Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović STRANAČKI REFERENDUM: Splitski SDP protiv koalicije Grbina s Puljkom, moguća iščlanjivanja iz stranke ako potvrde suradnju

STRANAČKI REFERENDUM: Splitski SDP protiv koalicije Grbina s Puljkom, moguća iščlanjivanja iz stranke ako potvrde suradnju

Odluka najvišeg tijela lokalne organizacije poslana i središnjici

Gradski odbor splitskog SDP-a ne podržava suradnju s Centrom Ivice Puljka na državnoj razini i raspisat će unutarstranački referendum na kojem će se svi članovi moći izjasniti o predizbornoj koaliciji. Rezime je to sjednice Gradskog odbor SDP-a Split održane u ponedjeljak. 

Obrazložili su odluku time što se Centar ne ponaša ideološki kompatibilno sa SDP-om, a vrijednosti ipak čine temeljnu razliku između pojedinih političkih opcija.

- Split je i dalje jedini veliki grad koji nema Građanski odgoj jer, po riječima Puljka, to će provocirati desnicu. Isti problem smo imali i sa medicinski potpomognutom oplodnjom jer je to provociralo Most - navode.  

Također, priuštivo stanovanje što je okosnica SDP-ovog djelovanja je nešto od čega je Puljak odustao, a primjera ideološke nekompatibilnosti je bilo više. Ustvrdili su i da ako je poanta rušiti HDZ neovisno o ideološkim pretpostavkama tada bi im i Most trebao biti prihvatljiv partner.

-  Bračni par Puljak je u zadnjih 10 godina redovito vrijeđao SDP - podvlače te navode neke od primjera.

Govorili su da je SDP stranka koja nema budućnosti jer oni se ne mogu ni sami sa sobom dogovorit. 

'Za društvo je dobro da je njihov rejting u padu. Kad maknete ideologiju, SDP i HDZ su potpuno iste stranke, vode računa samo o sebi. Ne razgovaraju ni o čemu osim kako će napraviti nešto za sebe. Jedina efikasna demografska mjera je da se vi, svi HDZ-ovci i SDP-ovci zauvijek maknete s političke scene i da se zauvijek povučete iz javnosti. Kad preciznije govorim o uništavanju države kažem da je HDZ kriv 70, a SDP 30 posto.

SDP je stranka bez budućnosti. Nakon što se raspadaju nacionalno, SDP se sad raspada i lokalno.

S naše strane, možda dijelimo neke civilizacijske vrijednosti (s SDP-om) poput ljudskih prava i prava manjina, slobode žene i njezinog prava na izbor, antifašizma... no mi zastupamo neke druge ekonomske modele koji govore o slobodi tržišta i slobodi poduzetništva, neke modernije ekonomske modele. Zašto se mi bavimo politikom? Jer smo ustali protiv nekih političkih modela koje je zadnjih 25 godina zastupao i SDP, a to su klijentelizam, korupcija i politička trgovina', izvukli su u obrazloženju.

- Ovakvih izjava je bilo mnogo i bilo bi krajnje nevjerodostojno da idemo u koaliciju sa strankom koja ima ovakav stav o našoj stranci i našim vrijednostima - dodali su. Ovdje čak, nastavljaju, nisu spomenuli 'sve gadarije koje je Puljak govorio o gradskoj organizaciji u Splitu'. 

- Ivica Puljak je kupio našeg vijećnika Damira Barbira čime si je političkom trgovinom osigurao većinu u Gradskom vijeću iako smo kao partneri bili maksimalno korektni te ga nikad ničim nismo uvjetovali osim što smo tražili maksimalnu transparentnost - obrazlažu.

Smatraju i da Centar Splitom upravlja na jednak način kao HDZ, Kerum ili SDP u njihovim najgorim danima te da Puljkovu vlast obilježava netransparentnost, politička trgovina, klijentelizam i pogodovanje donatorima, prijateljima i stranačkim članovima. 

Drže da je bitno smijeniti HDZ, ali je još važnije promijeniti njihov obrazac upravljanja. 

- Centar je nažalost primijenio HDZ-ov model upravljanja gradom, a pritom su ostavili ili promovirali na rukovodeća mjesta 14 HDZ-ovaca - stoji u odluci.

U obrazloženju stava za javnost i središnjicu piše i da nakon svega što je rečeno od strane Puljka prema SDP-u i nakon povijesti njihovog odnosa teško će biti objasniti biračima, a nadasve članovima da je suradnja opravdana, a etiketu nevjerodostojnosti će dobiti kako SDP, tako i Centar. 

- Ako dođe do takve koalicije možemo očekivati brojna iščlanjenja iz stranke te će u takvim uvjetima biti teško motivirati članstvo za aktivnijim angažmanom u kampanji, a 10. izborna jedinica bez potpune posvećenosti splitske organizacije će teško ostvariti dobar rezultat - upozoravaju.

Gradski odbor je najviše tijelo odlučivanja između dvije konvencije, stoga u odluci koju potpisuje Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a, piše i kako se može reći da je ovo odluka zapravo cijele organizacije. 

- Kako bi izbjegli delegatsko izjašnjavanje dat ćemo mogućnost zauzimanja stava svim članovima naše organizacije organizirajući unutarstranački referendum - završava uz napomenu da će tako članstvo moći izraziti svoj stav o Puljku što će u konačnici sigurno biti i na Iblerovom trgu u pomoći pri donošenju odluke.

Na sjednici je sudjelovalo 34 člana Gradskog odbora od toga ih je 33 podržalo odluku, a jedan je bio suzdržan.

Deset stranaka ljevice i centra se, podsjetimo, na čelu sa SDP-om odlučilo na predizbornu koaliciju. U šest izbornih jedinica idu bez Možemo!, a u četiri i s njima.

Vaša reakcija na temu