Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Klix.ba STRAVA U SUSJEDSTVU Djeca s poteškoćama vezana za radijatore i namještaj

STRAVA U SUSJEDSTVU Djeca s poteškoćama vezana za radijatore i namještaj

Snimke su nastale na Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću nedaleko od Sarajeva

Strašne fotografije zlostavljanja i zanemarivanja djece stižu iz Bosne i Hercegovine. Zastupnica Parlamenta FBiH Sabina Ćudić je na današnjoj konferenciji za medije otkrila detalje o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću nedaleko od Sarajeva.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć te im je pogoršano fizičko i psihičko stanje, prenosi Klix.ba.


- Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. Noću je angažirana samo jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće. Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje liječnički tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o sprovedenim mjerama - poručila je Ćudić.


Vaša reakcija na temu