Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Strah od recesije povećava potražnju za investicijskim zlatom - je li sada pravo vrijeme za ulaganje?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Strah od recesije povećava potražnju za investicijskim zlatom - je li sada pravo vrijeme za ulaganje?

Cijena zlata u eurima u posljednjih je 20 godina u prosjeku rasla više od 8,5% godišnje

Investicijsko zlato u fizičkom obliku standardiziranih zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće smatra se tradicionalnom zaštitom vrijednosti imovine od inflacije i recesije pa ne čudi što potražnja za žutim plemenitim metalom trenutno raste u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Strah od pojave nove recesije sve je rašireniji, a da se ne radi o iracionalnom strahu pokazuju i podaci iz Njemačke koja je nedavno i službeno ušla u recesiju, što nije dobra vijest za ostatak Europe.

Osim moguće pojave nove globalne recesije, investitori i štediše zlatu se okreću i zbog visoke inflacije koja iz dana u dan umanjuje vrijednost novca. Zbog inflacije, ne isplati se držati veće količine novca na bankovnim računima jer kamate na štednju nisu dovoljne da pokriju gubitak vrijednosti novca pa rastući broj štediša spas traži u ulaganju u realnu imovinu poput zlata ili nekretnina. 

Nesigurna vremena će potrajati

Da je pred nama nova recesija, smatra i Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata i ekonomski analitičar:

'Visoka inflacija problem je već neko vrijeme i većina građana je svjesna da njihov novac koji stoji u banci zbog toga samo gubi vrijednost, ali sad se pojavljuje nova opasnost, a to je usporavanje gospodarske aktivnosti i pojava recesije. Trendovi sa zapada pokazuju da je recesija i kod nas vrlo izgledna i za nju se potrebno pripremiti na vrijeme', tvrdi Kokanović te dodajte kako je upravo zbog toga i u Hrvatskoj porasla potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima:

'Investicijsko zlato kroz povijest je nebrojeno puta poslužilo kao dobra zaštita vrijednosti u periodima visoke inflacije i ekonomskih kriza. Primjerice, za vrijeme Velike recesije, od 2007. do 2011. godine cijena zlata narasla je za više od 200%, što je mnogima koji su na vrijeme uložili donijelo sigurnost u nesigurnim vremenima, ali i pozamašan prinos. Mnogi ulagači očekuju sličan scenarij i u narednim godinama pa bilježimo rast interesa za zlatnim polugama i zlatnicima i u Hrvatskoj.'


Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata

Zašto je zlato zaštita od recesije?

Glavni razlog zbog kojeg se rastući broj štediša i investitora okreće zlatu treba tražiti u njegovoj isplativosti. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je 20 godina u prosjeku rasla više od 8,5% godišnje, što je daleko više nego kamate na štednju u banci, ali i nego povrati na mnoge druge oblike ulaganja. Rast cijene zlata najizraženiji je u pravilu upravo za vrijeme ekonomskih kriza.

Osim visokog prinosa, investicijsko zlato u fizičkom obliku privlačno je mnogima i zato što je u potpunosti oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje investitoru, bez obaveza prema državi. Uz to, zlatne poluge i zlatnici su lako prenosivi i jednostavno unovčivi po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu, što pruža visoku razinu neovisnosti. Upravo je ta neovisnost mnogim štedišama bitna u periodima ekonomskih nestabilnosti kada čak i banke mogu biti rizične za pohranu vlastitog kapitala.

Gdje i kako kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer vodećih europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.


Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće

U asortimanu Centra Zlata moguće je pronaći proizvode raznih veličina - od onih najmanjih mase jednog grama do najvećih mase jednog kilograma – tako da postoji ponešto za svakoga, bez obzira na platežnu moć pojedinca. Svaki proizvod investicijskog zlata ima transparentno naznačenu kupovnu i otkupnu cijenu, a prosječna razlika kod najprodavanijih proizvoda u pravilu je između 1% i 4%. 

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

Vaša reakcija na temu