Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Stop diskriminaciji stručnih studija

Stop diskriminaciji stručnih studija

Studentska inicijativa '300=300' se spontano okupila nakon sastanka s upravom Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu

Studentska inicijativa '300=300' se spontano okupila nakon sastanka s upravom Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu, na kojoj smo tražili pojašnjenje Uprave nastavno na odluku Ustavnog suda RH od 10. ožujka ove godine, a objavljene u NN 47/2020 dana 17. travnja 2020.

Naime,  navedenom odlukom Ustavnog suda RH, postoji nužnost donošenja Dopune Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru do 31. prosinca 2020.godine. Ukoliko se to ne dogodi, oko 70.000 studenata stručnih i specijalističkih studija u Republici Hrvatskoj ostaje u tzv.'pravnoj praznini', pojednostavljeno, ostaje bez ikakve kvalifikacije, iako su diplomirali na stručnim i specijalističkim studijima. 

'Cilj Studentske inicijative je aktivno praćenje i sudjelovanje u javnoj raspravi povodom donošenja novog Zakona te vršenje pritiska na Vladu i resorno Ministarstvo kako bi se naš kvalifikacijski status što prije riješio. Naime, slijedom ovih događanja, studente stručnih i specijalističkih studija se stavlja u neravnopravan i degradirajući položaj naspram kolega sa sveučilišnih studija, iako se radi o istom broju ECTS bodova ostvarenih na kraju školovanja (300). 

Studenti su se okupili u Facebook grupi 'Stop diskriminaciji stručnih studija', koja u svega par sati djelovanja ima preko 2000 članova. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane strane i cjelokupnu javnost da nas podrže i pridruže nam se u borbi za ravnopravnost i jednako vrednovanje', poručuju.

Vaša reakcija na temu