Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Igor Jakšić STOBREČ 'Želimo novu rivu, projekt skuplja prašinu u Banovini'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

STOBREČ 'Želimo novu rivu, projekt skuplja prašinu u Banovini'

Žao nam je što Grad nema sluha za organizaciju Adventa za koji smo imali zainteresirane organizatore - rekao je Vlado Tandara

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Svaki od njih je imao priliku navesti tri najvažnija projekta koje žele realizirati, a mi ćemo medijski pratiti kako se stvari odvijaju i tako, nadamo se, pomoći da posao bude što prije bude odrađen.

Vlado Tandara, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Stobreč, naveo nam je ova tri projekta...

1. MO Stobreč je inicirao i pripremio projekt nove rive, koja već neko vrijeme skuplja prašinu kod gradskih otaca. Njeno uređenje nam je jako važno jer je trenutačno u derutnom stanju. Puna je rupa, ulegnuća, krpljenja, što jednom turističkom mjestu kao što je Stobreč ne priliči i daje ružnu sliku zapuštenosti od strane onih koji bi trebali brinuti o njoj. Ipak, Stobreč je stariji od Splita i trebalo bi se to poštivati. Nakon zadnjih dana jakog i orkanskog juga još više je u cijelom sjevernom uzdužnom dijelu dodatno devastirana uz nove rupe i ispucali asfalt. Tijekom cijele godine Cestar i Point na rupe bacaju asfalt, koji zbog mokre podloge i udara vode kroz suhozid naprosto nestaje. Samo ovu godinu najmanje petnaestak puta smo tražili intervenciju krpljenja ponajviše zbog ugroze njenih šetača. 

Stobrečka riva je u neodrživom stanju te osim izgradnje nema alternative da se zadrži. To su razlozi zbog kojih prioritetno MO Stobreč traži od Grada Splita izgradnju nove.

Projekt nove rive je odavno gotov i željno iščekujemo realizaciju. Nova riva predviđa i biciklističku stazu i rađena je ne samo za trenutne potrebe njenih mještana i turista već za dugogodišnje potrebe.



2. Vlast grada Splita potaknuli smo na rješavanje pitanja nekadašnjeg restorana u samom centru Stobreča koji se nalazi kraj ruševina drevnog bedema Epetium, a koji predstavlja ugrozu za stanovnike, a ponajviše za djecu Stobreča i Splita. Isto tako, ovaj prostor je opasan po život i voljeli bismo da se sruši, a pitanje vlasništva neka se rješava sudskim postupkom, što je u tijeku.

Stobreč je poželjna destinacija kroz cijelu godinu turistima, a posebice u ljetnom periodu i sami ostaci restorana daje lošu sliku Stobreča.

Nažalost, ne vidimo još uvijek konačan ishod situacije oko rugla ovog mjesta, koji ovako derutan stoji preko 30 godina. Kao što se može vidjeti, nekadašnji restoran je na našu inicijativu zatvoren rešetkama i onemogućen je pristup u njega. Do okončanja sudskog spora tako će ostati. To je ipak dobar korak u zaštiti građana i djece koji su do sada neometano ulazili i dovodili se u moguća stradanja. 

Rušenjem objekta (ex. restorana) otvorio bi se prostor izgradnje jednog reprezentativnog objekta u kojem bi bili smješteni svi sadržaji za opću društvenu namjenu bez koje mjesto Stobreč nema niti elementarne sadržaje jednog turističkog mjesta.



3. Stara škola iznad župnog dvora izgrađena je od strane mještana Stobreča. Do izgradnje sadašnje škole do 1994. godine prostor prizemlja koristio se za učenike od 1. do 4. razreda, a na katu su dva stana koje su koristili nastavnici. Našim angažmanom prostor je imovinski riješen i u potpunosti je u vlasništvu Grada, tako da će se kroz naredni period adaptirati i biti pod ingerencijom Stobrečana. 

Nakon sanacije krova, koja je već trebala krenuti, u planu je kompletna sanacija njenog unutrašnjeg dijela. U planu je na katu preseliti MO Stobreč jer, nažalost, u svome mjestu smo podstanari i koristimo prostor na streljani vlasništva Javne ustanove športski objekti Split. Našom selidbom otvorili bismo prostor otvaranja novog primjerenijeg vrtića za najmlađe, odmah uz osnovnu školu.

Prizemlje bivše škole, bilo bi na raspolaganju za mnoge društvene aktivnosti koje su veliki nedostatak u turističkoj ponudi Stobreča sa statusom turističke destinacije.



Tandara nam je odgovorio na još neka pitanja važna za funkcioniranje Stobreča, pa evo njegovih riječi...

NAPRAVLJENO OD POČETKA MANDATA:

1. Zbog u zadnje vrijeme prometnih gužvi i pomanjkanja parkirnih mjesta u novom dijelu Stobreča, uveli smo u Hercegovačkoj, Cetinskoj, Imotskoj i dijelu ulice Klanci jednosmjerne ulice. Svjesni smo da problem ne možemo riješiti, međutim, nastojali smo ga koliko-toliko ublažiti. Nadamo se da smo uspjeli.

2. Od 5. lipnja 2023. dolazi do izmjena na trasi prometovanja autobusne linije br. 25 Split - Stobreč, Stobreč - Split. Ovom izmjenom navedena se linija učinila još dostupnijom i prilagođenijom našim putnicima jer se omogućilo stanovnicima Stobreča i istočnih splitskih kotareva direktan dolazak i odlazak do trgovačkih centara City Center one i Mall of Split, s tim da i dalje ostaju povezani s Poljičkom cestom i centrom grada.

3. Završena je u potpunosti gustirna ispod crkve s pripadajućim city lightom, koji je isključivo u promociju turizma. 


4. Kako je u Stobreču, kao i ostalim MO/GK, veliki problem manjak parkirališnih mjesta, pokrenuli smo s nadležnima iz Grada da se prostor kraj Ribole, prenamijeni u garažu na katove čime bi se dobila dodatna parkirna mjesta. Ali ne samo to, već i na vrhu parkirališta dobili bismo sportske sadržaje kojih u Stobreču nedostaje.

PROBLEMI ZA ČIJE RJEŠAVANJE NEMAJU OVLASTI: Mjesni odbor ima ovlasti rješavati manje komunalne probleme, te samostalno upravlja samo s cca 28.000 eura decentraliziranih sredstava. Time možemo dopuniti neki sadržaj, izraditi rampe, rukohvate, posaditi koje stablo, urediti manju površinu, izraditi projekt… sve ostalo nadilazi ovlasti i mogućnosti Mjesnog odbora. Zbog toga je jako važna suradnja s Gradom i Županijom kojima možemo svoje ideje plasirati, uvjeriti ih u njihovu važnost i tražiti u uvrštenje njihovog proračuna kako bi se realizirale. 

Jedna od takvih situacija je površina iza Solara (ex. '11. bili'), klif uz cestu zbog vremenskih utjecaja prijeti urušavanjem pa tako i same ceste, a to je jedina prometnica stanovnika te ulice. Također, tom dionicom prolaze učenici prema školi i iz škole kući. Ujedno taj dio dionice je najuži gdje se vozila ne mogu mimoilaziti. Upravo stoga Vijeće MO-a Stobreča izradilo je geodetsku podlogu tog dijela i dala izraditi projekt. 

Zbog propadanja klifa na Glavi sela u Mornarskoj ulici napukla je sredina ulice zbog čega može doći do urušavanja same ulice. To je jednosmjerna ulica iznimno uska u kojoj radnici Čistoće imaju problem prolaska. Problem je i za vozila hitne pomoći i vatrogasaca. Stoga nam je, kao i za klif u Ivankovoj ulici, iznimno važno njegova sanacija, odnosno zaštita. Geodetska podloga je napravljena, a u izradi je projekt.     

POVRŠINA PREDVIĐENA ZA LJUBIMCE: U Stobreču nemamo posebnu površinu predviđenu za ljubimce. Kako sve više naših sumještana ima pse, a i zbog činjenice da je Stobreč poželjna turistička destinacija, potreba za 'vau parkom' je nužna. U planu je osigurati ograđen prostor za pse. Kako je uz Stobreč rijeka Žrnovnica, a oko nje je napravljena šetnica, domaći i turisti najčešće šetaju svoje ljubimce tom šetnicom.

PRILAGOĐENOST OSOBAMA S INVALIDITETOM: Po pitanju parkirnih mjesta osigurali smo kroz Stobreč posebice na više lokacija u centru mjesta (pokraj Ribole, Sezonca, lučice…) parkirna mjesta za osobe s invaliditetom. Po pitanju pristupa trgovinama također su osigurani pristupi. Pristup plažama je osiguran. Problem je pristupa iz ulice Klanci i Imotske ulice prema Putu sv. Lovre gdje postoje samo stepenice. Tu trenutačno razmatramo da se uz stepenice kraj Ribole riješi neki od pristupa ili iz Klanci pa ispod bunkera da se poveže trotoar prema Riboli. Trudimo se zaista što više prilagoditi i biti pristupačni osobama s invaliditetom, starijima i mamama s dječjim kolicima. Mislim da bi to trebao biti standard i minimum svakog mjesnog odbora i kotara.

PARKIRALIŠTA: Stobreč po pitanju parkirnih mjesta je u deficitu. Sve više je vozila koja ne prate mogućnost za parkiranje po stambenom objektu. Uz to, Stobreč ima dosta kafića koji su svakodnevno posjećivani ne samo od naših sumještana već i šire. Uvijek je bio mjesto za ugodan izlazak, a posebice je pun vikendima kada je najveći problem naći slobodno parkirno mjesto. Tada nastaju prometni kolapsi zbog nepropisno parkirani vozila. Upravo stoga smo u suradnji s prometnim stručnjacima dio ulica pretvorili u jednosmjerne, ali to je samo kap u vodi. U rješavanju tog gorućeg problema podržali smo jedan od projekata AGP biroa iz Stobreča, ali sve je u rukama gradske vlasti.


SPORTSKI TERENI I DJEČJA IGRALIŠTA: Stobreč ima jedno betonsko igralište na streljani ispred škole za nogomet i košarku, no poprilično je propalo. Zatražili smo od nadležne službe da se sanira. U iščekivanju smo i izgradnje školske sportske dvorane koja je već u ranijem mandatu odrađena te je već trebala u izgradnju tako da bi i to bio veliki plus za našu mladež. 

Najmlađi imaju igralište u centralnom parku. Imamo i veliko igralište NK Primorca s pomoćnim terenima koje se također koristi.

Je li to dovoljno za našu mladost? Nije. Imamo u vidu jednu zapuštenu privatnu parcelu na kojoj nema mogućnosti nikakve gradnje te smo stava da bi je Grad trebao otkupiti i da se i ona prenamijeni za najmlađe i nešto starije.


SUDJELOVANJE STANOVNIKA U RADU MJESNOG ODBORA: Stanovnici sudjeluju na svim aktivnostima na koje ih pozivamo i na to sam ponosan. Kao primjer bih naveo akciju čišćenja podmorja koju smo organizirali u suradnji s Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade, članovima PŠRK Stobreč, kao i roniocima REK Podstrana. 

Za sami kraj bih naveo da smo u ovome mandatu pojačali u kulturnom segmentu i kroz ljetni period kroz Dane Stobreča organizirali nekoliko predstava, a od kojih smo dvije organizirali na plaži što je pozitivno prihvaćeno od naših sugrađana. To ćemo nastaviti i nastojati pojačati. Od strane naše mladosti organiziran je i vraćen tradicionalni turnir na Salbunu kojega u potpunosti podržavamo. Žao nam je što Grad nema sluha za organizaciju Adventa za koji smo imali zainteresirane organizatore, a i sumještani su željni adventskog šušura koji ovome turističkom mjestu nedostaje. Nastavit će se tradicionalno u parku montirati jaslice, a i u planu je božićno-novogodišnji koncert klapa, koji želimo da postane tradicija.

OCJENA SURADNJE:

Parkovi i nasadi: 3/5

Čistoća: 3/5

Split parking: 3/5

Gradska uprava: 2,5/5

Policija i ostale službe: 4/5

KONTAKT ZA GRAĐANE:

mostobrec@split.hr

tandaravlado@gmail.com

Vaša reakcija na temu