Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠTRAJK NA SPLITSKOM AERODROMU 90 čistačica ne dolazi na posao, čekaju plaću za svibanj

ŠTRAJK NA SPLITSKOM AERODROMU 90 čistačica ne dolazi na posao, čekaju plaću za svibanj

'Dok poslodavac ne isplati što je dužan, nas nema na Resniku', kaže čistačica koja je odlučila ostati kod kuće

'Od utorka ne radimo. I nemamo namjeru početi dok naš poslodavac, tvrtka IOS, ne isplati što smo odradile. Nas 90 ne radi, ostalo ih je sedmero na aerodromu. Pokrivaju koliko mogu. Kako se snalaze, ne znam. Nismo dobili plaću za svibanj, a obaveza poslodavca po ugovoru je bila napraviti to do 20. lipnja. Dan kasnije došao je dopis da će plaće biti uplaćene 24. lipnja, no to se nije dogodilo. Ni doprinosi nisu podmireni', kaže nam jedna od čistačica tvrtke IOS koje su masovno odlučile natjerati poslodavca da im isplati zarađene plaće. 

IOS čisti zrakoplove u splitskoj zračnoj luci, a masovni štrajk čistačica dogodio se u najgore moguće vrijeme, pred špicu sezone. Problemi, međutim, nisu od jučer.   

'Plaću za ožujak dobili smo na peci-bokune. Neki su dobili i prekovremeni rad i putni trošak, a nekima je plaća stigla u kuverti. Plaću za travanj neke žene nisu ni dobile i dale su otkaz. Saznali smo i da nam poslodavac uopće ne plaća doprinose. Nekima od siječnja, nekima od ožujka. Ni platne liste ne dobivamo uredno', tvrdi naša sugovornica. 

Pitali smo je i kolike su plaće aerodromske čistačice. 

'Osnovica je 3.100 kuna, 300 kuna su putni troškovi plus prekovremeni koji se plaća 19,63 kuna po satu. Dođemo i do 200 sati mjesečno', kaže ona. 

Od poslodavca su početkom tjedna tražile odgovor kada ih misli isplatiti. Nisu ga dobile. 

'Kažu nam da imaju tehničke probleme i mole za razumijevanje. Ne znam zašto lažu da su plaće isplaćene. Aerodrom nije kriv, uplatio je za nas i naše plaće. Što se događa s firmom, nismo upoznati. Priča se da je vlasnik u blokadi, ali to nam nije potvrđeno', kazala je naša sugovornica. 

Vaša reakcija na temu