervencije, ali nitko nije mogao predvidjeti ovaj nemili događaj

Obitelj Zavadlav je bila pod nadzorom od 1997. do 2016. godine

Dok se vode rasprave tko je više zakazao u slučaju Filipa Zavadlava, osumnjičenog za trostruko ubojstvu u centru Splita, jedno od pitanja koje se nametnulo je što je sve godine radio Centar za socijalnu skrb. Kako isplivavaju detalji o nasilju koja su trpjela trojica braće, logično je propitkivanje rada i odgovornosti Centra za socijalnu skrb, onog koji bi trebao brinuti o najugroženijima.

Majka je, podsjetimo, osuđena na splitskom Općinskom sudu na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog zlostavljanja svojih sinova. Prema presudi, osam godina ih je u obiteljskom stanu učestalo udarala i grebala po glavi i tijelu, gotovo svakodnevno grubo vrijeđala i omalovažavala te prijetila. Najstarijem Filipu bilo je tek pet godina, a ostali su bili još mlađi. Splitski sud je utvrdio da je osumnjičenik bio izložen grubom nasilju vlastite majke koje je potrajalo punih osam godina. 

Osim toga, izašlo je u javnost kako je kao dijete s bratom za ruku utrčao u policijsku postaju i molio za pomoć jer ih majka tuče.

Što je radio Centar za socijalnu skrb, što im znači 'pod nadzorom'? I obitelj s Paga gdje je, kako su ga nazvali mediji, otac monstrum, bacio djecu s balkona je također bila 'u sustavu'. Nisu ih spasili. Zašto prije 20-ak godina nisu 'spasili' djecu Zavadlav iz ove obitelji? Što su konkretno napravili? Ta i slična pitanja smo postavili, a odgovor koji smo dobili je šturo pravnički sročen. Kažu da su poduzimali potrebne mjere sukladno odredbama Obiteljskog zakona s ciljem zaštite najboljeg interesa djece kao i pomoći i podrške roditeljima u ostvarivanju roditeljske skrbi. Obitelj je 'pod nadzorom' od 1997.godine. 

Navedene mjere, navode, provodile su se kontinuirano do 2016. godine kada su se prestale provoditi po sili zakona, odnosno punoljetnošću najmlađeg djeteta u obitelji.

- Po svim zaprimljenim obavijestima i prijavama privatnih osoba ili drugih tijela, ovaj Centar poduzimao je sve mjere i  radnje sukladno pravilima struke kao i važećim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Obitelj je također ostvarivala određena prava koja proizlaze iz Zakona o socijalnoj skrbi. Dakle, u konkretnom slučaju Centar za socijalnu skrb Split postupao je pravovremeno na temelju zakonskih ovlasti koristeći se pri tom stručnim znanjima i vještinama, uz upotrebu standardiziranih pravila i procedura. U radu s obitelji povremeno su uključivani i vanjski suradnici, stručnjaci različitih profila te druge institucije - objašnjavaju.

Napominje se u odgovoru kako Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o socijalnoj skrbi i Obiteljski zakon nalaže centrima za socijalnu skrb potpunu zaštitu privatnih života i ljudskih prava fizičkih osoba. 

- U tom smislu zabranjeno nam je iznositi podatke o konkretnoj osobi, naročito podatke iz doba kada je ta osoba bila maloljetna. Postupajući u okviru svojih ovlasti, pri tome primjenjujući stručna znanja i intervencije, stručnjaci zaposleni u centrima za socijalnu skrb, baš kao i nitko drugi, ne mogu predvidjeti ovakav nemili događaj koji nas je svih duboko potresao - stoji u odgovoru kojega potpisuje ravnatelj Ante Bjažević.

Ostali smo, zapravo, bez odgovora na glavno pitanje, a to je zašto nisu djecu spasili micanjem od nasilja u vlastitom domu.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(57226, "");
Pregledaj komentare
29