Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Stručnjaci upozoravaju na novu recesiju - kako se pripremiti?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Stručnjaci upozoravaju na novu recesiju - kako se pripremiti?

Cijena zlata za vrijeme prošle recesije od 2007. do 2011. godine narasla je za više od 200%

Nova recesija je pred vratima - to je barem mišljenje brojnih ekonomskih analitičara koji očekuju novu krizu zbog sve većih nestabilnosti na tržištu uzrokovanih visokom inflacijom, energetskom krizom, geopolitičkom situacijom i poremećajima u opskrbnim lancima. Iako svjetsko gospodarstvo trenutno bilježi oporavak od pandemije koronavirusa, navedene nestabilnosti predstavljaju rizik od usporavanja gospodarstva i pojave nove recesije, a podaci iz SAD-a pokazuju da je najbitnije gospodarstvo svijeta palo za 1,4% u prvom kvartalu ove godine, suprotno očekivanjima.

Svi se dobro sjećamo prethodne recesije koja je započela 2008. godine koja je mnoge ostavila bez posla te za čije je vrijeme visoka inflacija 'pojela' vrijednost ušteđevine mnogih građana. Stopa inflacije u Hrvatskoj već je sad najviša od neslavne 2008. godine te ne pokazuje naznake usporavanja, stoga se sve više štediša priprema za nova nestabilna vremena ulaganjem u zlato - imovinu koja je kroz povijest uvijek bila dobra zaštita od recesije.

Investicijsko zlato kao zaštita od recesije

Investicijsko zlato s razlogom ima reputaciju dobrog ulaganja u nestabilnim vremenima, a tu reputaciju opravdavaju i povijesni podaci koji pokazuju da su za vrijeme recesija najbolje prošli oni koji su u svom vlasništvu imali barem nešto zlatnih poluga ili zlatnika. Cijena zlata za vrijeme prošle recesije od 2007. do 2011. godine narasla je za više od 200%, a prosječni rast na godišnjoj razini u posljednjih dvadeset godina iznosi 8,9%, izražen u eurima. Takav rast cijene štednju u zlatu čini znatno isplativijom od štednje u novcu, budući da je stopa rasta zlata znatno veća od stope inflacije koja novcu umanjuje vrijednosti.

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnika i zlatnih poluga visoke čistoće

Ne čudi stoga da je potražnja za investicijskim zlatom zadnjih mjeseci naglo narasla, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, pokazuju kako je potražnja za zlatom u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2022. godine veća nego u cijeloj 2021. godini. Razlog za to je jednostavan - štediše se sve više pripremaju za neizvjesna vremena pred nama, a upravo je investicijsko zlato utočište u kojem vide spas svoje imovine.

Osim što mu cijena stabilno raste već godinama, investicijsko je zlato privlačno štedišama i zbog svojih drugih pogodnosti. Primjerice, investicijsko zlato oslobođeno je apsolutno svih poreza, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje kupcu bez ikakvih obveza prema državi. Uz to, zlatnici i zlatne poluge vrlo su likvidna imovina koju je jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata, a ova vrsta imovine ujedno pruža i visoku razinu neovisnosti od financijskog i bankarskog sustava, što je posebno privlačno u periodu recesije.

Kako uložiti u zlato i pripremiti se za recesiju?

Najisplativiji i najsigurniji oblik ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika jer je to jedini neoporezivi način ulaganja u zlato koji investitoru donosi veliku razinu sigurnosti i neovisnosti. Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u Centru Zlata, glavnom hrvatskom distributeru investicijskih plemenitih metala koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih kovnica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich, poznata po kovanju zlatnih dukata i bečkih filharmoničara, najtraženijih zlatnika u Europi.


Centar Zlata nudi široki asortiman investicijskog zlata veličine od jednog grama pa do jednog kilograma, tako da je ulaganje u zlato dostupno apsolutno svima, bez obzira na kupovnu moć pojedinca. Kupnja je moguća u nekoj od poslovnica ili preko webshopa, a zlato se može osobno preuzeti ili se može odabrati 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja u prosjeku stiže u brzom roku od samo tri radna dana. Centar Zlata svojim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane zlata prvih godinu dana.

Ukoliko se i vi želite pripremiti na vrijeme za dolazak recesije ulaganjem u investicijsko zlato koje se pokazalo kao najbolji način čuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima, najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Djelatnici Centra Zlata stoje vam na raspolaganju i za potpuno besplatne konzultacije te ih možete kontaktirati sa svim upitima vezanima za zlato na mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783.

Vaša reakcija na temu