Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ŠTO SE ČEKA? Četiri mjeseca traje izrada kriterija za davanje gradskih stanova u najam

ŠTO SE ČEKA? Četiri mjeseca traje izrada kriterija za davanje gradskih stanova u najam

Iz Banovine odgovaraju kako su uočene brojne poteškoće, dvojbena tumačenja i nelogičnosti, ali će dokument uskoro ugledati svjetlo dana

Gradski dokumenti padaju kao kruške sa stabla. Nakon što je u lipnju Visoki upravni sud ukinuo gradski Pravilnik o davanju stanova u najam Grada Splita, prošli tjedan je ukinut i Zaključak o utvrđivanju visine naknade za korištenje stana ili stambenog prostora bez valjanog pravnog osnova. Potonji je dokument koji je izradila bivša pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Maja Đerek.

Podsjetimo, tim zaključkom visina mjesečne naknade za korištenje stana bez valjanog pravnog osnova se povećala na 10 eura po metru četvornom stambenog prostora. Tada je rečeno kako Split ima 478 stanova i 247 zaštićenih najmoprimaca te da su čak 72 gradska stana 'okupirana' od ljudi bez ikakvog pravnog temelja, koji su ušli u njih i plaćali simbolične cijene kao i socijalni slučajevi. Plan je bio da im se naplaćuje znatno skuplja cijena dok Grad ne okonča pravne radnje kojima će ih iseliti, a nakon toga navedeni stanovi će biti stavljeni u svrhu liste prvenstva.

Bez obzira na opasku Visokog upravnog suda, Grad neće snositi pravne posljedice jer su pravovaljani svi akti (ugovori, zaduženja...) koji su doneseni na temelju Pravilnika i Zaključka sve do dana stupanja na snagu presuda o njihovu ukidanju.

- Da ne bude zabune, predmetni Zaključak je ukinut isključivo iz formalnopravnih razloga odnosno zbog činjenice da su, kao pravni temelj za donošenje istog, navedene opće odredbe Zakona o obveznim odnosima, Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Statuta Grada Splita, a izostalo je navođenje mjerodavne materijalno pravne odredbe iz konkretnog općeg akta kojim se uređuje predmetna problematika. Pravni temelj za donošenje Zaključka odredila je i Zaključak gradonačelniku uputila na donošenje bivša pročelnica Maja Đerek - odgovorili su iz Banovine.

Međutim, puno je veći problem što posljednja četiri mjeseca Grad Split nema na snazi Pravilnik o davanju stanova u najam. U Banovini smatraju paradoksalnim to što je u presudi kojom je u lipnju ukinut baš taj Pravilnik, Visoki upravni sud tada postupao po prijavi bivše pročelnice Maje Đerek, 'koja je, kao odgovorna osoba nadležnog upravnog tijela, gradonačelniku uputila na donošenje Izmjene navedenog Pravilnika te, nakon njihova donošenja, po istima mjesecima postupala'. No to ne mijenja činjenicu da novi pravilnik nije izrađen puna četiri mjeseca.

- Kako su u provedbi ukinutog Pravilnika uočene brojne poteškoće, dvojbena tumačenja i nelogičnosti u vrednovanju propisanih kriterija, te kako Grad Split ima velike ambicije u provedbi stambene politike, a koja će se paralelno provoditi i odnositi i na socijalno ugrožene građane i na mlade obitelji te, dugoročno, na sve one koji nisu mogli kupiti stan, trenutno su u izradi dva nova pravilnika: pravilnik o davanju stanova u najam socijalno ugroženim građanima i pravilnik o davanju stanova u priuštivi najam. Kako se radi o najmu stanova po dvije potpuno različite osnove, vrlo pažljivo se balansiraju kriteriji i iz tog razloga izrada akata možda traje nešto duže - kazali su iz Banovine te najavili kako će pravilnici će do kraja mjeseca biti upućeni u javno savjetovanje i odmah nakon njihova donošenja Grad Split će raspisati dva natječaja po različitim osnovama i s različitim kriterijima (socijalni i priuštivi).

- Do okončanja tih natječaja očekuje se da će Grad imati spremnih do 25 stanova za najam, od kojih je većina potpuno renovirana - poručili su.

Na kraju su istaknuli da činjenica da to što nemaju Pravilnik o najmu stanova ne utječe na korisnike gradskih stambenih kvadrata.

Vaša reakcija na temu