Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ŠTO SADA? Carpe Diem na Hvaru uopće nije noćni klub, već caffe bar. Velika je razlika...

ŠTO SADA? Carpe Diem na Hvaru uopće nije noćni klub, već caffe bar. Velika je razlika...

Dobili smo očitovanje Državnog inspektorata

Hvarski ugostiteljski objekt Carpe Diem ranije je privlačio pažnju medija zbog paprenih cijena, a sada je pod reflektorima zbog napada jednog od vlasnika na djelatnike susjednog Garifula.

Nisu samo izazvali pažnju medija zbog nasilnog čina, nego su uzrokovali i val nezadovoljstva, prosvjeda, ali i zahtjeva lokalnog stanovništva koje je reagiralo peticijom. Hvarani traže provedbu odluke o korištenju javnih površina i primjenu Zakona o buci uz redovita mjerenja i kontrolni sustav.

Prošlog petka, 2. kolovoza, održala se izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je zaključeno kako će se donijeti odluka za novi turistički smjer. Najavljeno je da će krenuti provedba odluke o korištenju javnih površina, uključujući zabranu akustičnih uređaja. Počet će i primjena Zakona o buci uz redovita mjerenja i kontrolni sustav te primjena važećih odluka na sve gospodarske subjekte bez iznimki.

Prošlotjednim odlukama gradskih vijećnika ide u prilog što Carpe Diem uopće nije noćni klub. Ne samo Carpe Diem, već niti jedan od sestrinskih objekata, bilo da je riječ o onima u centru Hvara ili barovima na Paklenim otocima. Niti jedan od njih, prema zakonu, ne ispunjava uvjete za rad noću. Splitsko-dalmatinska županija je na naše traženje dostavila podatke iz kojih je razvidno da je njihov objekt u Hvaru na adresi Obala Riva 32 - caffe bar. Ne noćni klub, već caffe bar.

U uvali Stipanska na Paklenim otocima također ne djeluje noćni klub, jer je objekt Carpe Diem Beach, sukladno važećim minimalnim tehničkim uvjetima - buffet. Također, na istoj lokaciji djeluje i objekt Teranca koji je - beach bar. Dakle, niti jedan od objekata sukladno važećim minimalnim tehničkim uvjetima nema dozvolu za rad noću. Niti jedan od spomenutih objekata ne bi smio imati nastupe DJ-a ili uživo glazbu te raditi do ranih jutarnjih sati, osim ako im jedinica lokalne samouprave to ne dozvoli, ali i u tom slučaju ne smiju prelaziti dopuštenu razinu buke. 

Naime, prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti objekti iz skupine 'barovi' koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnom propisu mogu raditi noću od 21 do 06 sati, samo u zatvorenim prostorima. U tu skupinu ne spada niti jedan od gore navedenih objekata iz Carpe Diem obitelji.

Što se tiče Paklenih otoka, osim što ni tamo nema noćnog kluba, prema Pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke, glazba ne smije prekoračiti 50 decibela. Takvo ograničenje se odnosi na tiha područja namijenjena odmoru i oporavku uključujući nacionalni park, posebni rezervat, park prirode, regionalni park, značajni krajobraz, park-šumu, spomenik parkovne arhitekture te tiha područja izvan naseljenog područja.

Pakleni otoci spadaju pod kategoriju zaštićenog i značajnog krajobraza, tako da se tamo - ako ćemo se držati slova zakona - ni pod razno ne bi smjeli održavati partiji. Međutim, na službenim web stranicama Carpe Diema promoviraju se partiji na toj lokaciji do ranih jutarnjih sati. Konkretno, radno vrijeme im je do pet ujutro.

Tražili smo od Državnog inspektorata da nam odgovore kada su zadnji put provjerili buku neposredno pokraj Carpe Diema Beach koji je smješten na Paklenim otocima. Ako bismo njihovo obrazloženje maksimalno skratili i parafrazirali, odgovor je - nikada.

- U skladu s ciljem provedbe propisa o zaštiti od buke sanitarna inspekcija prvenstveno provodi nadzore nad objektima koji obavljaju registriranu djelatnost u blizini boravišnih prostora - samo je dio njihovog odgovora. Dakle, prema tome, iako je zakonski ograničena buka u značajnom krajobrazu Paklenih otoka, inspekcija ne izlazi na teren jer u blizini nema boravišnih prostora?

U dijelu odgovora su napisali da su ipak obavili nadzor mjerenja buke na jednoj od najljepših i zaštićenih lokacija na Jadranu, ali onda kreće smiješni dio u kojem objašnjavaju kako su to učinili.


- Nadzorom je utvrđeno da je nadzirana pravna osoba izvršila mjerenje razine buke koja se širi iz objekta putem pravne osobe ovlaštene za obavljanje stručnih poslova zaštite od buke te o istome predočila Izvještaj o mjerenju buke okoliša sukladno kojem je utvrđeno da se koriste sustavi za reproduciranje zvuka odnosno izvori buke koji su elektronski ograničeni na dozvoljenu razinu buke, te da imisija buke sa svim pripadnim izvorima buke ne povećava postojeću razine buke za više od 1 dB(A) mjereno na  mjestu udaljenom svega stotinu metara od predmetnog ugostiteljskog objekta, a najbliži stambeni objekti nalaze se u gradu Hvaru - glasi dio odgovora Državnog inspektorata.

Dakle, inspektorima je predočen nadzor ovlaštene tvrtke ili osobe koja je u svom izvješću navela da objekt ima sve što je potrebno kako bi ograničili buku na dozvoljenu razinu te da imaju svu potrebnu dokumentaciju za te uređaje. To je inspektorima bilo dovoljno, bez da provjere kakvo je stanje na terenu. 

Još bolji dio odgovora je gdje se ističe kako su najbliži stambeni objekti u gradu Hvaru, kao da ignoriraju dio Zakona o zaštiti od buke koji ima vrlo jasne odredbe za kategorije značajnog krajobraza i zaštite nenaseljenih područja. Ignoriraju dio zakona koji se odnosi na Paklene otoke. 

Što se tiče objekta Carpe Diem u gradu Hvaru, inspektorat je početkom ove turističke sezone pronašao nepravilnost jer su zatečeni djelatnici za koje nije osigurano stjecanje potrebnih znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni. Osim toga, kažnjeni su i sukladno Zakonu o zaštiti od buke te je doneseno usmeno rješenje kojim se zabranjuje uporaba elektroakustičkih izvora buke dok se ne provedu mjere zaštite od buke. Za navedeni prekršaj izdan je prekršajni nalog u iznosu od 6636,14 eura za pravnu osobu i 1327,23 eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi na temelju čl. 19. st. 1 i 3. Zakona o zaštiti od buke. 

Još jednom smo tražili od Državnog inspektorata da nam pokušaju približiti svoj odgovor i još jednom konkretizirali pitanje koje glasi -  kada ste zadnji put poslali inspektore na Paklene otoke kako bi provjerili razinu buke u značajnom krajobrazu u kojem razina buke, bez obzira na blizinu kuća i stambenih objekata, prema Zakonu o buci ne bi trebala prelaziti 50 decibela? U nadi da smo sada bili dovoljno jasni, priložili smo i fotografije partija koje su objavljene na službenoj stranici Carpe Diem Beacha gdje se i danas promoviraju tulumi do pet ujutro. Čekamo odgovor inspektorata.

Vaša reakcija na temu