Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ŠTRAJK? U 'Prometu' nisu (još) spremni na povišice radnicima, sprema se dolazak miritelja

ŠTRAJK? U 'Prometu' nisu (još) spremni na povišice radnicima, sprema se dolazak miritelja

'Ako ne dođe do dogovora, jedino se možemo unaprijed ispričati putnicima'

Nakon smirivanja strasti u 'Čistoći' i potpisivanja kolektivnog ugovora te sprječavanja štrajka u posljednji trenutak, vrije u drugoj vitalnoj firmi, 'Prometu'. I u javnom gradskom prijevozniku, radnici su također spremni na štrajk. Uprava 'Prometa', koja u posljednje vrijeme ima problema s nedostatkom radne snage zbog koje se i reduciraju određene linije, nije spremna na povišice koje traže djelatnici. Naime, sindikat traži povećanje plaća i bolje uvjete rada, a nakon pregovora koji traju od srpnja, dogovor nije postignut. U srijedu bi trebao doći miritelj. Prema zakonskoj proceduri, ne nađe li se rješenje i preko miritelja, slijedi štrajk. Da je situacija dramatična, potvrdio nam je Teo Bulić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika u javnom prijevozniku. 

- Sigurni smo da tražimo samo ono što je realno s obzirom na uvjete na tržištu rada i odgovornost posla koji obavljamo. Ne vidimo razloga da se naši zahtjevi ne uvaže. Radimo jedan od najodgovornijih poslova i nadamo se da će svi akteri ove priče imati dovoljno razuma da osiguraju da ne dođe do štrajka - kaže nam.

Glavna stavka je podizanje plaća svim radnicima, ali najveći porast bi bio vozačima i radnicima u radionici, ubuduće bi imali 1500 eura početnu plaću.

- Ovo što tražimo nije nikakvo rasipanje, dapače, to je jedini način da se uopće sačuva javni prijevoz u Splitu i okolici, jer nam kronično nedostaje radne snage - ističe.

Na upit gdje je nastao problem vidi u tome što manje jedinice lokalne samouprave teško financiraju već i trenutne troškove, a sve ostalo im predstavlja dodatni problem. 

- Očekuju da Županija riješi situaciju kroz dugo očekivanu mrežu linija i da im kroz takav model pomogne u financiranju linija, što razumijemo, ali jednostavno nemamo više vremena čekati. Dogovor nam je hitan i nužan kako bismo se svi zajedno mogli posvetiti usluzi putnicima i osigurati nove kolege - poručio je.

Ima, dodao je, određene informacije da će Županija donijeti za njih pozitivne odluke. 

- No, iskustvo nas je naučilo da ne možemo vjerovati ičemu dok ne bude službeno potvrđeno. Sve dok to ne bude jasno i transparentno komunicirano, svako odugovlačenje smatramo kupovinom vremena - jasan je.

Unatoč svemu, napominje, Grad Split može samostalno donijeti odluku i prelomiti situaciju. 

Bilo koja opcija za osigurati uspješan završetak pregovora za nas je prihvatljiva, jer nas politika ne zanima. Nama je najvažnije osigurati da naši radnici budu adekvatno plaćeni za odgovoran posao koji obavljaju. Ako ne dođe do dogovora, jedino što možemo je unaprijed uputiti ispriku putnicima - nedvosmislen je prvi sindikalist u Prometu.

Oko stanja u javnom prijevozniku pitali smo za komentar direktora Stanka Sapunara. Na protekloj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je izvještavao o poslovanju firme, direktor je otvoreno govorio upravo o problemu plaća radnika, s naglaskom na vozače, mehaničare i električare.

'Djelatnici Prometa nisu adekvatno plaćeni. Najbolji pokazatelj toga je što se na naše natječaje za vozače i mehaničare rijetko tko javlja', kazao je prošli mjesec s tim da je tada dodatno istaknuo i kako je neprihvatljivo da mehaničar u Čistoće ima viša primanja nego u Prometa. Direktor nam je kazao da i dalje čvrsto stoji iza izrečenog na Gradskom vijeću.

- Radnici Prometa zaslužuju adekvatnu naknadu za odgovoran posao koji obavljaju, a to je nešto što ne smijemo zanemariti. Miritelj je uključen u proces kako bi se pokušali postići zadovoljavajući dogovori između svih strana. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo izbjegli štrajk i postigli dogovor sa sindikatima - naveo je. 

Međutim, mora naglasiti da ne može donositi odluke u ime drugih gradova i općina, niti ih prisiliti da donesu odluke koje su u njihovoj nadležnosti. 

- Optimističan sam da je dogovor moguć i da svi moramo raditi u interesu očuvanja javnog prijevoza, zaštite prava i privlačenja novih radnika - poručio je Sapunar.

Komentar smo tražili i od splitskog gradonačelnika Ivice Puljka.

Vaša reakcija na temu