Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite STOŽERNA VJEŽBA: U Divuljama prisilno slijetanje zrakoplova koji je iz Splita poletio za Zagreb

STOŽERNA VJEŽBA: U Divuljama prisilno slijetanje zrakoplova koji je iz Splita poletio za Zagreb

Korišten je sustav NICS kao primarni alat za komunikaciju i izmjenjivanje informacija između svih sudionika potrage i spašavanja zrakoplova

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite u Regionalnom nastavnom centru civilne zaštite Split u Divuljama je u petak, 11. lipnja održana stožerna vježba zrakoplovne potrage i spašavanja ASAR 2021-2

Tema vježbe bila je operativno djelovanje sustava zrakoplovne potrage i spašavanja u slučaju zrakoplovne nesreće na kopnu u priobalnom dijelu teritorija Republike Hrvatske (Splitsko-dalmatinska županija) kao nastavak na komunikacijsku vježbu 'ASAR 2021 – 1', javljaju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Kao promatrači vježbe sudjelovali su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnik i načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Leo Luetić, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije Slobodan Marendić, zapovjednik Obalne straže Milan Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije Joško Metličić i predstavnik HGSS satnice Split Branimir Jukić. S vježbom ih je upoznao pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut.

Tom prilikom pomoćnik Trut je naglasio kako su vježbe temelj sustava civilne zaštite i glavni im je cilj pripremiti operativne snage za pravovremeno i učinkovito djelovanje u slučaju velikih nesreća i katastrofa. 

Scenarij vježbe, kažu iz Ravnateljstva civilne zaštite, bio je prisilno slijetanje zrakoplova koji je poletio sa Zračne luke Split u smjeru Zračne luke Zagreb. U zadnjoj zaprimljenoj radio poruci pilot nakon polijetanja prijavljuje udar ptice u lijevi motor te traži slijetanje na Zračnu luku Split. Nakon toga kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a na području Divulja gubi se i vizualni kontakt s istim.

Navode da je cilj stožerne vježbe 'ASAR 2021-2' bila provjera usklađenosti djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja sukladno važećim propisima, koordinacija aktivnosti u pripremi djelovanja i na mjestu događaja zrakoplovne nesreće te provjera važnih procedura za razmjenu informacija između sudionika u pripremi akcije. Vježbom će se također provjeriti procedure za upućivanje sudionika na lokaciju zrakoplovne nesreće te procedure na uspostavi koordinacije na mjestu zrakoplovne nesreće, kao i početku aktivnosti potrage i spašavanja unesrećenih.

Na vježbi su sudjelovali predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Međunarodne zračne luke Zagreb i Zračne luke Split, Croatia Airlines, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Operativno komunikacijski centar Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja - stanica Split, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog Crvenog križa, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Tijekom stožerne vježbe korišten je sustav NICS (Next Generation Incident Command System) kao primarni alat za komunikaciju i izmijenjivanje informacija između svih sudionika potrage i spašavanja zrakoplova. Na taj način, dodaju iz Ravnateljstva civilne zaštite, svi sudionici su upoznati s trenutnom fazom operacija te se minimalizira mogućnost nepotrebnog dupliciranja aktivnosti na terenu.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(100503, "");
Pregledaj komentare