Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
STONEBLOCK 'Zakonodavac bi trebao više raditi na poticanju razvoja blockchain tehnologije'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

STONEBLOCK 'Zakonodavac bi trebao više raditi na poticanju razvoja blockchain tehnologije'

'Potrebno je regulativu uskladiti s tehnološkim razvojem i sve većim rastom potražnje za virtualnom imovinom kao i potrebama industrije'

StoneBlock je udruga za blockchain koja je osnovana 2019. godine i od tada uspješno i kontinuirano djeluje na području Hrvatske, Europske unije te globalno. Aktivno potiče inovacije, obrazovanje, istraživanje i razvoj blockchain tehnologija, a mi je predstavljamo u sklopu projekta 'Naš grad'. Naime, StoneBlock ima aktivnu podružnicu u Splitu koju vodi Stipe Plejić.

- Podržavamo i pokrećemo nove projekte. Dijelimo znanje, informacije, povezujemo ljude, održavamo događaje i podržavamo druge inicijative. Naša misija je pomagati mladim entuzijastima i njihovim projektima, ali isto tako i javnim tijelima i velikim kompanijama u web3 i blockchain strategijama. Ciljevi udruge StoneBlock su otkriti, stvoriti i podržati blockchain rješenja - rekao nam je predsjednik udruge Stipe Plejić. 

Nedavno je i Forbes prepoznao njihov rad te objavio članak o aktivnostima StoneBlocka.

Udruga je ovo ljeto uspješno organizirala i održala prvi Blockchain Island na svijetu o kojem su pisali brojni domaći i svjetski mediji, a jedan od prvih njihovih projekata je Endemic NFT Marketplace za kuriranu umjetnost koji je realiziran i djeluje na svjetskoj razini.

StoneBlock aktivno surađuje s Pravnim fakultetom u Splitu na kojem su održali više panel rasprava po pitanju aktualne te nadolazeće regulative kriptoimovine. Imaju aktivnu suradnju i s Ekonomskim fakultetom te Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

- Aktivno smo uključeni kao vanjski suradnici u izborni predmet pete godine Pravnog fakulteta, Kriptovalute i pravo, u kojem dijelimo specifična znanja i iskustva sa studentima. Osnažujemo i educiramo privatne i javne sektore koji koriste blockchain tehnologiju te organiziramo radionice i prezentacije. Udruga može pomoći svima da istraže i primijene mogućnosti blockchain tehnologija, razumiju pravne aspekte i imaju potrebne stručne savjete - naveo je Plejić.

Trenutačno rade na 10-ak različitih projekata koje će uskoro realizirati, a tiču se razvoja i raznih mogućnosti upotrebe blockchain tehnologije. 


Stipe Plejić i Ivan Čizmić

Zakonodavac bi, smatraju iz udruge, trebao više raditi na poticanju razvoja blockchain tehnologije. Potrebno je regulativu uskladiti s tehnološkim razvojem i sve većim rastom potražnje za virtualnom imovinom kao i potrebama industrije. Međutim, upozoravaju, tu je nužan i oprez da ne dođe do prenormiranosti, jer bi takva regulacija kočila industriju i njen razvoj. Glavni tajnik udruge je odvjetnik Ivan Čizmić, a na tu temu on kaže sljedeće:

- Treba pronaći balans između nove regulative i prostora za daljnji rast i razvoj industrije odnosno između potrebe za uvođenjem regulative, sigurnosti zbog postojanja određenih pravila i zaštite potrošača s jedne strane te s druge strane opasnosti da se ne pretjera u reguliranju pa zbog toga industriju i investitore odbije od investiranja i poslovanja u RH. Slijedom neprestanog rasta tržišta i industrije, regulacija bi trebala stimulirati razvoj i inovacije, ali i štititi potrošače, te ujedno dati jasna pravila na ovom mladom, a brzo rastućem tržištu, dok bi pretjerana regulativa zakočila razvoj industrije koja bi zbog povoljnije regulacije mogla investirati u drugim dijelovima svijeta. Trenutna regulacija virtualne imovine u Republici Hrvatskoj može biti ambicioznija. Zakonodavac bi se trebao učestalije usklađivati s tehnološkim razvojem i sve većim rastom potražnje za virtualnom imovinom kao i potrebama industrije. Nadamo se da će zakonodavac prepoznati potrebe industrije kao i potrebe jedne 'pametne' regulacije virtualne imovine slijedom neprestanog rasta tržišta i industrije. Međutim, moramo napomenuti kako će u svim državama članicama Europske unije uskoro stupiti na snagu nedavno usvojena MiCA - Uredba o tržištima kriptoimovine kojom se na razini EU-a prvi put utvrđuje pravni okvir za ovaj sektor. Naime, MiCA će se izravno primjenjivati na razini EU u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj. Stoga će nam upravo navedena Uredba biti regulatorni okvir i u Republici Hrvatskoj u odnosu na navedeno područje. Hrvatska kao mala država trebala bi biti ambiciozna u ovom polju, te pametno regulirati ovakvu vrstu imovine s obzirom na to da u RH ne postoji zakon koji direktno uređuje digitalnu imovinu. Za usporedbu npr. neke susjedne zemlje s područja Balkana imaju poseban Zakon o digitalnoj imovini što svakako ukazuje na činjenicu da bi bilo dobro da i zakonodavac u RH prepozna aktualni trenutak te donese odgovarajuće propise koji bi uređivali ovo specifično područje. Dodatno reguliranje ovakve vrste imovine, uz već postojeću MiCA-u, može biti korisno za sve sudionike odnosno kako za pružatelje usluga virtualne imovine tako i za potrošače, ali naravno uz uvjet da se ne pretjera u regulativi i birokratizaciji, jer bi se time nanijela šteta industriji u razvoju i zamahu, a potencijalne investitore i investicije kanaliziralo na neka za njih profitabilnija mjesta. Trebamo regulaciju. koja stimulira razvoj i inovacije, ali i štiti potrošače, te daje jasna pravila na ovom mladom, a brzo rastućem tržištu.

Udruga StoneBlock financira se članarinama, donacijama i projektima, a može ih se kontaktirati preko maila info@stoneblock.hr.

Vaša reakcija na temu